Sider

Sider

onsdag 5. mars 2014

Dr. Dahlqvists guide til LCHF - et revolusjonerende kosthold for optimal helse ~ Annika Dahlqvist


Annika DahlqvistDen svenske legen Annika Dahlqvist har skrevet flere bøker om LCHF-kosthold, blant annet kokebøker. Dr. Dahlqvists guide til LCHF kom ut i 2009 og er en lettfattelig guide til kostholdet LCHF (LowCarb, High Fat). Boken startet jeg på rett etter Matrevolusjonen fordi jeg lånte den samtidig og det er et interessant emne, og leste den raskt ut. Mest fordi det var mye jeg visste fra før, men det var fint å få en oppfriskning. Det neste får bli en norsk bok, for eksempel Frisk med lavkarbo av Dr. Sofie Hexeberg som lenge har stått ulest i bokhyllen.

Low Carb, High Fat


Forordet i boken er skrevet av Margareta Lundström, moderator for Kolhydrater i Fokus, Sveriges største LCHF-forum. Hun er også redaksjonsmedlem og administrator for LCHF-magasinet, og startet sin egen blogg i 2012. Hun forteller hvordan hun som overvektig strevde med å gå ned i vekt og hadde mange helseplager. Etter å ha erstattet karbohydrater og fiber med fett er hun kvitt plagene og mange kilo lettere.

Dette er en av mange historier, og Annika Dahlqvist skriver at hun selv har hatt problemer med vekten hele sitt voksne liv. Stadig nye jojo-slankekurer. Hun fulgte kostrådene for et fettfritt og magert kosthold, men opplevde sult og matsug som hele tiden tilstedeværende. Alle mulige metoder ble forsøkt, men det var ikke før et kosthold med streng restriksjon av karbohydrater at ting begynte å skje. Hun gikk ned i vekt og plager som betennelser, hovne og vonde ledd og skuldre, katarr i fordøyelseskanalen, mageproblemer og oppblåsthet forsvant. Hun fikk mer energi som følge av dette, og orket mer både fysisk og psykisk. "Det var som et mirakel. Jeg kunne ikke lenger holde mine nye innsikter om sammenhengen mellom kosthold, helse og vektkontroll for meg selv". Dette var i 2004, og året etter startet hun en blogg på blogg.passagen.se, og våren 2011 på sitt eget domene. Da jeg selv startet med lavkarbokost saumfarte jeg nettet etter informasjon, og lærte mye av å lese bloggen hennes. Og jeg kan huske jeg synes det var betryggende at en lege var så entusiastisk til dette kostholdet.

Karbohydratfattig kosthold er forenlig med vitenskap og utprøvet erfaring


I 2005 ble Dahlqvist anmeldt til Socialstyrelsen (tilsvarende Helsedirektoratet) for å gi råd til diabetikere om å spise fet mat. Den gangen var det mye mer kontroversielt enn i dag, men anmeldelsen førte til at Socialstyrelsen foretok en utredning som resulterte i at de i 2008 godkjente karbohydratfattig kost på bakgrunn av at de mente det var vitenskapelig bevist at denne kosten var effektiv og ikke medførte noen kjente risikoer. Dahlqvist ble frikjent, og hun skriver at "med dette vedtaket i ryggen blir det nå lettere å fortsette opplysningsarbeidet om kosthold og helse".

I boken gjør hun rede for helsegevinster flere hundre mennesker har rapportert til henne om. Hun sier selv at slike rapporter ikke gir vitenskapelige bevis, "men de forteller oss at veldig mange mennesker faktisk er blitt friskere av dette kostholdet, det vil si av en type mat som inneholder lite karbohydrater og mye naturlig animalsk fett". Det er interessant og spennende på én gang!

Boken er inndelt i tre deler. I den første setter Dahlqvist kostholdsholdet i et historisk perspektiv der hun argumenterer for at mat rik på animalske proteiner og fett er den sunneste maten for mennesker ettersom det er hva våre forfedre livnærte seg av i løpet av sin utvikling som jeger, fisker og sanker. Karbohydratene kom fra blader, røtter, bære og frukter. Da menneskene begynte å dyrke jorden for omtrent ti tusen år siden ble kostholdet stadig rikere på karbohydrater i form av foredlet korn, ris og mais, og mat rik på stivelse ble mer utbredt. I løpet av de siste hundre årene har det kommet mange nye matvarer, særlig de siste tretti årene. I 1950-årene vokste det frem en forestilling om at det var fettet i kosten som forårsaket den stadig høyere forekomsten av hjerte- og karsykdommer, og da spesielt det mettede fettet. Dahlqvist mener at kostrådene fra helsemyndighetene er hovedårsaken til at folk blir overvektige og utvikler diabetes, hjertelidelser og andre kroniske folkesykdommer.

Som sagt var mye av innholdet i boken gammelt nytt for meg, men likevel fint med en repetisjon. Annika Dahlqvist mener at alle bør begrense inntaket av karbohydrater for å ha kontroll over vekten og beholde helsen, og hun beskriver hva som skjer i kroppen når vi inntar karbohydrater, sukker og stivelse. Kort fortalt er det betennelsesfremkallende, spesielt i blodåreveggene og kan forårsake åreforkalkninger og hjertesykdom, og ikke minst vektøkning.


Fett, kostråd og helsegevinster


Et eget kapittel omhandler fett, og gir en innføring i hva fett er og hvorfor animalsk fett er ideelt for oss mennesker. Dahlqvist tilbakeviser teorien om at mettet fett tetter igjen blodårene og resulterer i hjerteinfarkt, og hun avviser at margariner skal være sunnere fordi dette er et kunstig fremstilt produkt.

