Hopp da, så blir vi kvitt deg! handler om Tine-Mari, som blant annet opplever sosial angst og dødsangst etter å ha blitt mobbet helt fra barnehage-tiden og gjennom videregående. I dag er hun gift og har to barn, og selv om hun har det bra vil hun alltid bære preg av en vanskelig oppvekst. I et intervju sier hun at boken Hopp da, så blir vi kvitt deg! viser "at det kommer til å ordne seg, selv når alt virker helt svart."
Journalist og forfatter Tanja Wibe-Lund håper boken vil gjøre en forskjell, og det tror jeg den vil. Ved å lese Tine-Maris historie får vi innblikk i skadevirkningene for mobbeofte, men også hvordan mobbingen foregår gjennom mobberne selv og mennesker rundt dem. Det er så lett å tenke at det ikke angår meg, overse det og legge skylden på den som blir mobbet, eller tenke at barn ordner opp selv. Men boken forteller oss at barn ikke lærer bedre å godta hverandre dersom de får anledning til å ordne opp selv.
Den kjente mobbeforskeren professor Dan Olweus definerer mobbing slik:
En person er mobbet eller plaget når han eller hun, gjentatte ganger og over en viss tid, blir utsatt for negative handlinger fra en eller flere personer. [...] Det er en negativ handling når noen med hensikt påfører, eller prøver å påføre, en annen person skade eller ubehag. [...] For å kunne snakke om mobbing, må det være en viss ubalanse i styrkeforholde: den som blir utsatt for de negative handlingene, har vanligvis ikke så lett for å forsvare seg og er ofte litt hjelpeløs ovenfor den eller de som plager ham eller henne (Olweus, s. 17-18).
Mobbing er svært traumatisk mens det står på, og ettersom de som blir mobbet vil kunne slite med skader for resten av livet, har vi et ansvar for å hindre at mobbing skjer. I en bok om barn og etikk leste jeg at forskning viser tre faktorer som fører til at noen barn blir aggressive og begynner å mobbe andre: Mangel på omsorg, empati og positiv interesse fra foreldre er trolig den viktigste årsaken, men også om mobbing ikke stanses med klare grenser eller om den negative atferden stanses med fysisk avstraffelse eller sterke følelsesmessige utbrudd. Undersøkelser viser at mobbing forekommer også i barnehagen, og der kan i alle fall jeg gjøre en forskjell. Selvtillit og et godt selvbilde vil for eksempel være forebyggende.
Men nå ble det ikke så mye om selve boken, til det sier jeg bare: les den! Det er sterke saker.
Jeg var jo som alle andre. Forskjellen var bare at jeg ikke fikk gå i fred, hverken for løgner, rykter eller uten at noen måtte plage meg. Mange behandlet meg som en dritt, og fikk meg til å føle meg som en dritt.
s. 49
Hopp da, så blir vi kvitt deg! av Tanja Wibe-Lund
Aschehoug & Co., 2015
Norsk, bokmål
219 sider
Innbundet, fått fra forlaget