tirsdag 20. november 2012

Tegneserie og grafisk roman

Finnes det et skille mellom tegneserier og grafiske romaner? 

Hva består det i så fall i?


Dette ble jeg nysgjerrig på i forbindelse med lesingen av Persepolis, og siden Berit har lurt på det samme surfet jeg litt rundt på nettet og fant følgende:

En tegneserie er rekker av bilder som står i en innbyrdes sammenheng og som regel fremstiller et handlingsforløp (snl.no). Det er en egen kunstform og kan deles inn i flere sjangere, blant annet grafiske romaner, etter egelsk graphic novel - en lengre tegnet serie i bokform.

I følge en dansk artikkel brukes begrepet til å skille mellom den mer litterære tegneserie og den alminnelige tegneserie. Begrepet grafisk roman ble utbredt etter at den amerikanske tegneserieskaperen Will Eisner hadde "a graphic novel" som undertittel på fremsiden av En kontrakt med Gud (1979). I den nevnte artikkelen sies det også at begrunnelsen for en ny genre visstnok ligger i den engelske betegnelsen for tegneserie "comic"; Eisners tegneserie var på ingen måte ment som humoristisk underholdning.

En grafisk roman har gjerne en historie fra begynnelse til slutt, i motsetning til den tradisjonelle tegneserien som ofte avslutter med en cliffhanger. I en tradisjonell roman må dessuten bildene forestilles i eget hode. Da jeg leste koblingen til det forhistoriske mennesket og hvordan de fortalte historier ved hjelp av bilder innså jeg at tegneserier slett ikke er noe nytt!

Nå har jeg lyst til å lese The Sandman av Neil Gaiman, en tegneserie som regnes som en av de viktigste i moderne tid og representerer gjennombruddet for forfatteren. Den får bli en bok på vent :)

Neil Gaiman

Boken på vent

24 kommentarer:

  1. Interessant lesing og tusen tank for linker til artikler,jeg leser fint lite tegneserier eller grafiske romaner men Persepolis har jeg veldig lyst til å lese og det samme med the sandman. Ser veldig frem til å se omtalen din av denne når den er lest. Ha en fin kveld:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Persepolis er en fin start på denne sjangeren, og jeg er spent på the sandman - den skal visst ha vært til inspirasjon for Satrapi. Jeg tar rett og slett og låner den når jeg leverer inn den andre :)

      Slett
  2. For et flott innlegg! Nå lærte jeg noe nytt, og fikk jammen lyst til å prøve meg på en liknende bok selv :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Anette, og så fint at du lærte noe av innlegget :)

      Slett
  3. Så bra at du tok jobben med å finne ut av dette! Det var faktisk veldig oppklarende for meg i hvertfall! Er spent på sjangeren, så jeg må nok prøve meg på en av disse. Takk for inspirasjon ;o)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg ble mye klokere ang dette så det var greit å dele :)
      Persepolis vil være en bra start i denne sjangeren, i alle fall syntes jeg det :)

      Slett
  4. Takk for informasjon, dette var heilt nytt for meg. Interessant!

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig, det var nytt for meg også - og greit å få det oppklart :)

      Slett
  5. Interessant, både innlegget ditt og boka :)
    Håper du lager en godt illustrert omtale, om ikke for lenge!!! ;-)
    Ha en glitrende glad kveld!!!
    Pia xx

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Det blir omtale snarest, må bare låne boken og lese den først :)

      Slett
  6. Interessant innlegg. Dette har jeg også lurt på. Vet fortsatt helt om jeg vet forskjellen dog. Den første boka i serien Sandman (den du har bilde av) står faktisk i hyllen min nå sammen med mange andre bøker av Gaiman, lånt på biblioteket.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg ser at grafiske romaner også omtales annerledes avhengig av hvor en leser, som illustrerte tegneserier for eksempel, så det er ikke lett å bli helt klok på det. Jeg leste et sted at Sandman var til inspirasjon for Satrapi, så det blir spennende å lese den. Biblioteket next!

      Slett
    2. Kanskje vi leser Sandman noe samtidig slik som Persepolis. Det er motiverende! Ikke så greit å bli klok på sjangeren nei. Godt at det ikke bare er jeg som er 'dum' og at sjangeren faktisk er noe forvirrende. Jeg tenker som så at en grafiskromanen er en tegneserie med en lengre historie. Jeg skiller mellom vanlig tegneserie og grafiskroman på samme måte som jeg skiller mellom en novelle og en roman.

      Slett
    3. Ja, det vil være motiverende for lesingen :)
      Å skille slik du gjør var en god idé!

      Slett
  7. The Sandman er fantastisk! :-) Jeg elsker den serien og har lest den flere ganger. Alltid som bibliotekbøker. Jeg har ønsket meg serien til jul i flere år, uten hell :-( men prøver igjen i år! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Åh, nå gleder jeg meg enda mer til å lese denne serien! Vi har ganske sammenfallende interesse på bokfronten har jeg oppdaget - håper den ligger under treet i år :)

      Slett
  8. Tegne lilla Nasha vær så snill?
    http://www.starbear.no/nasha/2011/04/28/trur-du-han-har-daevva-flode/

    SvarSlett
    Svar
    1. Næmæen! Stakkars Nasha! Denne hadde vært glimrende som tegneseriestripe!

      Slett
  9. Har fundert på det også=) hva skille er mellom tegneserie og grafisk roman. Du får kose deg med boken når du får begynt på den! Hørt mye bra skussmål om forfatteren!
    SV;variantene er spennende! Følte forfatteren greide å overraske leserne mot slutten:) Var litt sånn "den så jeg ikke komme". Slutten er vel litt sånn at man har lyst å vite mer og er nysjerrig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var greit å få en oppklaring, selv om den kanskje ikke er helt endelig.

      Jeg har sansen for bøker som ender slik at jeg ikke kan få startet på toeren fort nok :)

      Slett
  10. Det er en interessant vinkel på tegneserier. Jeg vidste godt at der er nogle litterære perler imellem, min søn havde engang lånt en tegneserie, hvor "Gud" til sidst afslørede sig som en person i cotton-coat. Jeg kan ikke huske handlingen, men moralen var vist, at Guds hensigt og andres hensigter ikke altid er synkroniseret :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg ble overrasket over denne måten å lese roman på, jeg likte det og fikk mye ut av boken. Virkemidlene gir en helt annerledes leseopplevelse. Tegneserien du nevner høres artig ut :)

      Slett
  11. Greit å få skilt hummer og kanari. Will Eisner's "The Spirit" er tegneserie så god som noen, filmen ble desverre ikke helt det man kunne forvente av en "film noir"

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er lett å bli forvirret i jungelen av sjangre! "The Spirit" skal jeg sjekke ut, takk for tips :)

      Slett