onsdag 11. juli 2012

Kunsten å lede seg selv ~ Randi B. Noyes


SelvutviklingFra bokomslaget:
Kunsten å lede seg selv er selvledelse i praksis og bygger bl.a. på vår viten om emosjonell intelligens. Den kan hjelpe deg til å bli bedre kjent med deg selv, oppdage dine sterke sider, bli flinkere til å kommunisere og til å håndtere stress – og derved få større gjennomslagskraft som medarbeider, partner og forelder. 

Boken kom ut første gang i 1995 og er hittil trykt i mer 58 000 eksemplarer og oversatt til 15 språk.


Utgitt: 2011
Forlag: Cappelen
Sjanger: Selvutvikling
Sideantall: 174
Kilde: Lånt av en kollega

Litt om forfatteren:
Randi B. Noyes er profesjonell coach/samtalepartner for ledere og en etterspurt foredragsholder. I sin mangeårige virksomhet har hun holdt seminarer og foredrag innen temaet ”Resultatrettet selvledelse”, der emosjonell intelligens er en av grunnpilarene, bl.a. innenfor firmaer som Phillips Petroleum Co., Esso Norge/Exxon USA, Nokia og AT&T. Hun er medeier i Leadership International, Inc., med virksomhet både i Norge og USA.

Kunsten å lede seg selv
 er en lettlest bok, men det betyr ikke at leseren 
får presentert lettvinte løsninger og et bedre liv når boken er lukket etter endt lesing. Det ligger mye refleksjon på veien til å bryte ut av den fasttømrede sirkelen mange sitter fast i og finne veien til et mer meningsfylt liv. Noyes mener det er mulig og gir oss verktøy for egenutvikling, problemløsning og holdninsutvikling. Boken er skrevet for alle, enten livet er rolig eller mer stormfullt, og det går som en rød tråd gjennom boken at det å erkjenne sine følelser og gjennomarbeide dem er en forutsetning for å kunne lede oss selv. Boken bygger på den første vitenskapelige definisjonen av emosjonell intelligens (EI), formulert av Dr. John D. Mayer og dr. Peter Salovey i 1990: 
"Evnen til å oppfatte følelser, til å få kontakt med og frembringe følelser for derigjennom å støtte opp under tenkning, til å forstå følelser og følelsesmessige kunnskap og til gjennom refleksjon å regulere følelser for derigjennom å fremme emosjonell og intellektuell vekst."
Da jeg var yngre leste jeg en del selvutviklingsbøker, men syntes det var mye fjas som stod i dem og senere har jeg styrt unna slike bøker. Denne er derimot enkel og grei, med konkrete og gode måter å finne frem til hvordan en kan få et bedre liv. En praktisk og nyttig bok som gjør deg bevisst på flere viktige sider ved ditt eget liv. Øvelsene bak i boken er til stor hjelp, selv om jeg ikke har gjennomgått dem skikkelig ennå. På den måten kan boken sies å være en oppslagsbok, eller arbeidsbok som Noyes selv sier.

Det er utrolig spennende å kunne finne svar på spørsmål som h
va er det jeg vil og hva føles viktig for meg? Nettopp ved å lære å ta i bruk min emosjonelle intelligens kan jeg foreta bedre valg for meg selv, for det faktum at jeg har ansvar for livet mitt betyr at livet begynner med meg, og ikke omverdenen. Som en klok mann en gang har sagt: "Hvis du følger meg og gjør som jeg sier, vil du gå deg vill, men følger du deg selv, da er du alltid på riktig vei."

Det gjelder å finne sine sterke sider og satse på disse i stedet for å fokusere på de svake. Negative følelser gir negative resultater, men det er viktig å være i kontakt med og erkjenne dem for det er her vi kan hente den største drivkraften - hvis vi bare lærer å bruke de negative følelsene til gavn for oss. Hvordan? Enkelt sagt er det tre måter: bære dem inni oss, øse dem ut over omgivelsene eller få dem ut uten å overføre dem på omgivelsene. Det er det siste alternativet som er den emosjonelt intelligente måten å håndtere følelser på.


Et eksempel på bevisstgjøring er å tenke at du har ett år igjen å leve, hva ville du gjort da? Hvis det er store avvik mellom måten du lever på og det du ville ha gjort er det viktig å komme igang, vi vet ingenting om morgendagen. Noyes påpeker at det å skrive ned våre mål har en nesten magisk kraft, som om underbevisstheten får instrukser om hva den skal styre etter. Tør du ville ditt 
mål? spør hun.

