fredag 13. juni 2014

Jane Austens daglige rutine

For lenge siden leste jeg en artikkel om hvilke daglige rutiner noen av de største innen litteratur og vitenskap har og hadde, basert på boken Daily Rituals: How Great Minds Make Time, Find Inspiration, and Get to Work: How Artists Work av Mason Currey. Jane Austen (1775-1817) er en av de som presenteres i artikkelen, og det fremkommer at hun aldri bodde alene og var lite alene i sitt daglige liv. Hennes siste hjem, et lite hus i landsbyen Chawton, var intet unntak; her bodde hun sammen med moren, søsteren Cassandra, en nær venn og tre tjenere, og det var alltid besøkende som kom innom.

Jane Austen skrev likevel mye, og i Chawton (hvor hun bodde mellom 1809 og 1817) reviderte hun tidligere utgaver av Sense and Sensibility og Pride and Prejudice for utgivelse, og hun skrev tre nye romaner; Mansfield Park, Emma og Persuasion. Hun skrev i familiens stue, og var nøye med å ikke avsløre ovenfor tjenerne, besøkende eller andre utenfor hennes indre familie hva hun holdt på med, og hun skrev på små ark som lett kunne legges bort, eller dekkes med et stykke trekkpapir. Mellom døren og kontorene var det en svingdør som knirken når den ble åpnet, og hun protesterte mot å ordne dette fordi det ga henne varsel når noen kom.

Før noen av de andre stod opp om morgenen, var Austen klar med pianospill, og ved nitiden organiserte hun frokost, som var hennes hovedoppgave i husarbeidet. Etter frokosten satte hun seg for å skrive, ofte med sin mor og søster sittende å sy i nærheten. Hvis det kom besøkende gjemte hun papirene og deltok med syarbeid. Middag ble servert 15.00 - 16.00, og etterpå var det samtale, kortspill og te. Kvelden ble brukt til å lese høyt fra romaner, og Austen leste sine work-in-progress arbeider for de andre kvinnene.

Selv om hun ikke hadde den uavhengigheten og privatliv som en moderne forfatter kan forvente, var Austen heldig med ordningen. Familien respekterte skrivingen, og Cassandra tok det meste av byrden med husholdningen, noe som var en stor lettelse for romanforfatteren som en gang skrev at "Composition seems to me impossible with a head full of joints of mutton & doses of rhubarb" (komposisjon virker for meg umulig med et hode fullt av fårekjøtt og biter av rabarbra).

wikipedia leste jeg at huset i Chawton var en del av broren, Edward, sine eiendommer og at moren og søstrene ble tilbudt å bruke det. Her var livet roligere enn det hadde vært, og de hadde lite omgang med naboene. Austens niese, Anna, beskrev familiens liv som "et veldig rolig liv, i henhold til våre ideer, men de leste mye og i tillegg til husholdningen arbeidet de med fattige og underviste enkelte jenter og gutter for å lære dem å lese eller skrive." 
Jane Austen,
 malt med vannfarger av søsteren, Cassandra i 1804

18 kommentarer:

 1. Interessant innlegg! Jeg synes det er spennende å lese om hvordan slike menneskers liv var :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du syntes innlegget var interessant! Ja, det er spennende å lese om og danne seg et bilde av hvordan livene deres var :)

   Slett
 2. Jeg synts også det var interessant. Og helt utrolig at hun kunne skrive slike fantastiske bøker på små papirlapper. Som i tillegg måtte gjemmes!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var hyggelig! Ja, det er helt fantastisk at hun klarte å gjøre det på den måten :)

   Slett
 3. Artig lesing:) Og skulleønske jeg var like disiplinert som henne:)
  Har ikke lest noe av Jane Austen, men det må jeg få gjort noe med.
  PS: Fikk en mail fra bokklubben om at boka av Neil Gaiman som vi skal lese sammen, er utsendt. Så jeg får den enten i morgen eller neste uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Tenk å ha et såpass rolig liv og få den berømmelsen senere, helt fantastisk! Anbefaler virkelig å lese bøkene hennes :)
   Jeg har også fått melding, dvs, hentelapp faktisk og boken skal plukkes opp i morgen, tenkte vi kunne begynne lesingen sporenstreks, tror nemlig jeg ikke klarer å vente :D

   Slett
  2. Hadde vært artig om Jane Austen levde nå og sett hvordan hun reagerte på hvor kjent bøkene hennes har blitt.


   Jeg sier i fra når jeg har fått boka:)

   Slett
  3. Det hadde vært utrolig spennende!

   Gjør det, gleder meg veldig til den boken :)

   Slett
  4. Hei. Jeg ble spontant med til foreldrene mine i dag og skal være der til torsdag og tok en spontant bloggpause i slengen. Tok meg jo en liten bloggepause i fjor sommer også og kanskje blir det flere bloggpauser utover sommeren. Sommeren er en ymse tid så da blir det litt sånn. Neil Gaiman boka var ikke i posten i dag så den får jeg nok ikke før jeg kommer hjem igjen på torsdag hvis boka har dukket opp i postkassa da. Håper du klarer å vente med å lese den førstkommende helg til jeg har fått boka? Det hadde vært kjempefint :)

   Slett
  5. Godt med pauser innimellom! Min bok var heller ikke i postkassen, jeg bestilte to bøker og det var den andre som var kommet, så det går helt fint å vente :)

   Slett
 4. Spennende å lese :) Jeg elsker Jane Austen, hun var en flink forfatter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes også det er spennende å lese om hvordan forfattere som Austen levde, helt enig i at hun var en flink forfatter :)

   Slett
 5. Kanskje den godeste Austen la mye av seg selv i Fanny... :-)

  SvarSlett
 6. Så spennende! Jeg er veldig glad i Jane Austen, men merker at jeg ikke vet så mye om henne. Hun må ha vært utrolig flink som har skrevet så mange bøker når hun hele tiden var klar for å gjemme bort det hun drev med hvis noen kom. For en flink dame!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du syntes det var spennende å lese, Amanda! Det er så interessant å finne ut av hvordan forfattere som Austen levde, det gir en ekstra dimensjon til bøkene synes jeg. Ja, tenk å skulle gjemme unna papirene hver gang det knirket i døren!

   Slett
 7. Ja, dette var interessant lesning! :)

  SvarSlett