søndag 21. april 2013

En smakebit på søndag [jane eyre]

Charlotte Brontë ble født 21 april (1816), og i den anledning hadde jeg lyst til å se Jane Eyre på film. Jeg er nemlig ferdig med boken! Denne klassikeren er den mest filmatiserte noen sinne, og den versjonen jeg har valgt er en jeg har sett før: en miniserie fra 2006 som har fått hele 9 Emmy nominasjoner.

Jeg kan huske at denne serien er lagt tett opp til boken, og at den skapte en følelsesmessig reaksjon som gjorde det til en vakker og romantisk filmopplevelse. Dessverre får jeg ikke sett den i dag fordi jeg ikke fant den under handlerunden i går. Playcom var utsolgt - dvs, i datasystemet kunne de ikke se hvilken versjon de hadde hatt inne, men den kunne bestilles så det gjorde jeg. Men siden jeg ikke kan vite om det er den rette, kjøpte jeg den likegodt fra cd.on i morges. De har flere versjoner, og dessuten flere Austen-filmatiseringer, blant annet Northanger Abbey så jeg klikket på "kjøp" knappen til den i samme slengen. Jeg måtte skynde meg å logge ut før jeg klikket på flere "kjøp" knapper!

Jeg ble også inspirert av Anita som nettopp har sett den fra 2011, og som nå vil ha mer så her kommer utdrag fra boken, side 616 og 617:

Smakebit

48 kommentarer:

 1. Grattis till Charlotte! Och tack för smakebiten :)

  SvarSlett
 2. Jag läste Jane Eyre för en kurs och efter att ha läst otaliga inlägg om den boken nu så blev jag nyfiken på vad jag egentligen skrev om den efter jag läst den. Eftersom jag sparar på allt jag skrivit så hittade jag dokumentet och detta var min slutkläm: "Det som utmärker historien är Jane själv, som tänker mer självständigt än någon av 1980- och 90-talets romanfigurer tillsammans. Jane Eyre har en styrka och inre kraft som är verklig ”Girl Power”, långt ifrån tramsiga Spice Girls." :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så lurt å ta vare på notatene, skulle ønske jeg hadde gjort det med mine. Ja, karakteren Jane er spennende! Da boken kom ut ble det hevdet at Janes stolthet og mangel på ydmykhet var eksempel på de største syndene hos en kvinnelig heltinne :)

   Slett
 3. Jane Eyre må jeg se å få lest snart altså,jeg får faktisk litt sånn dårlig samvittighet for at jeg ikke har begynt å les noe av henne for det er noe jeg har tenkt å gjøre lenge. Tusen takk for fine smakebiter:)

  SvarSlett
  Svar
  1. P.S. Sitter forresten med to eksemplarer av "Vektløs" så om du ikke har den så kan jeg legge en i postkassen din neste gang jeg går forbi der!

   Slett
  2. Kanskje du får startet om ikke så lenge, jeg håper du lar deg inspirere av mine skriverier om Jane.

   Og - ja! Legg den gjerne i postkassen når du går forbi, det hadde vært supert - tusen takk på forhånd :)

   Slett
  3. Det gjør du absolutt,Birthe!Bare hyggelig,Joachim skal i Sandslihallen snart så da legger han den i postkassen din i løpet av en halv time!

   Slett
  4. Åhh, da skal postkassen sjekkes snart :)

   Slett
 4. Nå skal jeg i morgen gå på biblioteket å låne Jane Eyre. Sliter med La Peregrina, det er som du sa, litt mange klisjeer. Ha en fin søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy, gleder meg til å høre hva du synes!

   Ja, litt for mye klisjeer. Det er noen gode landskapsbeskrivelser, men personskildringene er stort sett overfladiske og det er mye fokus på skjønnhet. Dessuten synes jeg at kontrastene vakker/stygg, sømmelig/vulgær osv. blir for store.

