søndag 4. januar 2015

En smakebit på søndag: Alias Grace

Margaret AtwoodFørste smakebit i 2015! Jeg startet på Alias Grace av Margaret Atwood i desember som månedens 1001-bok, og er så langt kommet godt over halvveis, men det må altså bli et januar innlegg. Romanen er basert på faktiske hendelser fra 1800-tallet, baksideteksten forteller:

Hva er sann historie? Det er spørsmålet i denne fascinerende beretningen om Grace Marks fra forrige århundres Canada. Grace er seksten år gammel da hun blir dømt til livsvarig fengsel for det brutale drapet på sin arbeidsgiver, Thomas Kinnear og hans husholderske og elskerinne Nancy Montgomery. Hennes medsammensvorne, James McDermot blir hengt for drapene 21. november 1843. 

Men hvilken rolle spilte egentlig Grace i det grusomme dobbeltdrapet? Var hun en femme fatale som stod bak forbrytelsen og som manipulerte James McDermot slik noen av samtidens eksperter hevdet? Eller var hun tvert imot en vettskremt jentunge, som ble trukket inn i er drama hun ikke kunne ane rekkevidden av, slik de som arbeidet for benådning mente? 

Margaret Atwood lar henne møte legen Simon Jordan, en ung lovende psykiater, som interesserer seg for det ubevisste og som vil prøve å løse gåten ved å nå fram til Grace's ubevisste. Grace forteller ham villig om sitt liv, men får han vite sannheten om det som skjedde i Thomas Kinnears hjem?

Smakebiten er fra en formiddag Dr. Simon Jordan står foran speilet for å kytte sitt halsbind og ergrer seg over de stive og korrekte plaggene. Han undres over hvorfor den siviliserte mann finner det for godt "å martre sitt legeme ved å klemme det inn i det uklanderlige antrekks tvangstrøye.

Han er i det minste ikke kvinne, og derfor ikke nødt til å gå med korsett og snøre seg inn inntil det deformerte. Den utbredte oppfatning at kvinner av naturen er gelélignende skapninger uten ryggrad og ville sige sammen som smeltet ost hvis de ikke var surret inn, har ha bare forakt til overs for. Mens han studerte medisin, dissekerte han en god del kvinner - fra arbeiderklassen, naturligvis - og deres ryggrader og muskulatur var i det store og hele ikke svakere enn mennenes, selv om mange led av engelsk syke.
s. 94-95

Smakebit

33 kommentarer:

 1. Är väldigt nyfiken på Atwood men har fortfarande inte läst något av henne än. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefaler på det varmeste å lese Atwood :)

   Slett
 2. Begynte såvidt på denne i desember men la den til side på grunn av de norske bøkene men skal ta den frem igjen til uken, og det ser jeg frem til. Dette er mitt aller første møte med forfatteren og aller første gang jeg er med i lesesirkelen. Tusen takk for smakebiten :-) Ønsker deg en fin kveld, Birthe :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne kan jeg anbefale selv om jeg ikke er ferdig, Atwood er alltid bra! Så gøy at du ble med i lesesirkelen - ha en fin kveld du også :)

   Slett
 3. Takk for påminnelse. Jeg har et par Atwood-bøker i hyllene som nå skal frem fra glemselen ifm Bokhyllelesing-lesesirkelen. Jeg har ikke Alias Grace, men denne har jeg lest mye om. Ser fram til omtalen din og noterer meg Atwood som neste forfatter jeg ska plukke meg ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, Marianne! Atwood liker jeg svært godt, kanskje du kommer til å anskaffe Alias Grace etter omtalen min :)

   Slett
 4. Tack för smakbiten. Den här läste jag när den kom ut och tyckte det var en av hennes bästa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Jeg liker den veldig godt hittil :)

   Slett
 5. Takk for supert lesetips, denne skal få bli min 1001 bok i januar :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra du er med! Blir spennende å høre hva du synes om boken :)

   Slett
 6. Läst något av författaren för länge sen men minns inte vad. Är lite sugen på att läsa någon bok av Atwood, kanske denna..... Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Atwood skriver fantastisk, og denne er ikke noe unntak så du kan trygt lese den :)

   Slett
 7. Ukjent bok, men har hørt mye positivt om denne forfatteren. Takk for smakebit.
  PS: Har ennå ikke fått min utgave av Good omens som vi skal samlese med Marianne, men har fått mail fra bokklubben.no at den er utsendt. Så den er på vei. Har du fått din utgave?

  SvarSlett
  Svar
  1. En av mine yndlingsforfattere :)
   Nei, jeg har ikke fått min ennå - kanskje jeg skal skrive til dem og be om en annen. Like greit ettersom det kan se ut til å drøye.

   Slett
  2. Hei, jeg har fått min utgave av Gaiman, og lurer på om du har fått din ennå?

   Slett
 8. Fine fine boka! Nå er jeg glad i bøkene til Atwood da og håper du får en bra leseopplevelse sammen med Alias Grace. Nyt søndagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åja, denne liker jeg, men så er jeg som deg og liker Atwood meget godt! Takk, håper du har en fin søndag også :)

   Slett
 9. Enda en Margaret Atwood? :-) Jeg håper også å få lest flere av hennes bøker. Men er ikke kommet helt i gang :-) Ønsker deg en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Atwood har blitt en av mine yndlingsforfattere, og kan absolutt anbefale bøkene :-)

   Slett
 10. Artig smakebit. Jeg skal lese Atwood til våren siden hun kommer til Lillehammer på litteraturfestival i mai.:) Og dit skal jeg..

  SvarSlett
  Svar
  1. Kommer hun til Lillehammer!?! Det må jeg sjekke ut, takk for tips :-)

   Slett
 11. Tusen takk for smakebiten :)

  SvarSlett
 12. Atwood och jag kommer inte riktigt överens, men jag har funderat på att ge henne en chans till.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte henne straks jeg hadde lest noen få sider :) og utfra mitt subjektive perspektiv anbefaler jeg å gi henne en ny sjanse :D

   Slett
 13. Har flera böcker av Atwood i bokhyllan. Tyvärr är alla olästa... Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, da anbefaler jeg å starte med en av dem :D

   Slett
 14. Jag har inte läst någon Atwood men bör göra det känner jag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må du bare! Fantastiske bøker :)

   Slett
 15. Jag tror bara att jag läst en enda bok av Atwood. Borde läsa mer. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker veldig godt Atwood, så anbefaler absolutt å lese mer av henne :)

   Slett
 16. Har ikke lest noen av Atwoods bker! Men har fått med meg at hun er en populær forfatter, så jeg må nok gjøre meg bekjentskap med henne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker bøkene hennes svært godt, og anbefaler alle å lese dem :)

   Slett