tirsdag 22. januar 2013

Bokpakke med bok på vent [til fyret]

Jeg blir alltid så spent når det ligger en bokpakke til meg i postkassen, til tross for at jeg egenhendig har bestilt den og ventet på at den skulle komme! Denne gangen kjøpte jeg en bok til Lesesirkel 1001 bøker, Til fyret av Virginia Woolf som skal leses i juni. Boken ble i 2002 valgt som en av de hundre til Verdensbiblioteket, en samling av litteraturhistoriens 100 viktigste verker.

Baksideteksten:
Til Fyret (1927) hører med blant de virkelig sentrale romanene i moderne litteratur. Selv sa Virginia Woolf at hun snarere hadde skrevet et sørgedikt enn en roman. Hun skrev det som skulle bli en forløsning av sorgen og savnet etter hennes foreldre, portrettert i boken gjennom ekteparet Ramsay: "Jeg uttrykte noen svært gamle og dype følelser. Og ved å uttrykke dem forklarte jeg dem, og så ble de lagt til hvile."
I Til fyret videreutviklet Woolf sin teknikk fra romanen Mrs. Dalloway - hun kalte det å grave tunneler bak personene. Her fanger teksten nåtid, fremtid og fortid, drømmer, lengsler, tanker og følelser i ett fabulerende sveip.
Allerede på planleggingsstadiet visste Virginia Woolf at romanen skulle bestå av tre deler. Første og siste del, henholdsvis Vinduet og Fyret, som begge skildrer noen dager på familien Ramsays sommersted på Hebridene, men med ti års mellomrom, knyttes sammen av den korte delen i midten, Tiden går.
Til fyret er, blant mange ting, en roman om å skape kunst. Kunsten seirer over død og sorg og savn, kunstneren skaper orden i kaos: "Midt i kaos fantes form; alt det som fløt og drev falt brått til ro," sier en av romanfigurene, maleren Lily Briscoe. 

Virginia Woolf

Boken på vent

38 kommentarer:

 1. Nå minnet du meg på at jeg har mrs Dalloway i bokhylla og den begynte jeg vel på en gang. Ser at den ble utgitt av Bokklubben i 1994. Kanskje på tide å prøve igjen. Har forandret meg litt hva angår hvilke bøker jeg liker å lese osv.

  SvarSlett
  Svar
  1. "Mrs Dalloway" kan jeg tenke meg å lese, tidligere har jeg kun lest én bok av Woolf: "A room of one's own". Ja, jeg tror dette er en forfatter som er verdt å lese mer av :)

   Slett
 2. Der er det en bok jeg ikke har rukket å få lest enda ja, takk for påminnelsen:) Og du - så fin header!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne gleder jeg meg til å lese!
   Takk for fine ord om headeren :)

   Slett
 3. Woolf har jeg til gode å lese noe av, tror da jeg vil like bøkene hennes:) Ha en fin kveld!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mange år siden jeg leste en bok av Woolf, til tross for at jeg synes "A room of one's own" var bra. Sannelig på tide å lese mer av henne :)

   Slett
 4. Jeg skal også lese denne boka som en del av Lines lesesirkel, og jeg gleder meg! Jeg har ikke lest noe av Woolf før (shame on me), så dette er en ypperlig anledning til å å gjøre seg et nytt bekjentskap. Det er spennende med bokpakker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir spennende å høre hva du og de andre som skal lese boken synes om den, jeg gleder meg også til denne :)

   Slett
 5. Denne boken kunne jeg tenkt meg å lest, så tusen takk for boktips!Bokpakker er kjekt uansett om en vet at de kommer eller ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Ja, bokpakker er alltid velkomne :)

   Slett
 6. Hebridene. Der har jeg jo vært.. Må lese denne , skjønner jeg. Takk for tipset.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, så mange steder du har vært! Spennende :)

   Slett
  2. JA, det var på en rundtur i England, Irland og Skotland for to og et halvt år siden. Dro med båtferge til øya Lewis på Ytre Hebridene og hadde en overnatting der. Magisk. :)

   Slett
  3. Høres ut som en fin tur, ja! Dette er steder jeg godt kunne tenke meg å dra til. Jeg har ellers kun vært i England, da bodde jeg i Brighton.