   God søndag til deg, Eli :)

   Slett
 5. Har inte läst Jane Eyre,men nog är jag sugen på det :)

  SvarSlett
 6. Jeg liker best engelsk kostymedrama på film, synes all følingen og tenkingen blir langtekkelig når jeg leser. Jeg har ikke dårlig samvittighet for at jeg ikke har lest henne :) - God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gjør seg veldig godt på film ja, og hin dagen så jeg Mansfield Park som var bra. Ellers liker jeg så godt å lese om all følingen og tenkingen :)

   Slett
 7. Vakkert! Jeg liker også denne typen filmer og kunne virkelig ha trykket på flere kjøpknapper i slengen. Nå er jeg så heldig at fylkesbiblioteket har filmbibliotek, så jeg kan låne det jeg vil se. Det er nesten det samme :-) Jeg har en boks med Charles Dickens filmer her, så noe har jeg da kjøpt :-)
  Ha en riktig fin dag, Birthe!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenkte ikke på at biblioteket har filmer, kanskje den versjonen jeg er ute etter finnes der. Men pytt, nå har jeg jo kjøpt den :)
   Takk for tipset, jeg skal sjekke biblioteket neste gang.
   Ha en fin dag du også, kos deg ute på geocachingen :)

   Slett
 8. Jag tyckte inte så mycket om Jane Eyre när jag läste den, men det går inte att förneka att Charlotte Brontë verkligen kunde skriva :) Nu blev även jag lite sugen på att se filmatisering av boken. Ha en fin söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en språklig perle dette :)

   Slett
 9. Flott innlegg, jeg blir så inspirert av de nydelige bildene dine :)

  SvarSlett
 10. Underbar smakbit, både texten och sättet du presenterar det på. Tack!

  SvarSlett
 11. Takk for fin smakebit! Elsker britisk, romantisk kostymedrama på film og TV-serier, men har ikkje lese mange av bøkene bak... Likte godt Wuthering Heights av Emily Brontë (sjølv om den til tider er litt dyster), så kanskje eg skal prøve meg på Jane Eyre:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Stomfulle høyder var bra, også på film. Jane Eyre kommer jeg til å rope høyt om at alle må lese :)

   Slett
 12. Jane Eyre har jag länge velat läsa!

  SvarSlett
 13. Gratulerer med ferdiglest klassiker! Det må føles godt tenker jeg! Nåå, uten å avsløre noe: hva synes du om slutten? :-) Jeg fikk lyst til å se den 'nye' TV-serien, den nyeste filmatiseringen som du linker til har jeg sett og likte den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm! Det ER serien du linker til, ikke filmen. Da spørs det om jeg ikke allerede har sett den; karakterene ser så utrolig kjent ut. Da lar jeg det være med det.

   Slett
  2. Takk! Men hva gjør man når en slik bok er ferdiglest? I don't know...
   Slutten - tja, jeg forventet en følelsesmessig wow uten å få det. Men ved ettertanke passet det godt inn ettersom de to er så samstemte.

   Ja, det er en miniserie som jeg forhåpentligvis skal se neste helg. Filmen fra 2011 er ikke like bra :)

   Slett
 14. Det gleder meg at inspirasjonen er gjensidig.:) Så takk for det.
  Jeg har sett at Cdon.com har flere versjoner og at også Northanger abbey er filmet.. Men jeg skal jaggu se om de finnes på netflix først. Der har jeg en gratis prøvemåned. Takk for påminnelse, og tips om serie.:)
  Spøker for boka i lesesirkelen denne måned, da jeg ikke har fått den...
  Tror jeg trenger tid på å lese denne på engelsk, gitt..

  Ha en fin søndag.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant :)
   Det er så fint at vi kan inspirere hverandre, og i den forbindelse må jeg si at Northanger Abbey ikke finnes på netflix. Derimot Mansfield Park er der, jeg så den hin dagen og anbefaler den gladelig. Oj, ja om du ikke har fått den ennå spørs det om du får lest den, selv om den er kort tar det litt tid å komme gjennom på engelsk. Jeg kunne lånt deg den, men det tar vel omtrent like lang tid som å få den på biblioteket?

