søndag 21. juli 2013

En smakebit på søndag [tåpenes sammensvergelse]

John Kennedy TooleMånedens lesesirkelbok, Tåpenes sammensvergelse, sies å være en av etterkrigstidens morsomste romaner og den er skikkelig vittig! Boken handler om Ignatius J. Reilly, en sprenglærd, arbeidsløs mann i begynnelsen av trettiårene som bor hjemme hos sin mor i New Orleans. Hans måte å uttrykke seg på om alt og alle på det mest foraktelige vis, hans velartikulerte betraktninger og ikke minst de vanvittige episodene han kommer opp i gjør dette til morsom lesing.

Fra den norske bokdatabasen: Storspiseren Ignatius J. Reilly tilbringer mesteparten av dagen i sengen. Han har eksentriske og svært fordømmende oppfatninger om den moderne tid, og fyller den ene kladdeboka etter den andre med sine betraktninger, også om den tidlige middelalder med dens rene geometri og teologi. Med jevne mellomrom prøver han seg i arbeidslivet, der hans radikale forslag og mildt sagt unormale oppførsel fører til de utroligste situasjoner.

Det er åpenbart at en vedvarende avhengighet av musikk har utviklet hos dem en nesten Pavlovsk reaksjon til lyden, en reaksjon som de trodde var en gledens reaksjon. Jeg som har tilbrakt utallige timer av mitt liv med å se på de forskrudde ungene på fjernsyn danse til den slags musikk, kjente til de fysiske trekninger som den granngivelig er ment å skulle frembringe, og jeg forsøkte min egen konservative versjon av den samme dans, for straks å kunne gjøre arbeiderne fredelig innstilt mot meg. Jeg må si at mitt legeme beveget seg med en forbausende spenst. Jeg er ikke uten en medfødt rytmisk sans, mine forfedre må ha vært av de fremst under jiggen på heden. Jeg lot som jeg ikke så arbeidernes blikk, og svevet omkring under en av høyttalerne og twistet og hoiet og skrek uavlatelig: "Go! Go! Do it, baby, do it! Hear me talking to ya. Vow!" Jeg visste at jeg hadde gjenvunnet min tillit hos dem da en god del av dem begynte å le og peke på meg.
s. 113


Smakebit

Noe helt annet:

I morgen reiser jeg til sol og varme og bloggen tar to ukers ferie. Jeg har ikke helt bestemt meg for hvilke bøker som blir med i kofferten, men i alle fall Indiskresjoner og andre essay av Virgina Woolf som jeg leser sammen med Hedda. Boken skal blogges om i løpet av helgen 9. - 11. august og hvis flere har lyst til å henger seg på er det supert!

42 kommentarer:

 1. Tåpenes sammensvergelse høres ut som fornøyelig lesning. Takk for fint tips, og ha en riktig fin ferie!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja måten teksten er skrevet på får meg til å riste på hodet over at det i det hele tatt går an! Takk, Tine, jeg skal kose meg i varmen :)

   Slett
 2. Ha en fin Spania-ferie, uansett fint vær her, så er det godt å komme seg vekk. Jeg gleder meg helt vilt til vi skal til Gdansk, hører bare positivt om byen, vakker og billig. Men er er mer sikker på været lenger syd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Eli! Jeg unner alle vestlendinger fint vær selv om jeg er bortreist, uansett slipper jeg å våkne om morgenen og lure på om solen skinner. Gdansk høres spennende ut - gleder meg til å høre hvordan du har hatt det :)

   Slett
 3. Denne må jeg titte litt nærmere på for den høres fornøyelig ut! Ha en riktig god tur og kose dere masse:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må du :)
   Takk, vi skal kose oss med sol og varme!

   Slett
 4. Takk for tips på en vittig bok. Og ha en nydelig ferietur!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Jeg er overbevist om at ferien blir nydelig, ihvertfall får vi sol og varme :)

   Slett
 5. Så kult at du og Hedda skal lese Indiskresjoner sammen! Da skal jeg følge med når innleggene kommer, og er spent på å høre hva dere mener om den. Jeg har ikke lest alle essayene i samlingen ennå, så det kan hende jeg forsøker å få lest et eller to av dem den helgen. Men aller først er det Tåpenes sammensvergelse sin tur, den begynner jeg på i morgen. Kjekt å høre at den er like morsom som alle sier.

  Ha en herlig ferie! Jeg er veldig misunnelig på bademulighetene, selv om det er varmt nok her i Oslo:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble så nysgjerrig på Woolf etter Til Fyret og dine anbefalinger av essayene så jeg er spent på å lese mer i den samlingen. Hadde vært moro om du fikk lest de siste og kanskje delte noen ord om dem.

