søndag 5. januar 2014

En smakebit på søndag (kain)

Kain er januarboken i lesesirkelen 1001 bøker og et spennende møte med en forfatter som er kjent for å fremstille historiske begivenheter i nye perspektiver. Boken leste jeg ut i går. Den er kort, men likevel ikke en bok man blir ferdig med etter siste side. Smakebiten er fra begynnelsen av boken, etter at herren har installert adam og eva på jorden hvorpå Saramago beskriver hans sporadiske besøk. Det tredje for å gi beskjed om at han skulle ta seg en runde til de andre paradisene i himmelrommet. Sitatet viser hvordan Saramago brukte tegnsetting på en vanligvis ukorrekt måte. For eksempel brukte han komma der det ville vært naturlig med punktum, og mange av setningene kan dermed være på en side eller lengre.  

Faktisk skulle han først dukke opp langt senere, på et tidspunkt som ikke er nedtegnet, for å fordrive det ulykkelige paret fra edens hage for den skjendige forbrytelsen å ha spist av treet som ga kunnskap om godt og ondt. Denne episoden, som var opphavet til den første definisjonen av den til da ukjente arvesynden, er aldri blitt ordentlig forklart. For det første fordi selv den mest rudimentære forstand ikke ville ha noen vanskeligheter med å forstå at å være informert alltid er å foretrekke fremfor å være uvitende, især i så kinkige saker som spørsmålet om godt og ondt, hvor enhver uforvarende risikerer å dømmes for evig tid til et helvete som på den tiden ennå ikke var oppfunnet.
s. 12
Smakebit

40 kommentarer:

 1. Just den där biten tycker jag också verkar lite märklig. Ville verkligen Gud att folket skulle vara imbecilla, ovetande varelser? Eller betyder det något helt annat? En bra historia är det i alla fall :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt spørsmål. Og hvis han ikke ville at de skulle spise av treet burde han ikke satt det der :)

   Slett
 2. Du er flink å lese 1001 bøker og denne fikk jeg lyst til å lese. I år skal jeg ha litt fokus på 1001 bøker selv, men tar det i eget tempo og først og fremst de bøkene jeg allerede har i bokhyllen. Likte godt coveret på denne boken også. Tusen takk for smakebiten og ha en fin søndag, Birthe:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har satt meg som mål å være med på de fleste 1001 bøkene i lesesirkelen, og har oppdaget mange spennende forfattere på den måten. Bøker jeg helt sikkert ikke hadde lest ellers :)

   Slett
 3. Jag gillar böcker som man inte blir färdig med efter sista sidan :) Tack för smakebit och lästips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg også - det gir noe helt ekstra til leseopplevelsen :)

   Slett
 4. Kjente igjen forfatternavnet og måtte sjekke, men den jeg har lest er "Det året Ricardo Reis døde". Denne høres spesiell ut, Står den i 1001? Da kan det tenkes at jeg finner den frem også. Ha en strålende søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne står på 1001-listen og er månedens bok i lesesirkelen så det er bare å henge seg på :)

   Slett
 5. Denne må jeg nok lese en gang. Takk for smakebiten :)

  SvarSlett
 6. Morsom den med at helvete ikke var oppfunnet enda.:)

  Ha en fin søndag.

  Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Interessant å tenke på :)

   Slett
 7. Herlige Saramago, han var noe helt for seg selv.
  Jeg har ikke lest akkurat denne boken, men en del andre av han. Kommer i farten på Klosterkrønike, En flåte av stein (halvøya med Spania og Portugal løsner fra Europa og flyter av gårde), Beretning om blindhet. Og Det året Ricardo Reis døde, som noen allerede har nevnt.
  Utfordret oss både på tema og form / språk denne forfatteren.

  God søndag til deg -

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er glad jeg (endelig) oppdaget ham, og for ikke så lenge siden fant "Klosterkrønike" veien til bokhyllen min så den skal jeg snarest lese :)

   Slett
 8. Har berre lest ei bok av denne forfattaren, En beretning om blindhet, og det var ei meget sterk bok. Høres interessant ut å lese ei av dei meir historiske/mytiske bøkene hans også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette var mitt første møte med Saramago, og det blir nok ikke det siste. Boken du nevner har jeg notert meg, takk for tips :)

   Slett
 9. Intressant läsning. Tack för smakbiten och God Fortsättning!

