Sider

Sider

fredag 14. juni 2013

I skyggen av store trær ~ Kristine Storli Henningsen

I skyggen av store trær er Henningsens skjønnlitterære debut, den kom ut i 2012 og min utgave som er en pocket ble utgitt i år. Det er en fin underholdningsroman som jeg leste søndag formiddag og handler om hvilke konsekvenser det får for menneskers valg å vokse opp med dominerende omsorgspersoner, i dette tilfellet mødre (derav tittelen). Én måte er å oppleve kjærligheten som krav, en annen er å bli møtt med mer eller mindre åpne krav. Romanen handler også om hvordan vi gjør ting som føles riktig, men som likevel blir galt.

Fra bokens baksidetekst: Regine har vokst opp i en stor og bråkete akademikerfamilie, men selv er hun stillferdig og kommuniserer best med sin døve bror. Karl Henrik lever av å skrive dialoger til den populære tv-serien Skjærgårdsliv, men får aldri sjansen til å bruke replikkene sine i det virkelige liv.

Når to mennesker med tilsynelatende ulik oppvekst og bakgrunn som viser seg å ha mange fellestrekk møtes og forelsker seg virker det for godt til å være sant. Og det er det på mange måter. Det tar ikke lang tid før jeg skjønner at Regine og Karl Henrik blir et par, men det er hva de må igjennom før de kommer så langt som jeg synes er bokens budskap. Selv om det er mye ytre handling skimtes det bakenforliggende hos begge hovedkarakterene som et slør over deres reaksjoner og valg.

For klarer de å takle hverandres bagasje, og ikke minst; klarer de å takle sin egen? Klarer kjærligheten å overvinne alt? Det blir litt mye serieromanpreg over denne boken, jeg irriterer meg over en del gjentagelser som ikke har noen funksjon og jeg irriterer meg over Regine som hele tiden lar seg synke ned i selvmedlidenhet over sin egen ufrivillige singeltilværelse. Men det tar seg opp etterhvert og som sagt er det god underholdning til tross for at det blir litt mye til tider, som den overdrivende avslutningen. Jeg likte bedre bok nummer to fra Henningsen, den hadde en litt dypere undertone og hovedkarakteren virker mer troverdig. Det tyder bra for en eventuell tredje bok.

I skyggen av store trær av Kristine Storli Henningsen
Gyldendal, 2012
Pocket
Norsk, bokmål
326 sider
Gave

12 kommentarer:

  1. Likte fremsiden, veldig fint kover:) Jeg har lest denne boka, veldig fin bok på mange måter. Fin bok omtale du har skrevet:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg synes også fremsiden er fin, og historien er også det - selv om den til tider blir litt...overfladisk. Takk for fin kommentar :)

      Slett
  2. Fin omtale,Birthe:) Jeg også ser frem til tredje og fjerde bok av forfatteren! Ønsker deg en fin helg:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Beathe! Jeg synes det er positivt at den andre boken er bedre - ofte er det omvendt :)

      Slett
  3. Med andre ord har du beskrevet en bok jeg ikke kommer til å lese. Ikke med det første i alle fall. Har noen drasset den med til sommerheimen og jeg er der, stiller saken seg anderledes.
    Takk for advarselen :)
    Klem :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er ikke en bok jeg anbefaler som noe en bare MÅ lese, men en fin historie som er grei å lese på hytten eller på stranden :)
      Sender klemmer tilbake!

      Slett
  4. Det lyder spændende, og bogens forside er meget smuk. Tak fordi du fortæller om Kristine Storli Henningsen, som jeg ikke har hørt om før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg liker også forsiden, og det er alltid fint å oppdage nye forfattere. Som sagt, bok nummer to er bedre, så les gjerne den først :)

      Slett
  5. Hei. Jeg synes vel denne boka var litt både og. Har skrevet om den her:
    http://knirk.no/2012/05/i-skyggen-av-store-traer-kristine-storli-henningsen/
    Ser hun har kommet med ny bok og den frister mer, særlig når du skriver at den er hakket bedre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Både og. Ja. For meg synes det som om seriebokskrivingen kom litt i veien for en enkeltstående roman, men som sagt er andreboken bedre. Ser frem til en omtale fra deg av den :)

      Slett
  6. Det blir litt mye serieromanpreg - skriver du, og det tror jeg er vanskeligt at undgå i en udviklingsroman. Og det må siges at nogle af de største skuespil af Shakespeare var tænkt som en slags "serie", nemlig skuespillene om de engelske konger (King Lear, Richard II, Henry IV og nogle flere).

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var ment som i typen ukebladnovelle-serie-preg, og Shakespeare var neppe helt der. Men jeg skjønner hva du mener, det er mange klassikere som i utgangspunktet er utgitt som serier.

      Slett