Avslutningsvis tar forfatteren opp det store spørmålet Meningen med livet og sier at det kun er jeg selv som kan gi livet mitt mening. Det er fint å glede seg til noe, men det er trist å utsette å leve fordi alt skal bli så mye bedre siden.

«Så sikkert som at emosjonell intelligens er vitenskapelig fundert, er det også en kunst å  kunne utnytte den. Denne boken gir et innblikk i den kunsten. Boken er informativ, personlig, inspirerende og provoserende, samtidig som den er full av anekdoter og hendelser fra det virkelige liv.»
 – John D. Mayer, professor i psykologi, University of New Hampshire
Noe av grunnen til at jeg likte boken så godt er at vertøyene som presenteres minner meg om Samspillsmetoden Dialog, en metode som brukes til å fremme bedre kommunikasjon og som vi har blitt kurset i og aktivt bruker i barnehagen hvor jeg jobber. Dette har jeg skrevet mer om her, og er blitt noe jeg brenner for fordi jeg har erfart at det fungerer utrolig bra i praksis.

En liten smakebit her :)

12 kommentarer:

 1. Det lyder meget spændende - tak for anbefalingen! Jeg vil kigge efter bogen på biblioteket, holder selv meget af den slags bøger. Samspillsmetoden Dialog lyder også interessant! Her i Danmark bruger mange børnehaver girafsprog ("Ikkevoldelig kommunikation").

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du syntes boken jeg skrev om var interessant, den anbefaler jeg på det varmeste! Ikkevoldelig kommunikasjon høres ut som noe lignende til samspillsmetoden Dialog. Godt at det fokusers på dette i barnehagene :)

   Slett
 2. Dette høres bra ut, å finne sine sterke sider og satse på disse i stedet for å fokusere på de svake. Her er det mye viktig og takk for tipset. Jeg har lenge lurt på hva jeg skal kjøpe til en venninne i bursdagsgave. Det blir denne boken, til meg selv også. Ha en fin feriedag, været er ikke så ille.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det jeg likte så godt ved boken er at det er konkrete metoder for både å finne de sterke sidene og hvordan fokusere på dem. En super gave, både til din venninne og deg selv!

   Du har rett; været har ikke vært så ille, jeg har gått barbeint i småsko og med tynn topp :)

   Slett
 3. Høres ut som en god selvhjelpsbok har dukket opp i havet av de man kan styre unna. Takk for tipset. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det finnes så mange av denne typen og jeg er glad dette var en som var både praktisk og nyttig. Mange ganger blir det litt for høytflyvende og lite konkret å forholde seg til :)

   Slett
 4. Mye av det samme som i den jeg akkurat har lest, ser det ut som. Det er flere veier som fører til Rom! Av og til er det godt å "ruske opp litt" i hodet/ livet/ forestillingene, da kan slike bøker være et realt spark bak!!
  Nyt dagene :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er flere måter å ruske opp litt i tilværelsen og denne boken syntes jeg var veldig nyttig til akkurat det. Som et langsiktig prosjekt :)

   Slett
 5. Høres ut som en bra bok! Takk for omtale!
  SV;Så bra:) Så at den hadde fått bra på bokelskere også:) Rimlig bra på goodreads hvis jeg ikke husker feil. Du får kose deg med boka når du får lest den! Liker den godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne likte jeg godt!
   Jeg kommer helt sikkert til å kose meg med "Delirium", det får bli en del av høstlesingen :)

   Slett
 6. Takk for ytterst interessant og ikke minst din grundige omtale av boken! Har i likhet med deg stiftet bekjentskap med flere selvutviklingsbøker på et tidspunkt, men det ble etterhvert litt mye å ta til seg, og egentlig litt anmasende.

  En person som har satt spor er derimot legen (ayurvedisk medisin) og coachen Deepak Chopra. For min del er det især mantraene han presenterer i sine livstilsbøker jeg har tatt til meg. Noe jeg liker å minne meg selv på, er at jeg tiltrekker meg det jeg retter oppmerksomheten mot.

  Fikk lyst til å sjekke ut boken du omtaler - en stund siden jeg har lest denne typen bøker.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du syntes omtalen var interessant, jeg følte den ble skrevet med den entusiasmen jeg fikk under lesingen så da er det hyggelig at noe av det kom frem i det jeg har skrevet. For som deg har jeg lest en del selvhjelpsbøker som ikke har falt i smak. Takk for anbefalingen om Chopra, den skal jeg sjekke ut!

   Håper du leser denne boken, i alle fall synes jeg den var til god nytte :)

   Slett