søndag 13. januar 2013

En smakebit på søndag [storm i juni]

Kafka på stranden er ferdig lest og jeg har tatt fatt på en ganske annen historie: Storm i juni av Irène Némirovsky. Bare forordet i seg selv utgjør en liten historie! Bokens bakside forteller om en av 1930-årenes mest kjente franske forfattere, Irène Némirovsky, som i 1941 begynte å skrive på en roman som skulle bli mer enn en krigsskildring. Hun så krigen som et middel for å nå frem til det innerste i mennesket - og planla sitt litterære storverk: en suite med fire deler. Némirovsky rakk å fullføre de to første, og gjemte manuskriptet i en koffert før hun ble deportert til Auschwitz, der hun døde i 1942. Like etter led hennes mann samme skjebne. De to døtrene fikk berget kofferten, men det gikk mange år før de orket å lese. Først i 2004 ble boken utgitt i Frankrike og i 2006 kom den ut på norsk.

Irène Némirovsky

s. 57

Romanens to deler - Storm i juni og Dolce - følger flere familiers og enkeltpersoners strabaser og skjebner, og bindes sammen med toneart og stemning: temaer og karakterer som går igjen. Her skildres arroganse, dobbeltmoral, likefremhet  kurtise og kjærlighet...Boken åpner med flukten fra Paris i juni 1940, preget av redsel, uvisshet, bombing og mangel på bensin og mat. I Dolce skildres livet i en okkupert landsby, der hverdagen med tyskerne har tatt over.

Irène Némirovsky

Smakebit

51 kommentarer:

 1. Det där låter riktigt tungt. Av någon anledning så har jag alltid varit fascinerad av andra världskriget, det är intressant att läsa om historia som ändå ligger ganska nära i tiden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et tungt tema, men nå som jeg har startet på denne boken ser jeg at den er skrevet veldig bra med mange gode skildringer. Om andre verdenskrig har jeg stort sett lest historier fra Norge, så det blir interessant å lese videre i denne.

   Slett
 2. Har ikke denne forfatteren skrevet flere bøker fra krigen? Syns så tydelig at jeg har lest noe av henne, men husker ikke tittelen. Fin smakebit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun har skrevet flere bøker, men jeg er usikker på om handlingen er lagt til krigen. Selv hadde jeg ikke hørt om Némirovsky før jeg begynte på denne boken.

   Slett
 3. Låter verkligen intressant. Och vilket levnadsöde!

  SvarSlett
 4. Andre verdenskrig har gitt bakteppe til mange romaner. Dette ser ut til å være en av de bedre. Takk for smakebiten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror dette er en bra bok - foreløbig synes jeg det: mange gode skildringer av personene :)

   Slett
 5. Hm. den har jeg ikke fått med meg.
  Må sjekkes.
  Takk for tips.
  Ha en fin søndag.
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel verdt å sjekke ut :)
   God uke til deg!

   Slett
 6. Måtte noteres ned:) Høres ut som en gripende bok og jeg liker jo å høre historier som er basert på andre verdenskrig. Takk for tips og smakebit!:) Ha en koselig søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Språket er veldig bra, med mange godt personskildringer. Nå har jeg ikke kommet så langt, men ja, det er gripende å lese om disse menneskene som holder på å flykte fra Paris.
   Ønsker deg en herlig uke :)

   Slett
 7. Den har jeg og har lest. Når jeg leste tittelen på innlegget blandet jeg den først med Vinter i Madrid av C.J. Sansom. Men etterhvert som jeg leste det du skriver husker jeg handlingen mer. At jeg blandet de to sammen, er nok for at jeg leste de omtrent på samme tid. Jeg likte Vinter i Madrid bedre, men så er det også en annen type bok. Ha en fin søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. "Vinter i Madrid" har jeg ikke lest, takk for tips! Den skal jeg sjekke ut :)

   Slett
 8. Jeg er meget imponeret over alt det, du får læst. Og du fortæller om en del forfattere, som jeg slet ikke kender - det er dejligt med inspiration!
  Jeg er fuldstændig opslugt af Knausgårds Min kamp, bind 1, og anbefaler den varmt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv føler jeg ikke at det er så mye jeg har fått lest, men litt blir det jo. Fint at du får inspirasjon, det er alltid moro å høre om nye forfattere. Jeg må se nærmere på Knausgård skjønner jeg :)

   Slett
 9. Fint utdrag av en bok jeg har hørt om, men som egentlig aldri har fristet. Ikke før nå ... Takker

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Fint at boken fristet, nå har jeg ikke kommet så langt ennå, men kan si at jeg liker den foreløbig :)

   Slett
 10. Dette virker som sterke saker.. Alltid vondt å lese om de som ble offer for Auswitch. Fin søndag til deg.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det å hele tiden å ha i bakhodet at forfatteren døde i Auschwitz, like etter at manuskriptet til boken ble skrevet ferdig, mens jeg leser gjør noe med meg. Det forsterker historien.

   Slett
 11. en bok som tydeligvis er vel verdt å få med seg ! takk for tips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne tror jeg er vel verdt å få med seg :)

   Slett
 12. Denne kunne jeg tenkt meg å lest, så tusen takk for smakebit og boktips! Ha en fin dag i finværet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har en følelse av at boken er bra - den er i alle fall skrevet med et meget godt språk :)

   Slett
 13. En sterk omtale og en fin smakebit. Dette høres ut sm en av de bøkene en bare må lese. Takk for flott tips og ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tror jeg du har rett i, Astrid Terese - jeg har ikke kommet noe lengre i boken, men den språket er veldig bra og historien til forfatteren og hvordan boken ble til har hengt seg fast. Enten jeg leser eller gjør noe annet.

