søndag 1. juni 2014

En smakebit på søndag (mansfield park)

Mansfield Park er månedens 1001 bok og selv om jeg har lest den en gang før, tenkte jeg at det kunne være interessant å lese den på engelsk for jeg har nemlig Austens samlede verker som jeg vant i en give away for omtrent ett år siden.

Jeg hadde også med en smakebit den gang, jeg var ikke så veldig begeistret for boken, men nå som jeg har fått øynene opp for Austens satire er jeg spent på om jeg kommer til å mene annerledes, og ikke minst hvordan den er å lese på originalspråket. Denne gangen er smakebiten fra starten av boken ettersom jeg nettopp har begynt å lese den.

About thirty years ago, Miss Maria Ward of Huntingdon, with only seven thousand pounds, had the good luck to captivate Sir Thomas Bertram, of Mansfield Park, in the county of Northampton, and to be thereby raised to the rank of a baronet's lady, with all the comforts and consequences of a handsome house and large income.
s. 473

Jane Austen

Jane Austen

Smakebit

39 kommentarer:

 1. Eg har nå lest 81 sider i min søsters 447 siders mange utgave, og eg kjenner eg blir så forarga. Mrs Norris behandler Fanny som ein tenar, kusinene er ufordragelige av natur, Lady Bertram er så neddopa at ho knapt veit om det er morgon eller middag, og sjefen sjølv, han stikker! Eg har lest den før, på vgs, trur eg, men eg kan ikkje huska at eg vart så forarga og sur på Fannys vegne. Fin smakebit! Den beviser kva fleire av bøkene til Austen handler om: makt og penger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Makt og penger ja, og et spill for å oppnå best mulig parti. Da jeg leste boken første gang ble jeg oppgitt over Fannys prinsippfaste væremåte, men muligens jeg vil se annerledes på dette nå. Særlig med tanke på det du nevner om hvordan hun blir behandlet av de andre. Nå ser jeg frem til å lese videre :)

   Slett
 2. Jag är inte helt glad för Jane Austen, men hon hade verkligen huvudet på skaft :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun hadde sannelig det! Jeg har fått øynene opp for Austen og liker henne bedre og bedre :)

   Slett
 3. Jeg leser også denne nå, og må si meg enig med Elida. Tema er absolutt mannen har makten og pengene - men kvinnene har flørten og den egentlige kontrollen. So far, halvveis i boka :o) Jeg utøver et aldri så lite eksperiment her, for første halvpart er lest i en norsk oversatt utgave - siste halvparten skal jeg lese på engelsk for å se om språket har noe å si på atmosfæren. Jeg har ikke lest Austen på norsk tidligere og må si at Mansfield Park virker noe tam. Det KAN skyldes oversettelsen. Skal bli spennende å se om jeg har rett!

  Ser du har "The Complete Novels" Birthe. Så heldig er ikke jeg...

  SvarSlett
  Svar
  1. MEN - jeg sjekket nettopp Amazon og fant hele complete collection til $0.99...så nå har jeg dem også :-)

   Slett
  2. Det var slett ikke verst, Marianne, å få tak i den samlingen for en rimelig penge! Gratulerer! Det blir spennende å høre hva du synes om språkforskjellene når du er ferdig med eksperimentet, om det er oversettelsen som gjør den tam :)

   Slett
 4. Den här Austen har jag inte läst, så tack för påminnelsen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, håper du får lest den om ikke altfor lenge :)

   Slett
 5. Den här har jag inte läst, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Denne står jeg på vent til på biblioteket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper det ikke er altfor lang kø :)

   Slett
 7. Tack för smakbiten. Jag läste Austen för många år sedan, men inte den här.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da håper jeg du ble inspirert til å gi deg i kast med denne :)

   Slett
 8. Skulle så absolutt lest både denne og andre bøker av forfatteren. Kanskje jeg skal få gjort det i løpet av sommeren? Tusen takk for smakebiten :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sommeren er en fin tid til Austen! Foruten denne samleutgaven har jeg Mansfield Park på norsk og Northanger Abbey på engelsk, hvis du vil låne :)

   Slett
  2. Aner ikke om de henger sammen disse romanene hennes men jeg ser at Mansfield Park kan bli problematisk å få tak i på norsk, så kanskje jeg kunne lånt den en gang ja. Bestilte meg Fornuft og følelser i dag på bokklubben, Stolhet og fordom har jeg i hyllen etter at jeg fikk den av snille Elida.

   Slett
  3. Såvidt jeg vet henger de ikke sammen, og Mansfield Park står for seg selv så den kan du låne når som helst :)

   Slett
  4. OK, takk, da skal jeg gi en lyd.

   Slett
 9. Takk for smakebiten! Tror ikke jeg har lest denne, men flere andre av Jane Austen.
  (Filmer har jeg sett.) ;)
  Lykke til med lesinga! Fortsatt god søndag! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke sett så mange filmer, men "Stolthet og fordom" har jeg fått med meg, også tv-serien. Takk, gleder meg til å fortsette :)

   Slett
 10. En Austen som jag ännu inte läst - men jag undrar om jag inte har den hemma... får titta! Tack för smakbit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ta en titt i hyllen, kanskje du blir inspirert til å lese den :)

   Slett
 11. Klassiker är alltid rätt. Tack för smakbiten och ha en fin söndagskväll.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende å lese klassikere, det er ikke alle som faller i smak :)

   Slett
 12. Åh, vad jag gillar Austen :)

  SvarSlett
 13. Denne har jeg ikke lest. Men jeg kjenner jo igjen det med pengene og det å gifte seg til dem fra andre bøker av henne. Jeg har likt det jeg har lest, så det kunne være fint å lese mer av henne :-) Ønsker deg en flott søndagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et gjennomgående tema i bøkene hennes, håper du leser denne en dag :)
   Ha en fin uke!

   Slett
 14. Denne har jeg lest, men husker ikke i øyeblikket hva jeg synes om den. Minnes jeg likte stolthet og fordom, og overtalelsen bedre...

  SvarSlett
  Svar
  1. Overtalelse er ei av mine yndlingsbøker, og den skal eg lese seinare i sommar:-)

   Slett
  2. Overtalelse tenkte jeg å lese etter denne, har den jo i samleutgaven :)

   Slett
 15. Jane Austen er en forfatter jeg ikke har fått grepet på, og det irriterer meg for det virker som alle forguder henne. Kjekt å se at du ikke tok helt av ved første gjennomlesning heller. Kanskje jeg skal kjøpe meg en sånn samlebok som du har når jeg skal til London :) Takk for supert tips og inspirasjon til nytt forsøk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du leser henne igjen, for jeg ble virkelig begeistret etter å ha skjønt satiren hennes. Derfor er jeg nysgjerrig på hva jeg vil synes denne gangen. Et tips: Marianne (kommentar lengre oppe) har skaffet en samleutgave til en rimelig penge, sjekk ut på Amazon :)

   Slett
 16. Jeg har lest alt for få bøker av henne, men har likt det jeg har lest :) Denne har jeg ikke prøvd meg på enda, men burde nesten gjøre det nå som jeg har litt fri! Og den er helt sikkert bedre på originalspråket. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke lest så mange jeg heller, dette er den tredje, men nå har jeg denne samleutgaven så da blir det enklere å komme gjennom flere håper jeg :)
   Ja, det er fint å prioritere litt lesing når en har fri, det satser jeg også på i sommer.

   Slett