søndag 11. august 2013

En smakebit på søndag [indiskresjoner]

Sammen med Hedda leser jeg Indiskresjoner og andre essay, en samling av essay skrevet av Virginia Woolf, som vi skulle blogge om denne helgen, men ingen av oss er ferdige med boken så vi satser på neste helg istedenfor. Ute regner det og selv om jeg har satt altandøren åpen synes jeg det er litt sur vind, dermed passer det bra å tilbringe søndagen innendørs med en bok i hånden. Og hvilken lesing! Dette er interessant, morsomt og spennende! Så bra er denne essaysamlingen at jeg kjøpte meg et eksemplar til odel og eie, den dumper ned i postkassen min i neste uke. Likevel, jeg er redd innlegget kommer til å bli fryktelig langt for å skrive noe vettugt med få linjer ser jeg for meg kan bli problematisk.

I essayet Moderne litteratur, Woofs mest kjente, kritiserer hun samtidens forfattere for å ikke fange livet slik det er og at den vedtatte oppskriften ikke lengre var en god nok metode:

Vender man blikket innad, vil man se at livet slett ikke er 'slik'. Studer et øyeblikk et vanlig sinn på en vanlig dag. Sinnet mottar myriader av inntrykk - trivielle, absurde, flyktige eller sylskarpt risset inn. Fra alle kanter kommer de, en uopphørlig strøm av millioner av atomer; og idet de treffer, idet de danner livet slik det er på en mandag eller en tirsdag, faller tyngdepunktet annerledes enn før; det viktige øyeblikket kom ikke her, men der; slik at dersom en dikter var en fri mann og ikke en slave, om han kunne skrive som ha ville og ikke som han måtte, om han kunne bygge sitt verk på egne følelser og ikke på konvensjoner, så ville det ikke finnes handling eller komedie eller tragedie eller romantikk eller katastrofe på den vedtatte måten, og kanskje ikke en eneste knapp påsydd slik skredderne i Bond Street mener det skal gjøres. Livet er ikke en rad med gigg-lykter symmetrisk arrangert; livet er en lysende glorie, noe halvt gjennomsiktig som omslutter oss fra bevissthetens begynnelse og til slutten. Er det ikke romanforfatterens oppgave å formidle denne omskiftelige, denne ukjente og uinnskrenkede energien, hva den enn måtte oppvise av avvik og floker, ispedd minst mulig av det uvedkommende og det utvendige? Vi ivrer ikke bare for tapperhet og oppriktighet; vi påstår at romaner egentlig bør handle om noe litt annet enn hva sedvanen tilsier.
Virginia Woolf, Moderne litteratur

Virginia Woolf


Papegøyeblomst i Puerto de Mogán, Gran Canaria.

Smakebit

46 kommentarer:

 1. Vilken läcker blomma! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker godt den blomsten - spesiell og fargerik :)

   Slett
 2. Flott smakebit, og blomsten likeså :)

  SvarSlett
 3. For en fin smakebit og en nydelig blomst:) Ja,det er surt i dag så det er godt å kunne sysle inne med ting og tang. Ha en fin søndag og kos deg med lesingen:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har fått lest og til og med ryddet en del i gamle papirer og sånt som jeg egentlig skulle ha gjort for lenge siden :)

   Slett
 4. Här regnar det, sedan skiner solen, sedan regnar det... Lika bra att vara inne och läsa :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært litt sånn her også, men mest regn - så da var det greit å være innendørs :)

   Slett
 5. Nydelig smakebit og nydelig blomst :) Her er det også surt vær, så jeg planlegger også å sitte inne og kose meg med lesing :) Ha en fin søndag videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt lesing har jeg fått gjort, men så fikk jeg plutselig trang til å rydde i gamle papirer og permer som slang rundt - godt å få det unnagjort i grunnen :)

   Slett
 6. Nydelig blomst, veldig spesiell:) Liker også at man kan sitte inne idag, enda jeg hadde litt lyst å gå ut å plukke blåbær, men det er jo fin inne også:) Takk for smakebiten!:) Kos deg inne med boken!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er spesiell, og fargerik :) Å plukke blåbær er gøy, i alle fall å spise dem etterpå!

