tirsdag 27. mars 2018

Melk og honning ~ Rupi Kaur

Rupi KaurMelk og honning er første boken til Rupi Kaur. Bortsett fra å være forfatter og poet, er hun også performance-kunstner, designer og illustratør. Hun ble født i 1992 og er bosatt i Canada. På GoodReads ser jeg at mange mener dette ikke er poesi i det hele tatt, men kun tilfeldige setninger skilt med enter-tasten. For eksempel:


Hvis jeg skriver
anmeldelsen som dette
er det da poesi 


Forlaget strør om seg med superlativer, som "sensasjonell poesidebut" og omtaler forfatteren som "sjerneskudd". Videre at Melk og honning har fått unge kvinner over hele verden til å lese poesi, og at Kaur "treffer leserne rett i hjertet med sine enkle poetiske tekster basert på egne erfaringer." Kanhende det er nettopp her skoen trykker, eller rettere sagt sparker. For det er enkelt, og hun er ung selv. Instagram-kontoen hennes har visstnok over en million følgere, så det er klart hun har noe som folk liker. Hun setter ord på sine kvinnelige erfaringer på en lettfattelig måte, og selv om man innimellom kan undres over hvor hun vil hen - vel, gjør det noe? Jeg likte i alle fall denne boken, men er det poesi? For eksempel:

vær sterk gjennom det vonde
la blomster vokse fra det
du har hjulpet meg
å la blomstene spire så
blomstre vakkert
farlig
høylytt
blomstre varsomt
akkurat slik du må
barne du blomstrer
- til leseren

Nesten som et visdomsord. Poenget mitt er at det er ikke underlig at boken har fått en stor hærskare av fans - den er enkel, lettfattelig og skrevet av en ung kvinne. Og hvor bra er ikke det! Se bare her:

jeg vil ikke ha deg
for at du skal fylle tomrommene i meg
jeg vil være fylt på egenhånd
jeg vil være så hel
at jeg kunne ha lyst opp en hel by
og så
vil jeg ha deg
for oss to sammen
kunne satt fyr på den

Det hun skriver om, sine kvinnelige erfaringer, er også høyaktuelt for andre kvinner, og menn for den saks skyld. Jeg tror mange kjenner seg igjen i mye av tekstene. Og det at diktene er enkle, uten dype metaforer gjør lesingen rask. Man trenger ikke dvele ved hvert enkelt dikt, ettersom det lettfattelige gjør absorberingen kjapp og uten hindringer. Det er dette jeg mener gjør at diktene har blitt så populære ute i verden. Diktsamlingen er delt inn i fire deler: smerten, kjærligheter, bruddet og helbredelsen. Stort sett er diktene korte, men innimellom kommer det plutselig to-tre sider fullpakket med ord. Jeg velger å være med på poesien. Modernistisk lyrikk kjennetegnes av en fri form, så etter mitt hode vil Kaurs dikt komme innunder denne hovedtypen. Postmodernistisk sannsynligvis. Jeg leste også om en mer konkret stil; bekjennende poesi, som absolutt passer til Kaurs dikt. 

Boken har jeg lest i forbindelse med Anitas diktlesesirkel, og månedens kategori er debutant. Jeg fikk boken av Beathe som hadde én til overs, tusen takk!

Your lips distil nectar, my bride;
Honey and milk are under your tongue

Rupi Kaur


Melk og honning av Rupi Kaur
Originaltittel: Milk and honeyOversatt av Ina Vassbotn Steinman
Kagge Forlag, 2017
Utgitt første gang i 2015
Norsk, bokmål
208 sider
Innbundet, gave

10 kommentarer:

 1. Så kjekt at du har lest og likt, det gjorde jeg også. Jeg var så begeistret at jeg kjøpte hennes andre utgivelse da jeg var i England like etter, og sannelig greide hun å fange oppmerksomheten min igjen. Det gjør ikke noe at det er fragmentert, når det tross alt er en tematikk som knyter setningene sammen til en forståelig helhet.
  God påske Birthe!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg likte denne poesien og kan godt tenke meg å lese mer av henne! Er helt enig med deg i at det til syvende og sist knyttes en helhet som er forståelig. God påske til deg :)

   Slett
 2. Fint innlegg Birthe. Jeg har også denne boka og tenker å lese den i runden for utenlandske lyrikere.
  Diskusjonen om hva som er poesi er interessant.
  Hvem kan bestemme det?
  Moderne/postmoderne lyrikk er jo mye friere i formen enn den strenge som skulle gå på rim før i tiden..
  Om det er lettbent kan så være, men at det fanger noe i mange er det vel ingen tvil om.
  God påske.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Anita! Du kan glede deg til denne, og som du sier gjør det ingenting om det er lettbent. Uansett tenker jeg at alt som ligger bak slett ikke er så lett. Det har nok ikke vært lett å hanskes med for forfatteren. Nei, det er ulike former for poesi, slik jeg ser det. God påske til deg :)

   Slett
 3. Nydelige dikt, har ikke lest dette, så takk for tipset.
  Mener det er forskjell på hva en selv liker (av dikt) og hva som omfattes av merkelappen dikt.
  Disse diktene oppfatter jeg for min del som en slags musikkstykker hvor plasseringen på linjene gir sterke føringer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, denne tror jeg du vil like :)
   Jeg er enig med deg i at det finnes ulike former for poesi, og at det vil slå ulikt an hva som passer for den enkelte. Det du sier om "musikkstykker hvor plasseringen på linjene gir sterke føringer" var vakkert :)

   Slett
 4. Jeg er egentlig ikke så glad i å lese dikt og poesi. Men jeg liker veldig godt Melk og Honning. En av mine favoritt bøker. Håper å få lest mer av henne etterhvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke så ofte jeg leser poesi, og da er det greit at det gir mening og er lettfattelig. Jeg kan godt tenke meg å lese mer av henne også :)

   Slett
 5. Denne har jeg tidligere plukket ut for runden med utenlandske lyrikere. Kjekt å se at mange liker denne diktsamlingen, og - at den er enkelt forståelig. Jeg har vært gjennom et par heftige i det siste og trenger noe begripelig nå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt valg for den runden! Denne er både begripelig og gripende, så du kan se frem til den etter de heftige sakene :)

   Slett