  SvarSlett
 10. Saramago känns som en författare jag borde läsa någon gång. Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå som jeg har lest denne boken vet jeg helt bestemt at jeg skal lese mer av Saramago, så det kan du trygt gjøre :)

   Slett
 11. Denne skal jeg bestille siden jeg har meldt meg på lesesirkelens alle bøker i 2014. Men det virker som han skriver svært lange setninger..
  Ha en fin søndag Birthe.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, mange av setningene er svært lange, men man kommer fort inn i det. Håper du leser den, Anita :)

   Slett
 12. Hørtes litt slitsom ut å lese med alle de lange setningene:) Men virket også som en interessant bok. Har gått alt for dårlig for meg og mine lesninger av 1001 bøker i 2013, håper jeg får det litt bedre til dette året. Skal melde meg opp på noen av de, men ikke alle, siden jeg vil velge også noen selv. Takk for smakebiten og kos deg videre med boken!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tenkte jeg også etter første siden, men kom fort inn i det. Boken er som du sier interessant og vel verdt anstrengelsene. Det blir spennende å se hvilke bøker du velger å være med på, Isabella :)

   Slett
 13. Virker som en både interessant og litt tung bok. Men jeg vil ta en nærmere titt på denne. Takk for tips og smakebit. :)
  Godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken er interessant, og ikke så tung som sitatet tyder på - jeg kom fort inn i lesingen :)

   Slett
 14. Takk for smakebiten! Interessant...

  SvarSlett
 15. Tack för smakbiten. Författaren tycker jag mig känna igen, men inte boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde også hørt om forfatteren, men ikke lest noe av ham før nå :)

   Slett
 16. Å, nå fikk jeg lyst til å lese den likevel! Lesesirkelen kom litt brått på meg nå i januar, etter lang lesetørke, men om den er kort, så kanskje jeg hiver meg på likevel? Kanskje!
  Takk for smakebit!
  Ha en glad dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det anbefales, Pia! Og siden boken er såpass kort tror jeg det går helt greit - håper du blir med :)

   Slett
 17. Takk for smakebiten!:) Lesesirkelen må jeg prøve å hive meg på igjen. skulle være med i fjor med skolen kom i veien igjen.hehe:) så jeg glemte helt å lese boken jeg skulle ha.
  Nytt år og nye muligheter!

  Håper du får en fin uke i vente!
  SV;Tusen takk Birthe! Blir lett å komme i studenttidsklemma for i å si det sånn og når mange "baller i luften" på en gang blir det lett at blogging kommer bakerst i køen. God nyttår til deg også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke så enkelt å kombinere all pensumlesing med lesing av andre bøker, enkelte måneder har 1001-boken vært den eneste jeg har kommet gjennom - og knapt det en gang! Men som du sier, det er nye muligheter når :)

   Slett
 18. Jeg skal love for at denne smakebiten har samlet kommentarer!

  Historien om æblet er, at mennesket lærer at kende forskel på godt og ondt. Det er historien om at mennesket må tage ansvar, være herre i eget hus, så at sige. Det er børn, som bliver voksne og må flytte hjemmefra! De er nu på lige fod med forældrene, de må sørge for at gøre det gode og nedbryde det onde.

  Det er en interessant smakebit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel slik, at Bibelen ikke skal leses bokstavelig, men likevel er det grunn til å gå den nærmere i sømmene når vi ser hvilke store psykologiske virkninger den har og har hatt på oss mennesker. Likevel, din tolkning virker så mye mer anvendelig på nåtidens samfunn, men slik jeg ser det trenger vi neppe slike bestialske historier å støtte oss på :)

   Slett
 19. Leste nettopp ferdig denne boka. Veldig god, morsom, satirisk og med et skikkelig skråblikk på det gamle testamentet sett med Kain's "samtidsøyne" -) Tankevekkende bok som jeg ser fram til å skrive om! Kjekk smakebit! jeg syns ikke setningsstrukturen gjorde det vanskelig å lese - det var en del av morroa, spør du meg -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også lest ferdig boken nå, den var så kort og som du sier er ikke setningsstrukturen på noen som helst måte avskrekkende. Det blir interessant å lese hva dere andre synes om boken :)

   Slett
 20. Bokomslaget virket veldig rosa:)

  SvarSlett