   Takk, det skal bli herlig med en ferietur! Akkurat nå er det varmt også i Bergen, men ikke så jeg blir fristet til å bade :)

   Slett
 6. Skal bli spennende å lese alle omtalene når lesesirkelen runder av Tåpenes Sammensvergelse! I motsetning til deg så finner jeg den ikke vittig, selv om dette definitivt er satire. Jeg sitter mer og tenker "javel.. og dette var morsomt?" Jeg ser hva jeg burde flirt av, men boka treffer meg ikke. Sålangt that is. Det er jo mange sider igjen. Er ca på s 100 såvidt jeg kan huske. Har ikke kommet til Ignatius sin danseopptreden ennå ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig! Boken er kanskje mer tragikomisk, nå som jeg har lest litt lengre begynner jeg å lure på hvor det skal ende. Det spørs om du finner boken særlig mer humoristisk lengre ut, jeg syntes det som skjedde med Ignatius og hans betraktninger på saker og ting var morsomme helt fra starten. Men det er jo egentlig litt synd på ham da...

   Slett
  2. Ja, det blir jo bare mer og mer trist og han blir bare mer sørgelig, stakkar..

   Slett
 7. Tack för smakbiten! Den här står här hemma i hyllan, och jag tror jag läst den för länge sedan ;-) Ha en fin semester.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Kanskje du finner den frem en dag og leser den om igjen :)

   Slett
 8. En av mina absoluta favoritböcker. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Jeg liker den ihvertfall foreløbig :)

   Slett
 9. Det var en god lille smakebit, Melusine. Jeg tror bogen er letlæst, men jeg tror også at vitsene slides ned, når man kender mønsteret. Forhåbentlig kan forfatteren få lidt mere ud af det end i smakebiten.

  Jeg håber at det bliver en god ferie! Det er varmt nok her men jeg ved at det har regnet en del i Bergen og Sørnorge og det undrer ikke at du trænger til varmere himmelstrøg! God tur!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er ikke vanskelig sånn sett, men jeg begynner å lure litt på hvilken retning dette tar. Har på følelsen at livet til Ignatius kommer til å bli total katastrofe, hvis ikke han innser ett og annet etter hvert. Så jeg er spent på om det humoristiske holder seg gjennom hele boken. Egentlig er det mer tragikomisk.

   Takk, jeg håper også på en fin ferie :)
   Ja, vi har hatt mye regn i det siste, men i dag har solen skint fra skyfri himmel.

   Slett
 10. Den här boken har jag hört mycket gott om :) Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint, da er jeg spent på fortsettelsen :)

   Slett
 11. Er spent på denne altså. Starter på den ganske så snart etter en bok som jeg må lese ferdig først-- Nå begynner jeg på jobb mandag , og kanskej blir det mer ro til å lese en periode fremover..
  God ferie!

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen ganger kan ferietid medføre lite lesing, men for meg som har mange timer på stranden å se frem til vil det nok bli en del :)
   Takk, det skal bli herlig med en tur nå!

   Slett
  2. Ja, er godt i gang her- har 100 s igjen.:)
   Lever man strandlivet kan man få lest litt, ja-- kos deg.:)

   Slett
 12. Herlig smakebit! ;-) Får jo lyst til å lese mer.

  SvarSlett
 13. Leste denne boken for lenge siden, og må innrømme at jeg husker lite av den. Så jeg mistenker at den ikke gjorde så stort inntrykk. Men det kan handle om tid og sted og meg det.

  Ønsker deg en fin ferie, i varmere strøk, med mye godt lesestoff.

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken var ny for meg før det ble avgjort at den skulle bli juliboken i lesesirkelen, og jeg er spent på fortsettelsen av den.

   Takk, det blir herlig å reise bort nå - avstresse litt :)

   Slett
 14. Ønsker deg en riktig god tur og venter i spenning på omtalen av denne boka! Jeg fikk rett og slett ikke med meg at dette var månedens lesesirkelbok. Tror hjernen var i feriemodus allerede i juni! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for ønsket om en god tur - det hadde vi absolutt :)
   Omtalen er klar, så kan du bedømme om du ønsker å lese den eller ikke. Egentlig anbefaler jeg det, men til tider ville jeg lukke den igjen og tenke destruktive tanker...

   Slett
 15. Tack för smakbiten för en helt okänd bok för min del och du får ha en bra semester:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, håper du fikk tips om noe du kan lese. Takk, ferien har vært fantastisk :)

   Slett
 16. Jeg syntes den smakebiten var humreverdig, absolutt :) Jeg håper dere får en riktig fin ferie!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Ferien har vært super og jeg håper vi kan reise tilbake til neste år :)

   Slett
 17. Takk for smakebit. Må si jeg liker tittelen på boka:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg var spent på denne boken ettersom den karakteriseres som en ytterst humoristisk bok - og så viste det seg at humoren var satirisk og tragisk.

   Slett
 18. Det ser ut som nok en utfordrende bok med tanke på språket dere leser i Lesesirkelen. Dere er så flinke og motiverende altså!

  SvarSlett