mandag 16. juni 2014

Urd ~ Ruth Lillegraven

Jeg har nettopp lest Urd av Ruth Lillegraven, en diktsamling som handler om to kvinner, Seselja og Cecilie, "to kvinner i kvar sin ende av det tjuande hundreåret" (fra forlaget), og kan si med én gang at jeg ble svært begeistret. Boken handler også om forgjengelighet, og starter med Cecilie som overtar det gamle huset på gården. Huset hvor Seselja bodde, hvor hun sydde for hele bygden, ugift og barnløs. Og Cecilie undres på om hun lengtet:

lengta ho etter
dette som vi har
som vi nesten gløymer at
vi har
denne
bregnegrøne
fugleungemjuke
tråden som spinn
mellom oss

Det er denne tråden som går gjennom hele boken, tråden som binder fortid, nåtid og fremtid sammen, for alt blir en gang borte, men likevel henger det sammen. I intervjuer har Lillegraven sagt at hun er opptatt av tiden som går, av det som forsvinner og blir borte for alltid, av generasjoner som avløser hverandre, noe jeg synes hun får så godt frem. Det er noe jeg selv har tenkt mye på etter at jeg fikk barn.

og så kjenner eg igjen dette søkket, denne vissa
alt dette skal bli borte, alt dette skal ta slutt

Diktene forteller om liv og død, levde liv og liv som lever, om tiden som går, sykdom, savn og sorg. Om lengsler og hvordan en kan se ens eget liv. Det er ikke trist å lese, men det er gripende. Å få frem så mye, så mange følelser, med såpass få ord, er virkelig godt gjort. Jeg kan ikke skilte med å kunne diktanalyse, men opplevelsen og følelsene som diktene fikk frem i meg er nok til at jeg kan anbefale denne boken.

all tida som
renn gjennom oss
piplar ut huda vår
vi merker henne
ikkje, vi trur det
berre er varmen

Selv om tiden går og mennesker og ting blir borte, er det likevel en tråd som forbinder, det flyter i blodet, sitter i veggene, roper fra glemselen og kommer frem igjen, selv etter to hundre år. Cecilie tar sine barn, tvillinger, med tilbake til det gamle huset og de gjør seg kjent med det. Livslinjen fortsetter.

Tittelen passer også godt til innholdet, og selv om Lillegraven først tenkte på ukebladet Urd, som var myntet på kvinnelige lesere, kan Urd også vise til norrøn mytologi hvor Urd (Urðr) var en av skjebnegudinnene som sitter ved brønnen Urdarbrunn under verdenstreet Yggdrasil og spinner på skjebnesveven. Slik flettes tittelen sammen med historien om de to kvinnene.

Ruth Lillegraven

Ruth Lillegraven (f. 1978) er fra Granvin i Hardanger, og bor nå i Bærum. Hun debuterte med diktsamlingen Store stygge dikt (2005) og har senere utgitt romanen Mellom oss og diktsamlingen Urd, som hun vant Brageprisen for i 2013. Hun har også gitt ut tre barnebøker, og jeg leste et sted at Haugen-diktet i begynnelsen av boken er et av hennes favorittdikt. Boken har jeg lest i forbindelse med Bokbloggerprisen 2013.

Urd av Ruth Lillegraven
Tiden Norsk Forlag, 2013
Norsk, nynorsk
120 sider
Pocket, lånt på biblioteket

10 kommentarer:

 1. Så nydelig skrevet! Jeg har tenkt jeg skal lese Urd, men nå ble det mest som at jeg må hente den med en gang :-) Ønsker deg en fin dag, Birthe!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Astrid Terese, jeg ble veldig glad for at innlegget gjorde at du fikk lyst til å hente frem boken med en gang! Denne kan du glede deg til :)

   Slett
 2. Bra omtale!:) har prøvd å komme meg igjennom den,men den fenget meg ikke helt. men skal gi den en sjanse til:)

  SV;Tusen takk:) Bare hyggelig! Er kjempe deilig å kunne slappe av og lese "vanlige" bøker:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Nina! Det er ikke alle bøker som fenger, jeg har en del av dem jeg også, men denne kan du gi en ny sjanse for kanskje du liker den bedre. Ja, herlig å slappe av uten å ha pensum hengende over som skal leses :)

   Slett
 3. Hei, dette er litt off topic men ville bare si i fra at i dag har jeg fått N. Gaiman boka vi skal samlese, og du bestemmer om vi skal starte på den i morgen (lørdag) eller neste uke. Det er opp til deg når du vil at vi skal begynne på den:) God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy! Begynner gjerne på boken i morgen, men forsøker å lese ut Mansfield Park samtidig :)

   God helg til deg!

   Slett
  2. Ok, den er grei, begynner på den i morgen jeg også selv om jeg kommer til å lese de andre bøkene jeg holder på med ved siden av så det er ingen problem:) Blir gøy å lese noe av Gaiman igjen, og selv om det er noen bøker jeg ennå ikke er ferdig med som jeg også kommer til å fokusere på, blir det ingen problem. Så jeg begynner gjerne i morgen:)

   Slett
  3. Jeg har lest litt videre og liker boken foreløbig, men har ikke hatt mye tid til lesing disse dagene. Når tenker du vi skal blogge om boken? Greit å ha en dato/helg/tid å forholde seg til :)

   Slett
 4. Vakre utdrag du la ved omtalen.

  Ha en fin dag.:)

  Bjørn

  SvarSlett