mandag 4. februar 2019

Giovanni's Room ~ James Baldwin

Denne boken leste jeg i både i forbindelse med gruppen 1001 bøker å lese og Labbens lesesirkel, begge på Goodreads. Å delta i slike samlesninger gir et variert utvalg av bøker enn hvis jeg skal utelukkende velge ut selv, for da tror jeg at utvalget hadde blitt en smule begrenset. For eksempel hadde jeg ikke hørt om James Baldwin (1924-1987) før, men registrerer at en av bøkene hans står i bokhyllen fra før, det så jeg denne helgen da jeg begynte å rydde. På Wikipedia leser jeg at Baldwin var en amerikansk forfatter, dramatiker, poet, essayist og aktivist for borgerrettsbevegelsen. Han skrev mye om rasistiske og seksuelle problemer på midten av 1900-tallet, og romanene er kjent for hans personlige måte å utforske spørsmål omkring identitet og kompleksiteten i det sosiale og psykologiske presset knyttet til å være en av en annen hudfarge eller være homofil lenge før den sosiale, kulturelle eller politiske likestillingen mellom disse gruppene ble forbedret.

 Giovanni's Room tar for seg hvordan det kunne være som homofil å oppleve samfunnets fordommer, noe Baldwin selv fikk merke og som gjorde at han som 24-åring reiste til Paris, både for å unnslippe disse fordommene og for å skrive uten å bli lest kun som en afroamerikansk forfatter. Boken ble svært kontroversiell da den utgitt i 1956 på grunn av innholdet hvor kjærlighet mellom menn beskrives, en tid hvor dette ikke var akseptert. Giovanni's Room handler om David som står foran vinduet og  tenker tilbake og reflekterer over "the night which is leading me to the most terrible morning of my life." Det er historien om hans store kjærlighet, den som samfunnet vil godta, og som gjør ham fortvilet og frustrert. For hva er galt med ham, hvorfor kan han ikke bare gifte seg med sin kjæreste, Hella, og leve et vanlig liv? Det handler om Giovanni som han møter i Paris, og forelsker seg i. Bor sammen med ham mens kjæresten er på reise i Spania. Når hun kommer tilbake, sier han at de skal gifte seg, men hun skjønner etterhvert at han går på akkord med seg selv.

Det må ha vært krevende å skrive en slik bok, og i på mange måter er den aktuell også i dag. Men - mange tema er viktige å få innsikt i for hvordan det har vært og kan være i den aktuelle situasjonen. Akkurat dette gjør Baldwin virkelig godt, og det gjør denne boken så utrolig bra. Han klarer å formidle på en sympatisk måte, spesielt dette med hvilke tanker David gjør seg underveis. Om hans barndom og frem mot denne kritiske morgenen. Jeg liker godt det poetiske og ransakende språket, som lesingen til en fornøyelse. Selve historien er trist, og etterhvert som David tilbringer mer og mer tid i Giovannis rom, kommer også behovet for løsrivelse. Det blir for tett, og David takler ikke Giovannis melodramatiske avhengighet. Likevel, der han står foran vinduet og reflekterer, innser han at han har løyet for seg selv hele livet.

Baldwin har hatt stor påvirkning på andre forfattere, blant annet Toni Morrison, som kan sies å ha arvet hans rolle i det amerikanske samfunnet når det gjelder å skrive om vanskelighetene knyttet til rase og identitet. Nå skal jeg ta frem boken fra bokhyllen; Rop det fra berget.     


Giovanni's Room av James Baldwin
Everyman's Library, 2016
Første gang utgitt, 1956
Engelsk
159 sider
Innbundet, kjøpt

6 kommentarer:

 1. Denne har jeg lyst til å lese.Kan tenke meg at den fikk en del reaksjoner i tiden den ble gitt ut, man er vel selv i 2019 ikke kommet helt i mål og da tenker jeg på legningen. Jeg er veldig interessert i det som har med problemstillinger som har med rase å gjøre også så dette tror jeg er mitt i blinken for meg. "Rop det fra berget" har jeg også liggende, blir spennende å høre hva du syntes om den. Fin omtale, Birthe :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert at du har lyst til å lese denne boken, og hvis du ikke har den kan du låne den av meg :) Akkurat denne tar ikke opp rasespørsmål i den forstand, ettersom karakterene er hvite. Baldwin gjorde det visst med vilje, for at det ikke skulle bli for mye på én gang - en svart homofil mann... Men Rop det fra berget handler slik jeg har forstått mer om rase, men har også andre tema :)

   Slett
 2. Gikk først nå opp for meg hvorfor 'alle' leser om Giovanni. Har helt rotet meg ut av denne lesesirkelen, men føler at det er på tide å ta en ny titt. Boka høres veldig fin (og like aktuell) ut, og jeg skal nok lese. For. Vi skal jo lese alle 1001 bøker før vi dør -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant - mange bøker på den listen å lese før vi dør! Men fint at du tenker å lese denne, og lesesirkelen har gjenoppstått hos Elida :)

   Slett
 3. Baldwin kjenner jeg til, men ikke denne boken. Så takk for det tipset. Jeg har lest "Rop det fra berget" og "Rett over mitt hode", begge kan anbefales.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ser frem til å lese Rop det fra berget, det er en gammel utgave som jeg har fått fra min mors gamle bokhylle :)

   Slett