søndag 9. april 2017

En smakebit på søndag: Svikne dagar

Denne helgen har jeg startet på Svikne dagar av Elena Ferrante. Det er mitt første møte med denne forfatteren, og jeg liker det jeg leser så langt. På baksiden av boken står det:

Olga blir forlaten av mannen sin etter 15 års ekteskap, til fordel for ei ung kvinne. Olga er ridd av sjalusi, raseri og sjølvforakt, og mistar sakte, men sikkert taket på livet sitt. Ho dreg dei to ungane og den snille schæferhunden Otto med seg i fallet.

Svikne dagar er ein samtidsklassikar av ein forfattar som The New York Times har omtalt som «ein av dei store romanforfattarane i vår tid». Romanen har gripe lesarar over heile Europa med den usentimentale skildringa av moderskap, ekteskap og åleineliv.

Smakebiten er fra sidene 36 og 37:

Eg skamma meg. Likevel klarte eg ikkje å gjere noko med det, det einaste eg tenkte på, var korleis eg skulle få han tilbake. Eg var martra av denne eine tanker: møte han, fortelje at eg ikkje heldt det ut lenger, vise kor redusert eg var utan han. Eg var overtydd om at han, på grunn av ein eller annan kjenslebrest, ikkje var i stand til å oppfatte kor vanskeleg situasjonen var for meg og ungane, men heller trudde at vi levde i ro og mak slik vi alltid hadde gjort. Kanskje han til og med trudde at vi var letta. No var eg ikkje lenger nøyd til å ta omsyn til han, ungane trong ikkje lenger frykte autoriteten hans, kort sagt: Gianni fekk ikkje lenger kjeft viss han slo Ilaria, og Ilaria fekk ikkje lenger kjeft viss ho plaga broren, vi levde alle lykkeleg på kvar vår kant. Det var altså nødvendig å opne auga hans, sa eg til meg sjølv. Smakebit

24 kommentarer:

 1. Takk for smakebiten. Jeg har ikke lest denne, men derimot andre bøker av Ferrante. Napoli-serien i fjor og "Hjemreise" for ca 20 år siden.
  Denne får stå på vent.
  God påske til deg

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er spent på hva jeg vil mene når jeg er ferdig med boken, jeg har ikke lest mye ennå. Forfatteren har fått mye positiv omtale, hva synes du om bøkene?
   Ønsker deg en god påske :))

   Slett
  2. Napoli-kvartetten synes jeg hadde stigende kvalitet for hver bok. Den nynorske oversettelsen var en språklig nytelse.

   Slett
  3. Da skal jeg notere meg den, for nynorsken i Svikne dagar er også nydelig :))

   Slett
 2. Ingen jag läst än, men hon verkar omtyckt. Tack för smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun har fått mye positiv omtale så jeg er spent på denne boken :))

   Slett
 3. Tack för smakbiten. En bok av henne har jag läst och det kommer inte att bli fler.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Så du likte ikke boken du leste - vel, jeg er spent på hva jeg kommer til å mene når jeg er ferdig med denne :))

   Slett
 4. kommer inte igång med Ferrante. del ett står i hyllan och ser förebrående ut. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kjøpte jeg nettopp og med tanke på hvor høy stabelen med uleste bøker er, så tenkte jeg "nå eller aldri" :))

   Slett
 5. Svar
  1. Så bra! Da ser jeg frem til å lese videre :))

   Slett
 6. Har läst en bok av den här författaren. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er min første av denne forfatteren :))

   Slett
 7. Ferrante har jag inte läst och jag vet inte om jag kommer att göra det. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Forfatteren har fått mye bra omtale, så jeg ble nysgjerrig. Nå er jeg spent på hva den videre lesingen vil gi meg :))

   Slett
 8. Tack för smakebiten, jag kanske ska läsa den någon gång.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Jeg kan ikke anbefale den ennå, det er for tidlig i lesingen, men du leser den kanskje selv en dag :))

   Slett
 9. Vi ska läsa Min fantastiska väninna av Ferrante i min bokcirkel.

  SvarSlett
  Svar
  1. En bra bok for en lesesirkel da den vil fremkalle mye diskusjon :))

   Slett
 10. Jag har läst de två första delarna och tyckte om båda mycket. Andra delen var dubbelt så bra, tyckte jag. Börjar snart bli dags för den tredje....Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå har jeg lest den ut og kan si med hånden på hjertet at det er en virkelig bra bok :)

   Slett
 11. Jeg kjøpte Min briljante venninne og Historia om det nye namnet på Mammut salget Jeg har ikke lest dem, mye fordi jeg ofte ikke kommer igang med bøker "alle" leser. Det har noe med forventninger å gjøre. Men jeg tenkte jeg kunne få lest dem nå :-) Hvis jeg liker dem skal jeg lese resten av serien og denne. Ha en riktig fin palmesøndagskveld og en god påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er også litt slik at jeg sjeldent leser bøkene alle snakker om :D Boken er bra, jeg har lest den ut nå, så du kan trygt lese dem du har skaffet deg :))

   God påske :))

   Slett