   Slett
 7. Tack för smakbiten! VW är en sån författare som jag känner att man borde läsa. Men det har jag inte. Ännu.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje du finner ut at det er på tide snart :)

   Slett
 8. Nydelig smakebit! Og jeg må jo bare skaffe meg denne boka jeg og. :) Kos deg i dagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det håper jeg du gjør, blir spennende å høre hva du synes om den :)

   Slett
 9. Fin smakebit - og påminning om å lese en klassiker igjen. Her er det nydelig sommervær, og vi griller makrell nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, makrell! Det er sannelig lenge siden jeg spiste, skjønner ikke hvorfor siden det er så godt :)

   Slett
 10. Har läst ett par böcker av Woolf men inte den här, intressant smakbit och vacker blomma!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken anbefales på det varmeste :)

   Slett
 11. Forstår at du vil eie denne. Og at det ikke blir enkelt å skrive kort fra boken. Takk for en flott smakebit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en bok å ta frem om igjen og om igjen så det er greit å ha den stående. Det er mange essay og jeg har lyst til å skrive om hvert enkelt, men det lar seg simpelthen ikke gjøre :)

   Slett
 12. Denne forfatteren har jeg ikke lest noe av ennå. Har lest en del innlegg om folk som sliter, så da frister det ikke. Du derimot som kjøper boken selv om du har lest den, må jo elske tekstene hennes. Noterer meg denne tittelen så kanskje det kan være mitt første møte :) Takk for inspirerende smakebit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, ja jeg synes hun skriver helt fantastisk! Men tekstene er ikke bare å pløye gjennom og noen ganger kan det være vrient å få ta på dem så jeg sliter jeg også - men så plutselig åpner det seg :)

   Slett
 13. Takk for fin smakebit:) Det var nesten eg lånte med meg ein essaysamling av Wolf sist eg var på biblioteket, men satte den tilbake sidan eg skulle rekke å lese biografi til biografisirkelen til Moshonista... Prøvde meg på Til fyret i sommar, og strevde litt med den. La den frå meg, og når eg tok den fram igjen ein måned seinere løsna det litt - så det blei ei positiv leseoppleving til slutt:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Så fint at du tok boken frem igjen og fikk en positiv leseopplevelse. Jeg synes også Woolf var litt vanskelig sånn, det tok litt tid å komme inn i og tekstene er ikke bare å lese hurtig gjennom; de må ofte dveles ved og tenkes over.

   Slett
 14. Jeg har fremdeles ikke lest noe av Virginia Wolf:) Takk for smakebiten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne essaysamlingen er mitt andre møte med Woolf, jeg liker det jeg har lest hittil og kommer definitivt til å lese mer :)

   Slett
 15. Ahh ja! Så flott skrevet av Virginia!!!

  SvarSlett
 16. Åh så spændende - den må jeg have fat i. Jeg arbejdede i mange år på et litteraturprogram i DR (svarer til NRK) og er vild med at læse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper du leser denne en gang! Det er svært inspirerende og ikke minst interessant lesing :)

   Slett
 17. Så fint bilde av deg i den flotte kjolen. Vi vurderte å reise til Puerto de Mogán, men kanskje til vinteren. Ha en fin dag i solen, sommeren er her lenge ennå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Eli! Puerto de Mogán anbefales, selv om jeg ikke har bodd der kunne jeg godt tenek meg det en gang. Det er en liten fiskerlandsby (eller var det en gang), idyllisk med små hus og mye blomsterprakt :)

   Slett
 18. Heisann! Go´hælj til deg også... og papegøyeblomsten har jo samme vidunderlige orange farven! Er til å bli gla´av!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, det er en praktfull farge :)

   Slett
 19. Ikke spesielt lett tilgjengelig det avsnittet du valgte der, men likevel mulig å fange i et flyktig øyeblikk i løpet av en rask gjennomlesing. Og kanskje går det an å overføre det til andre kunstneriske uttrykk enn forfatterens. Og dette blir mange kanskje, men kanskje jeg bør begynne å lese litt igjen, hmmm...

  Ha en fin helg.:)

  Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje du har rett - det er tatt ut av en sammenheng, og for meg illustrerer det hennes poeng om en ny metode :)

   Takk, håper du har en fin helg også!

   Slett
 20. Hm ... Lenge siden de ble lestt.
  Det får vente litt til.
  Mormorklem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, du har lest dem - så gøy! Jeg bestilte boken siden jeg fant ut at det er tekster jeg har lyst til å bla opp i innimellom :)
   Sender klemmer tilbake!

   Slett
 21. Det er tankevækkende og smukt på sin egen måde. Når hun kommer til "Er det ikke romanforfatternes oppgave ..." så forstår man i en større sammenhæng hvad hun vil sige. Jeg kom til at tænke på, at indblik i astronomien og vores planets placering i universet er en lignende erkendelse, som skubber til vores livsopfattelse. Jeg har somme tider prøvet at formulere, hvordan verdensrummets størrelse og vores placering skaber en erkendelse af sind og menneskets evne til at danne mening - men det er vanskelige emner at "fange" med ordet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen emner er vanskelige å fange med ordet, og Woolf skrev også noe om dette i ett av essayene. Måten hun gjorde det på er fascinerende for det er slett ikke alltid teksten var like enkel å forstå. Interessant sammenligning du trekker frem :)

   Slett