fredag 18. juli 2014

Atwood og Woolf

I første boken i MaddAddam-trilogien, Oryx og Crake, har Margaret Atwood tatt med to sitater før innholdsfortegnelsen, det ene fra Til fyret av Virginia Woolf:

Var en aldri trygg? Ble en aldri klok på verden? Fantes det ingen ledestjerne, intet ly, var det hele et mirakel, var det bare å kaste seg ut fra den høyeste tind?

Da Atwood leste boken på nytt i godt voksen alder fant meninger i den som hun ikke hadde sett som nittenåring. "How was it that, this time, everything in the book fell so completely into place? How could I have missed it - above all, the patterns, the artistry - the first time through?" [...] How could I not have grasped that the person painting and the one writing were in effect the same? And the way time passes over everything like a cloud, and solid objects flicker and dissolve? And the way Lily's picture of Mrs Ramsay - incomplete, insufficient, doomed to be stuck in an attic - becomes, as she adds the one line that ties it all together at the end, the book we've just read?"

Artikkelen ble skrevet kort tid før boken kom ut, og det er kanskje ikke rart at Woolf dukker opp i romanen etter at den ga et slikt sterkt inntrykk. Et annet sted i boken minnes Jimmy (Snømann) menneskehetens store verker og nevner blant annet Til fyret. Nå har jeg nettopp lest andre boken, Flommens år, og anmeldelse kommer på mandag.

God sommer videre :)

Roser fra Baroniet, Rosendal.

12 kommentarer:

 1. Flotte roser. Jeg var i Rosendal for et par, tre år siden, og det var en fin opplevelse. Vi var en gjeng som tok båten fra Bergen inn om morgenen, og tilbake om kvelden.

  Ha en fortsatt fin sommer.:)

  Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Bjørn! Et fantastisk fint sted som jeg gjerne besøker igjen - høres perfekt ut med en slik båttur. Fin sommer videre til deg også :)

   Slett
 2. Atwood og Woolf - to for meg nye forfattere av året, og jeg elsket begge. To the Lighthouse et hakk og to foran The Handmaid's Tale. Fantastiske bøker! Og roser! Jeg tok nettopp bilder av mine idag. De strutter av glede! (..og så lenge jeg husker å vanne dem... :-) Ser fram til omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leste Atwood en gang for maaange år siden, men utover det er både hun og Woolf ganske nye for meg også. Fascinerende lesing! Jeg har kun en rosebusk i hagen, en jeg fikk av svigermor, men ble veldig inspirert av rosehagen i Rosendal :)

   Slett
 3. Roltog god sommer till deg også og vakre bilder som alltid:)
  Er spent på hva du mener om Harens år. Leste den selv tidligere i år og ble litt skuffet. Ser bare at du leser i den nå og venter nå på ditt inntrykk:) God sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fine ord om bildene! Ja, Harens år...den er nå ferdiglest, tok ikke lange tiden, og en anmeldelse kommer snart, må bare summe meg om å skrive noe vettugt om boken :)

   Slett
 4. *Riktig skulle det første ordet være haha, jeg og mine skriveleifer når jeg skal skrive kommentar. Beklager den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lett for, jeg gjør det stadig vekk :D

   Slett
 5. Spennende observasjon! Og nydelige roser! Ha en fortsatt fin sommer! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentar, Anne! Ha en fin sommer videre du også :)

   Slett
 6. Jeg tror at meget af den information, som ligger i en bog, opstår af et samspil med læserens forventninger. Jeg kan godt forstå at Atwood fik mere ud af det anden gang.

  Sikken et citat - er meningen med livet så tosset så vi ligesågodt kan kaste os ud fra den højeste klippe? Men der er alligevel et brud - for selv om der ikke er nogen ledestjerne, så er der sjovere ting at gøre end at kaste sig ud i tomrummet (og falde ned).

  Dejlige billeder! Håber du har nydt sommeren!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror også jeg selv fikk mer ut av Til fyret enn om jeg hadde lest den som nittenåring. Spennende tolkning du har om sitatet :)
   Takk for fine ord om bildene, sommeren har vært super med sydenvarme og sol selv om vi ikke har reist særlig langt :)

   Slett