   Slett
 7. Litt off topic, men jeg har satt i gang en ny type utfordring som jeg prøver ut hver onsdag framover. Hadde vært fint om du hadde lyst til å bli med der. Det har fått navnet "Mitt tematips" og du finner linken her:
  http://bokbloggeir.com/2013/01/22/mitt-tematips-1-beste-bok-i-2012/
  Hilsen Geir

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid moro med utfordringer så denne måtte jeg jo være med på!

   Slett
 8. Har boken i bokhylla, da skal jeg lese den i juni, fint at du minte meg på det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du blir med på lesingen i juni!

   Slett
 9. Denne har jeg lest ja, for kanskje ti år siden. Jeg likte den.
  Har lest flere bøker av henne. Hun skriver på sin helt egne måte, veldig poetisk synes jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da ser jeg enda mer frem til å lese denne! Det er så mange år siden jeg leste en bok av henne, men husker at jeg likte språket.

   Slett
 10. Herrigud, denne høres sykt bra ut!!!! Kan ikke si annet en at jeg gleder meg til å lese din opplevelse av romanen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også. Du må nok vente en stund, for den skal ikke leses før i juni :)

   Slett
  2. Det gjør ingentiiing. Alltid kjekt å ha innlegg å se frem til!

   Slett
  3. Det er jo det, så bra at du ser det slik! Jeg gleder meg til flere av bøkene i lesesirkelen, og til å lese innleggene om dem etterpå. I dag kom min datter på 16 og spurte om vi kunne kjøpe "To Kill a Mockingbird". Litt målløs ble jeg, og da jeg lurte på hva som gjorde at hun ville lese den, sa hun at den var nevnt i en bok hun leser nå. Joda, den skal vi nok kjøpe!

   Slett
  4. Åh, så fantastisk! Sånn som henne gjør jeg også, leser bøker som nevnes I bøkene. Det er kjempe gøy! Supert at du oppmuntrer lesegleden hennes da, hærlig!

   Slett
  5. Ja, jeg tenkte på deg da hun sa det! Jeg blir stadig forundret over hva hun vil lese, men synes det er bra å høre hennes argumenter for hva som er god og dårlig litteratur. Det viser at det jeg sier går inn, selv om hun ikke vedkjenner seg det der og da :)

   Slett
  6. Hehehehe, ja du, slik er det med meg og mamma også bare ikke om litteratur da, eneste hun leser er bibelen, haha! Men alt annet cirka, hehe. Det skal bare være sånn! :-)

   Slett
  7. Når min mor (som kan sies å ha vært den som introduserte meg til bøkenes verden) spør om jeg har bøker hun kan lese, så får jeg et dilemma; selvsagt har jeg det! Men hun ønsker lettlest underholdning, og da må jeg finkjemme bokhyllen. Sist dette skjedde dro hun hjem uten bok...

   Slett
  8. Såpass, ser for meg at bokhyllene dine er stappet med klassikere! :-D

   Slett
  9. Den er nok ikke det, det var nok heller at de mer lettleste hadde hun allerede lest :)

   Slett
  10. Å slik å forstå :-D Imponerende!

   Slett
 11. Bokpakker er helt fantastisk! Jeg glemmer alltid hva jeg bestiller så det blir alltid en overraskelse :D Gratulerer med nye bøker ;) Og denne hørtes kjempe bra ut! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant :)
   Og når vi glemmer hva som er bestilt, er det alltid gøy med overraskelser!

   Slett
 12. Oj, Viginia, hun er ikke dum :)
  Nå har jeg endelig fått startet min gjennomgang av vil-lese-bøker.
  Deilig :)
  Ha en vakker dag :)
  Mormorklem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du har fått tilbake leselysten og har startet på listen over bøker du vil lese!

   Håper du har en fin dag,
   og en herlig weekend :)

   Slett
 13. Åh, ja bokpakker er noe av det beste som finnes!! Jammen har du en spennende bok å glede deg til!! Jeg har bestemt meg for å kutte drastisk ned på bokinnkjøpene dette året og prøver nå å overbevise meg selv om at biblioteket er en eneste stor bokpakke som bare ligger og venter på meg ;) God helg og klem fra Anette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bokpakker liker vi! Og med det synet på biblioteket kan vi har bokpakker å glede oss til hele tiden - fantastisk :)

   God helg til deg, Anette!

   Slett