tirsdag 15. juli 2014

The Ocean At The End of The Lane ~ Neil Gaiman

Neil GaimanNeil Gaiman har jeg vært nysgjerrig på en stund og har fra før kun lest barneboken Coraline, en bok jeg leste for ungene mine da de var mindre og som vi likte godt - etterpå koste vi oss med filmen. Det er delte meninger om Gaimans bøker, men han er kjent for sine verker innen science fiction og fantastisk litteratur og har mottatt mange internasjonale priser. Nå har jeg lest The Ocean At The End of The Lane sammen med Rufsetufsa som også hadde lyst til å lese mer av Gaiman. Hun ble ikke like begeistret som meg, selv om hun liker andre av bøkene hans. The Ocean At The End of The Lane har jeg lest mange rosende anmeldelser av, blant annet har Astrid Terese skrevet et fin innlegg som var delaktig i at jeg ønsket å lese boken. Boken er Gaimans første for voksne siden 2005.

En mann har vært i begravelse og kjører til det som en gang var barndomshjemmet, "it felt like I had driven back in time." I enden av veien ligger Hempstock-gården hvor han stopper. Han snakker med Mrs Hempstock og går så til dammen som ligger like ved. Etterhvert dukker minnene opp. Minner han trodde for lengst var glemt. Han husker elleveåringen Lettie Hempstock som bodde der sammen med sin mor og bestemor. Han husker alt. Så sitter han der ved dammen som Lettie hadde overbevist ham om var et hav. Han husker syvårsdagen sin, bursdagsbesøket hvor ingen kom, og hvor glad han var i å lese. Han husker hendelsen som brakte skrekken gjennom fra en annen verden, og kun Hempstock-kvinnene kunne hjelpe. Han husker hvor fint det var å ha en venn. Sammen med Lettie må han bekjempe skrekken og sende monsteret tilbake dit det kom fra - det blir en farefylt og skremmende ferd.

Det overnaturlige i boken er spennende, men det er også nostalgiske innslag i det at den middelaldrende mannen husker tilbake på hendelser som preget barndommen hans. Foreldrene tror ikke på ham når det gjelder monsteret, det er i det hele tatt mye som han ikke forteller dem fordi de ikke ville tro ham. I dette ligger en maktesløshet ovenfor de voksne som definerer sannheten og virkeligheten, som bagatelliserer barnets frykt.

Adults follow paths. Children explore. Adults are content to walk the same way, hundreds of times, or thousands; perhaps it never occurs to adults to step off the paths, to creep beneath rhododendrons, to find the spaces between fences.
s. 76

En dør åpnes til en annen virkelighet og det som kommer kan ødelegge den verden syvåringen kjenner, men gamle Mrs Hempstock som husker The Big Bang, Lettie og moren har evner han ikke ante fantes. Som fantasy er dette en dramatisk, utrolig og eventyrlig historie som jeg anbefaler også til de som ikke er fan av sjangeren for boken kan også leses som et barns utvikling og møte med voksenlivet. Det å oppdage at foreldrene ikke alltid er den stødige klippen de skal være. Kanskje vi alle skulle forsøke å ta barns perspektiv oftere - jeg har i alle fall fått et godt inntrykk av Neil Gaiman, og hvis de andre bøkene hans er som denne har jeg virkelig noe å se frem til!

The Ocean At The End of The Lane av Neil Gaiman
Headline Publishing Group, 2013
Engelsk
248 sider
Innbundet, kjøpt

19 kommentarer:

 1. Flott omtale du har skrevet! Jeg har også lest boken i sommer, og syntes den var bra. Litt forbauset var jeg over at jeg ville like det "fantastiske" ved den, men jeg syntes den var litt for preget av det "barnslige" uttrykket. Gaiman er jo kjent for å skrive for barn og ungdom, og jeg følte han holdt seg til det her også. Jeg skal lese mer av ham, det er i alle fall sikkert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)
   Jeg ser det du sier om det barnslige uttrykket, jeg har lest fantasy som er bedre enn dette med tanke på språket. Men mer Gaiman skal det bli :)

   Slett
 2. Gaiman imponerte meg veldig sterkt med hvordan han klarer å skape et fantastisk univers med egentlig få ord. Veldig bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble positivt innstilt til å lese mer av Gaiman etter denne boken, særlig på grunn av det du nevner - det er godt gjort, ja :)

   Slett
 3. Meget bra omtale. Ser vi er litt uenige om boka og det er bra. Syns det er mer interressant å lese delte meninger om en bok enn omvendt. Jeg ville så gjerne like boka, men den traff meg dessverre ikke. For meg er Kirkegårdsboken min favoritt av Gaiman så langt. Og selv om jeg ikke likte The ocean at the end of the lane så mye jeg hadde håpet på er jeg fremdeles nysgjerrig til å lese flere bøker av ham. Så si gjerne i fra hvis du vil samlese mer:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)
   Ja, det er interessant hvor forskjellig man oppfatter samme bok, spennende! Kirkegårdsboken skal jeg se å få lest, men leser gjerne sammen - hvilken kan du tenke deg som den neste?

   Slett
  2. Ja, ikke sant? Delte meninger syns jeg er mest interessant:)

   Vi kan jo prøve Kirkegårdsboken på engelsk? Har bare lest den på norsk. Og bare si i fra hvis du vil prøve en annen forfatter også. Liker slike prosjekter jeg:)

   Slett
  3. Forsøker gjerne Kirkegårdsboken på engelsk, når passer det for deg?

   Slett
  4. Skal vi si i begynnelsen av august, eller blir det for lenge å vente? Har allerede boka, men tenkte å lese en eller to andre bøker først. Men hvis det blir for lenge, kan jeg godt lese den når du vil.

   Slett
  5. Begynnelsen av august passer fint, jeg har også litt å lese før det og da får jeg også tid til å skaffe meg boken :)

   Slett
  6. Det er fint! Da sier vi det så:)

   Slett
  7. Psst: Jeg begynner å lese The graveyard book 1. august (fredag) hvis du har fått boken da, men hvis du ikke har fått den ennå så venter jeg selvfølgelig:)

   Slett
  8. Jeg ser frem til å lese den boken og håper den kommer til fredag, kan gi deg beskjed hvis ikke :)

   Slett
  9. Den er grei. Jeg venter uansett til du får den:)

   Slett
  10. Da jeg kom hjem i ettermiddag lå boken og ventet på meg, så da blir det Gaiman fremover! Må si jeg liker omslaget :)

   Slett
  11. Så fint! Den er grei. Jeg begynner på den i morgen (fredag) og skal oppføre det på bloggen da.

   Slett
  12. Jeg fikk ikke anledning til å starte før i dag, og har så langt kommet til s. 19 :)

   Slett
 4. Tenk at det er over et år siden jeg leste denne boka... Likte den kjempegodt, som du jo kan se i bloggen min. Neil Gaiman er min definitive favorittforfatter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg til å lese mer av Gaiman! Skal sjekke innom bloggen din :)

   Slett