Sider

Sider

søndag 29. mars 2015

Hopp da, så blir vi kvitt deg! ~ Tanja Wibe-Lund

Ny forskning viser at barn som blir mobbet på skolen ofte sliter med helseskader og sosiale plager i voksen alder. De som ble mobbet på ungdomsskolen sliter mer med samlivsforhold, arbeidsliv og rus enn jevnaldrene som ikke ble mobbet.

Hopp da, så blir vi kvitt deg! handler om Tine-Mari, som blant annet opplever sosial angst og dødsangst etter å ha blitt mobbet helt fra barnehage-tiden og gjennom videregående. I dag er hun gift og har to barn, og selv om hun har det bra vil hun alltid bære preg av en vanskelig oppvekst. I et intervju sier hun at boken Hopp da, så blir vi kvitt deg! viser "at det kommer til å ordne seg, selv når alt virker helt svart."

Journalist og forfatter Tanja Wibe-Lund håper boken vil gjøre en forskjell, og det tror jeg den vil. Ved å lese Tine-Maris historie får vi innblikk i skadevirkningene for mobbeofte, men også hvordan mobbingen foregår gjennom mobberne selv og mennesker rundt dem. Det er så lett å tenke at det ikke angår meg, overse det og legge skylden på den som blir mobbet, eller tenke at barn ordner opp selv. Men boken forteller oss at barn ikke lærer bedre å godta hverandre dersom de får anledning til å ordne opp selv.

Den kjente mobbeforskeren professor Dan Olweus definerer mobbing slik:

En person er mobbet eller plaget når han eller hun, gjentatte ganger og over en viss tid, blir utsatt for negative handlinger fra en eller flere personer. [...] Det er en negativ handling når noen med hensikt påfører, eller prøver å påføre, en annen person skade eller ubehag. [...] For å kunne snakke om mobbing, må det være en viss ubalanse i styrkeforholde: den som blir utsatt for de negative handlingene, har vanligvis ikke så lett for å forsvare seg og er ofte litt hjelpeløs ovenfor den eller de som plager ham eller henne (Olweus, s. 17-18).

Mobbing er svært traumatisk mens det står på, og ettersom de som blir mobbet vil kunne slite med skader for resten av livet, har vi et ansvar for å hindre at mobbing skjer. I en bok om barn og etikk leste jeg at forskning viser tre faktorer som fører til at noen barn blir aggressive og begynner å mobbe andre: Mangel på omsorg, empati og positiv interesse fra foreldre er trolig den viktigste årsaken, men også om mobbing ikke stanses med klare grenser eller om den negative atferden stanses med fysisk avstraffelse eller sterke følelsesmessige utbrudd. Undersøkelser viser at mobbing forekommer også i barnehagen, og der kan i alle fall jeg gjøre en forskjell. Selvtillit og et godt selvbilde vil for eksempel være forebyggende.

Men nå ble det ikke så mye om selve boken, til det sier jeg bare: les den! Det er sterke saker.

Jeg var jo som alle andre. Forskjellen var bare at jeg ikke fikk gå i fred, hverken for løgner, rykter eller uten at noen måtte plage meg. Mange behandlet meg som en dritt, og fikk meg til å føle meg som en dritt.
s. 49  

Hopp da, så blir vi kvitt deg! av Tanja Wibe-Lund
Aschehoug & Co., 2015
Norsk, bokmål
219 sider
Innbundet, fått fra forlaget

25 kommentarer:

  1. Takk for smakebiten! Den havnet på leselisten min ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig! Så bra at du fikk lyst til å lese den, et viktig bidrag til debatten om mobbing :)

      Slett
  2. Utrolig sterkt og godt innlegg, og smakebiten like så. Denne boken har jeg lyst til å lese! God søndag, hilsen Anette :)

    www.anettesbokboble.com

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk så mye, Anette! Så fint at du fikk lyst til å lese den :)

      Slett
  3. Tack för smakebiten, viktig bok

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig! Ja, svært viktig bidrag for å øke forståelsen rundt temaet :)

      Slett
  4. Det er bra at mennesker tar opp mobbing. Jeg og venninne ble litt plaget på barneskolen, men det var av en eldre gutt som plaget alle. Så jeg vil ikke akkurat si jeg har blitt mobbet noen gang, men synes det er bra folk tar opp slike saker og at vi som ikke har opplevd det får lære litt mer om det. Jeg har hatt flere venner som har blitt mobbet, så for meg har det alltid vært noe jeg har vært sterkt i mot.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg synes også det er bra. Jeg fikk meg noen aha-opplevelser og ble ellers mer bevisst på hvordan man kan oppdage det og hva man kan gjøre. Leit å høre at dere ble plaget, men det er kanskje enklere når det er én som plager alle. Lettere å takle det, tenker jeg på. Takk for at du deler dine tanker om dette :)

      Slett
  5. den här boken känner jag till, men jag har inte läst den. vet inte om jag orkar. mobbning är hemskt! tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, mobbing er forferdelig! Men likevel, boken gir som nevnt innsikt i hvordan offeret har det, hva man kan se etter for å oppdage mobbing og hva man kan gjøre :)

      Slett
  6. Tack för smakebiten! Mobbning är verkligen hemskt och ska inte få finnas!

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig! Jeg er helt enig med deg :)

      Slett
  7. Tack för smakbiten. Tyvärr så har vi nog alla berörts av mobbing någon gång, om inte annat så har vi blivit vittnen till det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, og det å være vitne til mobbing er også en vanskelig situasjon - man vet man bør gjøre noe, men frykter selv å bli mobbet.

      Slett
  8. Har denne i ventebunken min. Vet det er sterk kost, men viktig..

    SvarSlett
    Svar
    1. Sterk kost, men viktig, ja - håper du leser den innen kort tid :)

      Slett
  9. Fint - og veldig viktig - bokinnlegg. Slike typer spalter er vanligvis ikke noe jeg klikker meg inn på, men dette innlegget fortjener applaus. Bokblogging blir ekstra verdifullt når man fra tid til annen har muligheten til å sette søkelys på denne type problematikk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk så mye for fin tilbakemelding til dette innlegget! Hadde jeg ikke fått boken fra forlaget er jeg usikker på om jeg ville lest den, eller rettere sagt: jeg har så mange bøker på ventelisten at jeg nok ville oversett den. Så jeg er glad den kom :)

      Slett
  10. Tusen takk for anbefalingen ❤️ En utrolig viktig bok som jeg håper kan være til hjelp for andre ❤️

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Tine-Mari! Beklager sent svar, jeg har vært oppslukt av studier og eksamener - men er veldig enig med deg i at dette er en viktig bok som kan være til hjelp. For meg som jobber i barnehage synes jeg lesingen var til ettertanke for hvordan jeg møter barn, og ikke minst hvordan jeg kan se signaler og ta dem alvorlig. Tusen takk for at du delte dine personlige opplevelser :-)))

      Slett
    2. Jeg håper den får flere øyne opp, for dette er min hjertesak nå. <3 Jeg er glad jeg valgte og gå ut med min historie, kanskje jeg når ut til en eller flere som trenger og få seg en vekker <3 Takk igjen for anbefaling <3

      Slett