Del to i boken handler om helsegevinstene ved LCHF. Foruten kjente vitenskapelige fakta, lar hun rapporter fra folk som har fått bedre helse tale for seg. Diabetikere, barn med ADHD, folk med blant annet mage-tarm-problemer, PCOS, fibromyalgi, hypotyreose og migrene har gitt sin historie om stor bedring i sine tilstander og plager.

Del tre har med vitenskap og debatt, og gir trygghet for alle som bekymrer seg for om LCHF-kostholdet er farlig. Jeg vil si at selv om Dahlqvist ikke skriver like vitenskapelig, eller har med like mange studier, som Andreas Eenfeldt, gir hun et overbevisende bidrag til hvorfor man bør velge bort karbohydratene og erstatte dem med fett.

I årene etter at Dr. Dahlqvists guide til LCHF ble utgitt har mange i Norge også fått øynene opp for et lavkarbo-høyfett kosthold og det finnes mye informasjon både i bøker og på nettet. Akkurat benevnelsen LCHF brukes ikke like mye her, men det er et samlebegrep på ulike varianter av karbohydratredusert kosthold. Selv synes jeg lavkarbokost passer fint, men en definisjon kan du se her. Nylig kunne bbc melde at det foreslås endringer i amerikanske næringdeklarasjoner fordi stadig flere eksperter sier det er bearbeidet mat tilført sukker og tilsetningsstoffer som er skyld i fedmeepidemien.

Boken kan jeg absolutt anbefale om du er interessert i hva lavkarbo går ut på og for å få innblikk i mytene rundt dette kostholdet, eller om du rett og slett ønsker en innføring i hvordan starte med det.

Dr. Dahlqvists guide til LCHF - et revolusjonerende kosthold for optimal helse av Annika Dahlqvist
Originaltittel: Dr. Dahlqvists guide til bättre hälsa och viktkontroll
Oversatt av Brim Hilt
Lille Måne, 2009
Norsk, bokmål
204 sider
Innbundet, lånt på biblioteket

6 kommentarer:

  1. Denne har jeg liggende og lest i den men ikke fra perm til perm, kanskje jeg skulle lest litt i de bøkene jeg har om LCHF før jeg går i gang igjen. Begge sønnene mine noe med stoffskifte så kosthold er selvfølgelig veldig viktig. Kunstig fremstilt mat kan umulig være sunnere enn naturlig mat, og margarin blir jo sagt kun er et molekyl fra å være plastikk!!?? Mat laget fra grunnen av er nå sunnere enn halvfabrikat. jeg har vært sløv med kostholdet lenge nå og MÅ bare komme i gang igjen med et sunnere kosthold. Fint skrevet om boken Birthe.
    Når det gjelder "Bryllupsgaven" var jeg sikkert litt streng, men jeg reagerte på enkelte ting der og da, men boken er absolutt vel verd å få med seg. Bare gi beskjed om du vil låne den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Sånn sett er boken fin som et oppslagsverk, man kan bla frem og tilbake eller slå opp om det er noe en trenger å vite. Sammen med Eenfeldts bok utfyller disse hverandre - men det er basert på at jeg ikke har lest andre bøker om emnet. Likevel, det var nettet som ble min informasjonskilde, og fortsatt er, bøkene forekommer meg å bli en oppsummering. En nyttig oppsummering, spesielt for å ha argumenter å komme med, men mest av alt vitenskapelige studier som viser at jeg ikke er på farlig grunn. Det trenger ikke være streng lchf, men det å kutte karbohydrater der en kan tror jeg kan være en god begynnelse. Jeg håper du leser boken, og helst også Matrevolusjonen, slik at du får ny motivasjon til å ta tak i kostholdet :)

      Jeg låner gjerne Bryllupsgaven, det minner meg litt om "Margarets frihet". Akkurat nå har jeg tatt for mye på meg, men om jeg gir en lyd mot sommeren?

      Slett
  2. Kjempe bra og ryddig skrevet anmeldelse.
    Jeg er alltid imponert over dere som leser sakprosa og som blogger om det. Nå har jeg gjort det selv også, flere ganger, men til meg er det ren tvangslesning. Jeg må bare ærlig innrømme at det er lettere å komme igjennom en roman!

    Jeg har ikke i nærheten av riktig disiplin til å sette i gang med en lavkarbokost. Positivt er det at jeg bare oftere og oftere lager fisk til middag, og at jeg i disse dager spiser salat til lunsj tre ganger eller mer i uka. DET er så stort et skritt at jeg bare må skryte av meg selv.

    Ha en fortsatt fin onsdag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Heidi!
      Ang. sakprosa kommer det helt an på hvor lett det er å komme gjennom synes jeg; hvis emnet er interessant blir det enklere, men ikke alltid. Kommer også an på hvor vitenskapelig teksten er, det er ikke alltid enklere med en roman - noen er temmelig innfløkte og med underliggende meninger som gjør at en sakprosa uten metaforer kan være å foretrekke :)

      Så bra at du er mer bevisst hva du spiser! Det har kroppen godt av :)

      God onsdagskveld til deg!

      Slett
    2. "det er ikke alltid enklere med en roman - noen er temmelig innfløkte og med underliggende meninger som gjør at en sakprosa uten metaforer kan være å foretrekke" - det er et godt poeng! :-D

      Slett
    3. Ja, jeg kom til å tenke på det etter å ha lest kommentaren din, for det finnes mange romaner som kan være vanskelige å forstå :)

      Slett