Sider

Sider

tirsdag 28. mai 2013

Jerusalem: Chronicles from the Holy City ~ Guy Delisle

Guy DelisleJerusalem: Chronicles from the Holy City av Guy Delisle er en reiseskildring fra Delisles ettårige tur til Israel sammen med sin samboer, som jobbet for Leger Uten Grenser, og deres to barn. De ankom august 2008, og han oppdaget fort at Jerusalem ikke er helt hva han hadde forventet. Guy Deslie (f. 1966) er en canadisk tegneserieskaper og animatør, og hadde fra før skrevet tre andre reiseskildringer: ShenzhenPyongyang og Burma Chronicles.

På forhånd hadde jeg lest en anmeldelse på bokelskere.no og var forberedt på at forfatteren holder en nøytral tone i forhold til Midtøsten-konflikten, og at boken ikke bør tolkes politisk. Men en interessant reiseskildring er det. Og likevel, der boken ikke skal være politisk blir den likevel det. Og skildringene er humoristiske, til tross for konfliktene som hele tiden er tilstedeværende.

De bor i Øst-Jerusalem og mens samboeren jobber, utforsker Delisle byen og omkringliggende steder. Han forteller og illustrerer sik han opplever og ser det ved å beskrive dagliglivet uten å komme med analyser. Selv om jeg visste en en god del om situasjonen i Israel var det interessant å lese om vanskelighetene ved å komme seg frem i Jerusalem, problemene han møter i sikkerhetskontroller og historiene til mennesker han møter. For eksempel det at jøder og arabere har sine egne transportsystemer og bussene kjører kun i sine "egne" steder. er full av motsetninger og kulturelt mangfold. Og da han besøker Vest-Jerusalem er den delen helt annerledes enn østkanten, her er det ordentlige fortau og utendørs kafeer, en park med lekeplass og til og med søppelspann som ikke er overfylte.


Guy Delisle

9 post-it lapper med notater.

En dag går han til den gamle delen av Øst-Jerusalem og stopper for å spise. 
Her får han en betrakting om grenser fra innehaveren.




Etter en måned ser han delingsmuren, eller separasjonsbarrieren, (som han blir overrasket over er så høy), da han er på vei til kontrollposten i Qalandiya sammen med to kvinner fra en organisasjon kalt "Machsom Watch" eller "Checkpoint Watch". De skal observere og skrive om hva de ser på sin nettside som et vitnesbyrd om hvordan palestinere blir behandlet.

Det er i det hele tatt mange forskjellige organisasjoner, mange jeg aldri har hørt om før.

I løpet av året reiser han rundt og får sett mange av de kjente stedene. Når de får besøk til jul er det ingen problem å finne noe å gjøre, og ettersom Israel har en historie som er knyttet til mange viktige historiske hendelser byr sightseeing i Jerusalem på allsidige opplevelser. 

"The logistics of everyday life".


Noen søndager drar han sammen med en danske han møtt og barna til en strand i Tel Aviv. Det er en helt annen verden! "No kippas, no veiled women, no fundamentalists...".

Etter hvert synes Delisle at det er vanskelig å ha en tro i denne absurde byen. 

Det er så mange delinger, for eksempel i Hebron som er delt inn i to områder: H1, som er kontrollert av palestinere, og H2 som er kontrollert av den israelske hæren for å beskytte bosetningene.  

Vestbredden er delt i tre områder, etter Oslo-avtalen; A, B og C områder. Israel skulle ha full sivil og militær kontroll over C-området (60%), i B-området skulle de palestinske selvstyrmyndighetene ha sivil kontroll, mens Israel beholdt den militære kontrollen (20%) og A-området full palestinsk kontroll (20%). 

Men det er teoretisk, får Delisle vite, ettersom den israelske hæren nesten hver natt kommer inn i Ramallah (som er i område A) for å arrestere og avhøre innbyggere. 

Det er også satt opp utallige kontrollposter og veisperringer som begrenser palestinernes bevegelsesfrihet. 