   Slett
 15. Det var sterke følelser som kom til uttrykk via de små dialogene du hadde valgt å vise oss. Så sterke følelser som det gjør seg i grunnen best når en kan lese om dem.

  Ha en fin søndag.:)

  Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var godt å høre, jeg ville med denne smakebiten nettopp fremheve disse følelsene. Det var vanskelig å velge, og det var vanskelig å finne de mest passende ettersom meningen var å vise en flik av Mr Rochester's kjærlighet til Jane - jeg vil egentlig si at: Les den :)

   Slett
 16. Gratulerer med ferdig lesing! Jane Eyre er en av mine favoritter, og jeg har lest den om igjen rimelig ofte. Miniserien med Toby Stephens og Ruth Wilson er den beste filmatiseringen til nå, synes jeg. Jeg likte ikke den siste filmen, og det var skrekkelig synd siden jeg hadde gledet meg sånn! Det er vanskelig med filmatiseringer av bøker man er fryktelig glad i, har jeg merket. Nesten bedre å se filmen først ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Natalie, denne boken komme til å stå som en av mine ubestridte favoritter! Og så langt (jeg har kun sett de to) er miniserien aller best; den får frem det autentiske ved boken på en fantastisk måte :)

   Slett
 17. Tack för smakbiten! Det är alltid intressant att läsa om starka kvinnor, i synnerhet i böcker som skrevs i en annan tid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, og denne boken er veldig aktuell selv om den ble skrevet for så lenge siden :)

   Slett
 18. Tack för smakebiten! Jag läste den för många år sedan. Den var säkert banbrytande på sin tid men har kanske lite för många efterapningar. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel, jeg mener at den har det; den kan leses uten tidsperspektiv og det gjør lesingen så mye enklere :)

   Slett
 19. Tack för en bra smakbit:) Gillade Jane Eyre mycket när jag läste den för ett bra tag sedan och tror det blir en omläsning inom kort:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du likte smakebiten, og kanskje ble inspirert til å lese Jane Eyre en gang til :)

   Slett
 20. Aaaah, jane Eyre! Jeg skulle visst ha lest smakebiten din tidligere, så skulle jeg også ha feiret bursdagen hennes med film (og kake!)
  Jeg må innrømme at det går dårlig med Northanger Abbey ... Så dårlig at jeg har gitt opp. Det er så mange år siden jeg har lest englesk, så å begynne med Austen, var nok ikke det riktige ;) Men jeg veier opp med å bli med på lesesirkelen i mai i stedet :) og så må jeg nok se filmen av Northanger Abbey før jeg leser omtalene deres i slutten av måneden! Så bra at du er ferdig! Gleder meg til omtalene kommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Og kake ja! Det hadde jeg glemt! Men nå har filmene mine kommet og da blir det forsinket bursdagsfeiring til helgen, og da skal jeg huske kake :)

   Har du gitt opp Northanger Abbey! Jeg skjønner det med engelsken, kanskje du kan forsøke med norsk? Jeg skal se filmen før søndag, tenkte jeg, men først Jane Eyre :)

   Slett
 21. "Jane Eyre" är fin. :)

  Den där miniserien får jag kolla upp. Verkar bra. Jag har inte sett den nyaste filmen heller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja :)

   Miniserien anbefales - jeg skal se den i helgen, og tenkte å skrive noe om den.

   Slett
 22. Gleder meg til å lese innlegget ditt. Boken ligger i hylla mi og skal bli lest.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skulle ha kommet etterhvert, men jeg har vært opptatt med Northanger Abbey og kommer ikke helt i gang. Det er på en måte litt rart å være ferdig med den boken siden jeg har holdt på med den så lenge.

   Slett