lørdag 6. april 2019

Autumn ~ Ali Smith

Som ledd i lesesirkelen 1001 bøker ville jeg lese Winter av Ali Smith i kategorien kvinnelig forfatter, men oppdaget jo at romanen er andre bok i en tetralogi og den første er altså Autumn. Med denne boken ble Ali Smith nominert til Man Booker-prisen i 2017, og Winter havnet på 1001 bøker listen. Jeg har ikke lest noe av forfatteren før, men har fått med meg at Autumn ble utropt til den store brexit-romanen.




Handlingen i Autumn er lagt til 2016, like etter at et flertall i folkeavstemningen om utmeldelse av EU har vunnet frem. I denne kaotiske atmosfæren besøker Elisabeth den 101 år gamle Daniel, det er sekstini år mellom dem, og Elisabeth besøker ham på aldershjemmet, hvor han ligger for døden. Hun leser Huxley, Shakespeare, og Dickens for ham. De møttes første gang da hun var åtte år, og siden utviklet de et livslangt vennskap. "What you reading?" spurte Daniel hver gang de så hverandre, "always be reading something, [...] even when we're not physically reading. How else will we read the world?" Om vennskap mellom to med såpass stor aldersforskjell har Smith uttalt at "our young lives and our old lives are umbilically connected. It's all always a matter of birth and rebirth."

Mitt første møte med Ali Smith har vært positivt - språket er så nydelig poetisk, og samtidig komplekst og subtilt. Å bli oppslukt av å finne ut hva forfatteren mener om brexit i hvert avsnitt var lite nyttig for leseopplevelsen, for Smith tar det for det meste opp implisitt og dermed oppga jeg det raskt til fordel for språket og handlingen. Men selvfølgelig er det også tydelige referanser til motsetningene folkeavstemningen førte med seg, for eksempel er det gjennomgående at folk "All across the country" følte seg avmektige og splittet. Elisabeth og Daniel prater mye om ord, litteratur, kunst, fiksjon og fakta - ja, om livet, og for Elisabeth åpnes nye perspektiver. Mesteparten av handlingen foregår på innsiden av de to hovedpersonene ved Elisabeths tilbakeblikk og tanker, og Daniels drømmer, noe som utgjør romanens kompleksitet og bidrar til min positive oppfatning av boken.   

Smith har også fokusert en del på før og nå, hvordan nyhetene har forandret seg, klimaet, demokratiet og menneskerettigheter. En viktig del av romanen er historien om den britiske kunstneren Pauline Boty, som Elisabeth skriver avhandling om. Hvilken rolle dette har i romanen er jeg usikker på, men gjennom hennes undersøkelser og tanker får Smith frem at i en uforutsigbar verden er det opp til enhver å konstruere sitt eget liv, og å bryte ned murene som står i veien for friheten.

Det er alltid interessant å lese epigrafer da disse gir signal om romanens innhold, eller sitatet kan være et motto eller en dedikasjon. I Autumn har Ali Smith flere; Shakespeare, Clark, Keats, Graham og ett fra Guardian. For eksempel styrker sitatet fra the Guardian min forståelse av at Smith har en oppfordring eller appell; at vi må lære å se det som skjer rett foran øynene våre: "At current rates of soil erosion, Britain has just 100 harvests left" (Guardian, 2016).


Autumn av Ali Smith
Pantheon Books, 2016
Engelsk
264 sider
Innbundet, kjøpt

4 kommentarer:

  1. Jeg er så glad for at du har oppdaget Ali Smith og disse bøkene Birthe! :-) Jeg holder på med Spring nå og den virker å være like bra som de to andre i tetralogien. Veldig fascinerende at hun får til dette på en så utmerket måte som det hun gjør her. Jeg har lest flere av bøkene hennes, jeg har ikke likt alt jeg har lest men mesteparten. Vil gjerne anbefale "Begge deler" eller "How to be both" hvor det er en historie i nåtid og en som har skjedd før, og boken ble utgitt i to versjoner hvor den ene startet i nåtid og gikk tilbake, og omvendt.
    Fin omtale av boken, Birthe

    SvarSlett
    Svar
    1. Så da er Spring kommet ut! Skal skaffe meg den snarest :) Ja, jeg har virkelig blitt fascinert av forfatteren, og takker for tipset om How to be both. Nå har jeg lest Winter også, og likte nok Autumn best av de to. Min erfaring er at ikke alt en forfatter skriver er like bra, men jeg har i alle fall lyst til å lese mer av Smith. Takk for fine ord :)

      Slett
  2. Akk, jeg er så ambivalent til disse bøkene. Hver gang jeg leser en god omtale, får jeg lyst til å lese, men så glemmer jeg rosen, og overlatt til meg selv, virker de nesten litt frastøtende på meg. Til tross for at jeg har påstått at jeg er på gli i utallige kommentarfelt. Vet ikke hva som foregår. Har lest og likt andre bøker av Ali Smith.

    Kanskje virker det for komplisete og arbeidsomme, men nettopp nå, da jeg leste omtalen din, tenkte jeg at, JO, jeg vil lese brexitbok, it is time. Har ikke lest årstidsbøkene til Knausgård heller, selv om jeg er mer positivt innstilt der, og det ikke er noen sammenheng forøvrig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Skjønner godt din ambivalens, de ER kompliserte og utfordrer leseren temmelig mye! Men absolutt verdt lesingen :) Knausgård er JEG ambivalent til. Håper du gyver løs på årstidene til Smith, spesielt siden du har gode erfaringer med andre bøker av henne.

      Slett