Mens de er der blir Gaza bombet av Israel, senere referert til Gaza-krigen. Den varte i tre uker og da Delisle senere snakker med med en som hjalp til på sykehusene kan hun fortelle om bombetyper til og med de norske kirurgene ikke hadde sett før ("and they've seen a lot"). Da jeg nevnte dette for husbonden kunne han straks opplyse meg om at legen Mads Gilbert, sammen med sin kollega Erik Fosse, ble internasjonalt kjent da de klarte å komme seg inn i Gaza og dermed ble de eneste vestlige vitnene til krigshandlingene. Jeg husket det da han sa det, at de var mye i mediene og rapporterte fra Gaza, men kom altså ikke på det da jeg leste boken. 


Samfunnet i Israel er svært motsetningsfylt og ulikt, med mennesker fra mange forskjellige land, og mange ulike religiøse grupperinger innen jødedom, kristendom og islam. Til tross for dette går livet sin gang og folk kommer sammen i hverdagssituasjoner som for eksempel på lekeplassen.


Han blir spurt om å bli med på en workshop i Gaza, noe som vil være vanskelig:
"Getting into North Korea was easier!"


For meg var dette en fin måte å utforske Jerusalem og Israel på, og en gang har jeg lyst til selv å besøke byen, det ville vært en spesiell opplevelse - men først skal jeg til Kina, Burma og Nord-Korea!

Boken vant hovedprisen i 2012 for beste album på Seriefestivalen i Angoulême, den største seriemessen i Europa.

Jerusalem: Chronicles from the Holy City av Guy Delisle
Drawn & Quarterly, 2012
Engelsk
336 sider
Lånt på biblioteket

18 kommentarer:

  1. Flott innlegg. Jeg har den liggende hjemme, skal til Jerusalem i september og den er en del av forberedelse-lektyren.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Jannicke! Så spennende at du skal dit, jeg tror denne boken vil komme godt med - helt annerledes enn de vanlige turist-brosjyrene.

      Slett
    2. Og, det glemte jeg å skrive: gled deg til Nord-Korea sammen med Delisle!

      Slett
    3. Ja, den har jeg nå bestilt på biblioteket :)

      Slett
  2. Tak for klippene - jeg må have fat i den, men det er ikke bare reklame. Du har fanget nogle vigtige sætninger, sigende tegninger. Tak :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig - fint at du fikk lyst på boken selv, det er virkelig en bra måte å lese om reiser på :)

      Slett
  3. Jeg synes, det lyder meget spændende - tak fordi du fortæller om bogen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig - det var en spennende reise :)

      Slett
  4. Takk for godt boktips! Eg tenker stadig at eg skal lese fleire teikneserieromanar, men eg gjer det så sjeldan. Men denne skal eg få tak i.

    SvarSlett
    Svar
    1. Fint at du ble inspirert til å lese tegneserieromanen! Jeg leste Persepolis for en tid tilbake og ble litt "hektet".

      Slett
  5. Takk for flott boktips.
    Inn i hyllen med den. Snart fødselsdag og DA kan jeg ønske meg den :)
    Klem :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig! Ja, dette er en fin bok du kan ønske deg i gave :)

      Slett
  6. Modig forfatter som lager og publiserer en humoristisk reiseskildring fra virkeligheten i et krigsherjet land. Slikt står det respekt av! Humor kan gjøre så mye, best av alt gi glede i alt det mørke. Jeg vet alt for lite om Israel og Jerusalem. Jeg vet alt for lite om verden! Takk for nyttig informasjon.

    Godt brukte Post-it lapper: love it!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var godt sagt, Heidi! At han var modig, til tross for sin nøkterne tone, det skulle jeg hatt med. Formidlingen sier sitt likevel - akkurat som på et bilde. Boken bør du få med deg, nå skal jeg snart til Nord-Korea, et land jeg vet enda mindre om :)

      Slett
    2. Da noterer jeg denne (også) :-) Jøss Korea, så utrolig stilig!

      Slett
    3. Jeg hentet boken på biblioteket i går og den er ikke så tykk som Jerusalem-boken så den blir sikkert fortere lest (men har heldigvis en måned på meg).

      Slett
  7. Jeg fikk også lyst til å dra til Jerusalem etter å ha lest denne. Men Nord-Korea? Lykke til med det!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg var og hentet boken med reisen til Nord-Korea på fredag så den ligger og venter på å bli lest :)

      Slett