   Slett
 14. Jeg er også imponert over alt du får lest, denne høres trist og gripende ut. Håper du har hatt en flott dag, tenk det skal være tørt leenge. Håper alle brunsneglene dør *smil*

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå har jeg ikke kommet så langt ennå, men jeg tror det er en gripende historie. Foreløbig er det presentasjon av personene og familiene som flykter fra Paris, med en følelse av uvirkelighet.

   Krysser fingrene for at sneglene forsvinner :D

   Slett
 15. Takk for smakebiten! Virker som en interessant og bra bok:) Har en del lånere innom biblioteket som liker bøker om/fra krigens dager.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vanligvis er jeg ikke så interessert i krigens dager spesielt, men det er gripende å lese om menneskers prøvelser og frykt for egne og familienes liv. Dette virker som en bra bok, ja :)

   Slett
 16. Spennende smakebit! Og nydelig presentert :)

  SvarSlett
 17. det var en nydelig header :) kan ikke se at du "hermer" hee hee... var utrolig flott med den koppen altså ! hvilken font har du brukt ? den var virkelig lekker :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Mary-Anne! Jeg må sjekke hva fonten heter, jeg har så mange lagret at det husker jeg ikke :D

   Slett
 18. For en historie - heavy! Vet nesten ikke om jeg kan begynne å lese den, samtidig som jeg gjerne vil vite mer.

  Takk for sterk smakebit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde det slik etter å ha lest forordet. Nå har jeg ikke kommet så langt i boken, men den er veldig bra skrevet med gode personskildringer.

   Slett
 19. Denne har jeg lest, og den er sterk! En av mine favoritter, det ligger vel en omtale på bloggen et sted tror jeg. God lesing videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres bra ut! Jeg skal sjekke ut omtalen din :)

   Slett
 20. Hei!
  Først så tenkte jeg:
  "Åååhhh nei... Jeg orker ikke enda ei trist, tragisk og dyster bok med andre verdenskrig som tema!! ORKER ikke! Orker IKKE!"
  Men jeg trur jeg gjør det likevel. Den er notert, så får vi sjå om den rykker opp til toppen av leselista!
  Takk for at du deler ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Temaet er unektelig trist, tragisk og dystert, men boken er godt skrevet og jeg tror historien er vel verdt å få med seg :)

   Slett
 21. Takk for smakebiten i kveld! Jeg gleder meg til å lese omtalen din, for denne boka fremstår virkelig som sterk lesning! Krigen blir man visst aldri ferdig med. Så mange skjebner!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er sant: krigen blir vi aldri ferdig med - og jeg tror dette er en historie som tåler å leses selv om man kanskje føler seg ferdig med temaet. Jeg ser frem til å lese mer, kanskje i helgen :)

   Slett
 22. Takk for smakebiten! Denne burde jeg nok lese...

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå har jeg ikke kommet så langt som å anbefale boken, men det virker som en historie jeg ikke vil gå glipp av. Får se etterhvert :)

   Slett
 23. Det verkar verkligen som en intressant, om något tung, bok. Jag hade hört talas om boken tidigare, men nu blev jag sugen på att läsa :) Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Temaet kan kanskje virke ut-datert, men krigen har mange skjebner som bør fortelles og dette er en som kan kaste lys over de mange menneskeskjebnene.

   Slett
 24. Jeg har ikke hørt om den bog før, og jeg er dybt fascineret. Det er en uhyggelig tanke og bogen og forordet kan forhåbentlig gøre nutidens generationer opmærksomme på, at krig og ufred er lige om hjørnet, hvis betingelserne er til stede.

  Og betingelserne er desværre ved at være til stede, mange arbjedsløse, mange ufredelige mennesker i nogle lande, opfordringer til fremmedhad etc.etc.

  SvarSlett
 25. Det specielle ved denne boken er at den ikke er bakteppe, men er skrevet af én, som ble stoppet, drept, mitt i krigen. Man kan ikke oppleve krigen mere ægte, og samtidig overleve så man kan se fremad og bruge erfaringerne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er skremmende å se at betingelsene er til stede, og mange steder er situasjonen nettopp slik at det kan betegnes som krigstilstander. Som jeg har nevnt over i kommentarer, har jeg ikke kommet langt i boken. Det er gode personbeskrivelser, og som leser blir jeg kjent med dem ettersom de flykter fra Paris. Hvordan det oppleves...

   Slett
 26. Heisann!
  Bøkene høres interessante ut. Praksisstudenetene fra HIO og jeg snakka faktisk om Auschwitz i dag i pausa. Jeg var der på studietur for mange Herrens år sida -med lærerskolen, og sa at jeg aldri ville ha tatt med meg elever dit fordi jeg tror bearbeidingen av traumene ville blitt en umulig oppgave for meg. Jeg var satt ut i lang tid etterpå. En av studentene hadde vært der i 10. klasse og sa nå at ho kanskje hadde vært for ung til å forstå rekkevidden av lidelsene.
  Nei, jeg har ikke kjørt bilen ennå. Bare prøvekjørte en annen før vi gjennomførte handelen. Litt pussig da at vi har kjøpt "samme" bil! Tror det er et traust og godt valg. Jeg går fram og tilbake på jobb - ca. 20 min hver vei.
  Ha go´hælj ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan ikke være enkelt å besøke Auschwitz, som du sier tar det lang tid å bearbeide opplevelsene. Noe som kan være vanskelig, spesielt for de unge om de ikke har noen å prate med som har opplevd det samme.

   Ja, et traust og godt valg! Å gå til jobben er også et godt valg: miljøtiltak, økonomisk og mosjonsmessig :)

   God helg til deg!

   Slett