søndag 22. september 2013

En smakebit på søndag [löwenskölds ring]

Selma Lagerlöf
Löwenskölds-trilogien av Selma Lagerlöf kjøpte jeg i fjor og tok den frem tidligere i uken siden Hedda skulle lese Lagerlöf denne måneden, det er alltid gøy å lese sammen. Bokklubben skriverspøkelser, ulykker, svimlende kjærlighet, bondeslit, adelsluksus, sterke og veike menn - alt i en Värmlandsk pageturner av en skjebnetung slektssaga. Jeg leste Gösta Berlings saga for noen år siden, en bok jeg likte godt, hun skriver feiende bra! Hennes skrivemåte har også hatt stor betydning for utviklingen av moderne svensk fortellerstil. 

Denne første delen, Löwenskölds ring, er kun på knappe hundre sider som jeg leste ferdig nå i morges og allerede kommet godt i gang med Charlotte Löwensköld. Det er en slektskrønike som strekker seg fra begynnelsen av 1700-tallet frem til midten av 1800-tallet. Löwenskölds ring er en spøkelsesfortelling og en skjebnehistorie om forbannelsen som skal hvile over familien Löwensköld i generasjoner.

Over til smakebiten:

Men dette, å se jordiske lidenskaper avspeile seg hos en avdød, var noe forferdelig skremmende. Vi vil tenke oss at våre døde befinner seg langt, langt avsted fra menneskelige lyster og lidelser. Vi vil se dem vidt adskilt fra alt jordisk, bare fylt av himmelske ting. I denne skapningen som hang slik fast ved det jordiske, syntes Adrian han så en forfører, en ond ånd, som ville trekke ham i fordervelsen. 
Han ble overmannet av redsel. I sanseløs angst rev han opp døren til foreldrenes soveværelse, styrtet inn og ropte: - Far! Mor! Generalen! 
Og i samme øyeblikk falt han besvimt om på gulvet. 
s. 85-86

Smakebit

36 kommentarer:

 1. Denna har jag faktiskt inte läst, men det kanske jag borde. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Tack för smakbiten! Jag borde verkligen se till att läsa mer av henne :)

  SvarSlett
 3. Denne har jeg veldig lyst til å lese og var på nippen til å bestille den her for en stund siden, jeg angrer litt nå, men det er jo bare til å få bestilt/kjøpt den. Tenkte bare jeg skulle få vekk litt av uleste bøker i hyllene først. Tusen takk for smakebiten:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Der var den bestilt for bokklubben hadde den til den nette pris av 50 kr, den er ikke på lager så det kan drøye litt før den kommer men hva gjør vel det?

   Slett
  2. Det er greit å lese det som allerede er i hyllen, men så er det de tilbudene! 50 kroner for den tykke boken er nærmest gitt bort - håper den kommer snart, Beathe :)

   Slett
 4. Jeg har Jerusalem og Gøsta Berlings saga i bokhylla. Jeg husker ikke om jeg har lest dem. De ser veldig uleste ut. Kanskje jeg bør gjøre det. Måtte inn å lese mer om triologien du skriver om. Og de virker veldig bra. Enda flere gode bøker en kan lese. Flott boktips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gøsta Berlings saga er den eneste jeg har lest fra før, og jeg er sikker på at du ville ha husket det om den var lest siden det er en fascinerende bok :)

   Slett
 5. Tack så mycket för smakbiten:) Jag läste Gösta Berling i förra kursen och i denna kursen jag läser nu ska vi läsa om Nils Holgersson :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gösta Berling er en virkelig bra bok, men Nils Holgersson har jeg ikke lest - jeg noterer meg navnet, takk for tips!

   Slett
 6. Tack för smakbiten. Nu fick jag lust att återstifta bekantskapen med Selma Lagerlöf.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en forfatter som fint kan leses flere ganger :)

   Slett
 7. Takk for interessant boktips og smakebit! :)
  Det får bli et julegaveønske! ;)
  God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Lurt å ønske seg til jul, det er jo ikke så lenge til :)

   Slett
 8. Har inte läst den, men vet att jag borde göra det. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg kan i alle fall anbefale denne :)

   Slett
 9. Selma Lagerlöf är ju bra, men denna har jag dock inte läst. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest Gösta Berling fra før, en bok jeg likte godt, og jeg kan absolutt anbefale denne :)

   Slett
 10. Jag tror faktiskt inte jag har läst något av Selma Lagerlöf, vilket jag skäms lite över. Jag kanske borde läsa henne någon gång. Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lagerlöf er en forfatter jeg varmt kan anbefale, så det er bare å begynne å lese :)

   Slett
 11. Tror jeg har kjøpt denne, har den liggende en plass. Må gå å græve:)Kjøpte den jo for den hørtes så bra ut, og den høres ikke mindre god ut nå heller:) Bra smakebit!:)Ha en fin søndag!

  Angående spørsmålet på bloggen min: Visittkortet jeg endte opp med å bestille ble fra denne siden: http://www.vistaprint.no .Har godt utvalg. Valgte ett kort med et tre formet med sommerfugler på, som jeg syntes var fint. Gleder meg til de kommer i posten! Ble på ca 400- 500 kr, så det kosta litt:) Må huske å plusse på moms (25% av prisen), frakt(ca 89) og kanskje toll (Kanskje 100 - 150). Vet da ikke om det finnes andre gode plasser. Er litt ny verden for meg, men jeg fant mange fine her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du fikk godt inntrykk av boken, jeg liker den og kan absolutt anbefale den :)
   Takk for tips til visittkort, den siden skal jeg sjekke ut selv om det koster litt. Som student er det ikke høyt oppe på prioritetslisten akkurat nå - men det er stilig med de kortene :)

   Slett
 12. Selma Lagerlöf är en av mina stora idoler, så kul att läsa en smakbit av henne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Jeg setter henne høyt jeg også - en facsinerende forfatter :)

   Slett
 13. Det var en dramatisk smakebit! Jeg må ærlig innrømme at Lagerlöf ikke er blant de forfatterne jeg har lest. Selv om hun er fra en tidsperiode jeg liker bøker fra. En når bare ikke over alt. :-)
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dramatikk og kjærlighet - herlig kombinasjon! Det er vanskelig å nå over alt en har lyst til å lese, min liste er urovekkende lang, men den er fin å ha til å velge bøker fra :)

   Slett
 14. Herlig, frem med den boken også (om jeg finner den i haugen)
  Lagerlöf har en distinkt stemme :)
  Klem
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du fant den! En bok som passer godt til gjenlesing :)

   Slett
 15. Tänker att jag tycker om Selma, ändå visste jag inte ens att den här hörde till hennes produktion...

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du fikk et nytt tips til Lagerlöf :)

   Slett
 16. Så spennende forfattere du trekker frem Birthe.:) Fin smakebit..

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, fint at du synes det - håper det er noen du har lyst til å lese :)

   Slett
 17. En spøkelseshistorie; slikt liker jeg og synes er både ekstra spennende og interessant. Kos deg videre med de to siste bøkene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende og samtidig en litt artig historie som jeg koser meg med :)

   Slett
 18. Artig sammentreff - eg kjøpte denne i Den norske bokklubben og fekk den denne veka. Skal iallfall lese "Løwenskolds ring" ganske snart...trur resten må vente ei lita stund. Har eigentleg lyst til å lese "Gøsta Berlings saga" først.

  SvarSlett