torsdag 6. januar 2022

Bjørnekvinnen ~ Karolina Ramqvist

 

En dag i desember var jeg innom biblioteket, og ble gående mellom reolene med skjønnlitteratur, uten noe konkret mål. Hånden gled over bokryggene, og stoppet ved en med hvitt omslag og enkel svart skrift. Tittelen Bjørnekvinnen tiltalte meg. Den ble med meg hjem, og lest i løpet av kort tid. 

Baksideteksten:

I 1542 reiser den unge, franske adelskvinnen Marguerite de la Rocque på en ekspedisjon til Nord-Amerika. Underveis oppstår en skandale, og som straff etterlater de henne på en øy. Hun overleverer de mest krevende forhold, og omsider vender hun tilbake til Frankrike.

I vår egen tid hører en forfatter den spektakulære historien hennes, og blir som besatt. Noe i adelskvinnens historie minner om forfatterens eget liv, og snart veves fortellingene deres sammen til en beretning om å skrive, om kvinners rolle i sin egen fortelling, om den forfatteren en gang var og hvem hun nå er blitt.

Karolina Ramqvist er en av de mest innflytelsesrike svenske forfattere og feminister i sin generasjon, og i Bjørnekvinnen skriver hun en altoppslukende metaroman om eksil, ensomhet og det å være kvinne.

Allerede i starten ble jeg nysgjerrig, da jeg-fortelleren (forfatter, kvinne) sier at det ikke finnes noen begynnelse eller slutt på denne historien. Og hva kan det faktisk slås fast som fakta om Marguerite? Svært lite, men bokens hovedperson graver og leter. Hun hørte fortellingen fra en venn for lenge siden, og siden har hun tenkt på henne konstant. Hvordan hun så ut, kledd i bjørneskinnene og istykkerslitt høyhalset kjole, eller naken med bloduttredelser, hva hun gjorde, hvordan hun overlevde. Men også hvordan hun gjorde seg klar til reisen, og rideturen til havnen, forholdene om bord på skipet og ilandsettelsen. Alle detaljene. Hovedkildene er Heptameron av dronning Margrete (Marguerite) av Navarra (1492–1549), og historier av François de Belleforest og André Thévet, samt Elizabeth Boyer som skrev mange bøker om historiske kvinner, blant annet Marguerite de la Rocque.

Skrivemåten er personlig og nær, sett fra jeg-fortellerens synsvinkel og leseren får hennes opplevelse av historien om Marguerite, hva hun finner ut og hvordan hun setter det inn i en sammenheng, men like mye er dette historien om henne selv. Det er det som er så spennende, og her har Karolina Ramqvist har virkelig skrevet en bok til ettertanke! Ikke minst handler det om skriving og fortellinger, og hvordan jeg-fortellerens historie flettes sammen med Marguerites, både i et historisk og et feministisk perspektiv. Det feministiske er ikke et høylytt rop, men kommer til uttrykk mer indirekte ved blant annet der jeg-fortelleren samtaler med og betrakter sin tenåringsdatter, hvor generasjonsforskjellene blir så tydelige etter hvert som hun forsker i historien fra 1500-tallet. Men også der Ramqvist spinner en rød tråd mellom alt dette og jeg-fortellerens liv, tanker og opplevelser. 

[...] Ved siden av meg på setet lå en pocketbok jeg skulle lese på flyet, det var et essay av en amerikansk journalist som hadde bekymret datteren min på grunn av sin tittel: Derfor er jeg ikke feminist. Et feministisk manifest (...)
Diskusjonene våre hadde i flere år handlet om identitet og identitetspolitikk i forskjellige former, og jeg hadde likt å få innblikk i tankene hennes og også gledet meg over hvordan teorier som jeg selv hadde interessert meg for mange år tidligere, da de ble ansett for å være verdensfjerne og irrelevante, nå synes å ha "sivet ut" på akkurat den måten man den gangen sa at de aldri kom til å gjøre.
s. 61

Det er mesterlig gjort, og jeg tror jeg har funnet en ny favorittforfatter. 

Ønsker alle leseglade et strålende 2022 :)


Bjørnekvinnen av Karolina Ramqvist
Originaltittel: Björnkvinnan, 2019
Gyldendal, 2020
Oversatt av Andreas Eilert Østby
Norsk
336 sider
Innbundet, lånt på biblioteket

10 kommentarer:

 1. Enig med deg, dette var en fantastisk god bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt, Ingun! Har du lest andre bøker av henne? Jeg fikk i alle fall lyst til det :)

   Slett
  2. Ja, min første bok av henne var "Den Hvite byen". Veldig bra! Link:
   https://kleppanrova.blogspot.com/2016/03/ramqvist-karolina-den-hvite-byen.html
   God helg!

   Slett
  3. Takk! Innlegget skal jeg sjekke :)

   Slett
 2. Skjønner at du har funnet en ny favorittforfatter. Jeg har også lest Bjørnekvinnen og ble fan. Tror jeg ble inspirert av Ingun :)Har også lest Det er natten (forfatteren og den som skriver) som gjorde at jeg ble enda mer begeistret for Ramquist. Vil lese mer. Håper du også gjør det.
  En fin helg ønskes deg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Ja, jeg kommer absolutt til å lese mer av henne :)

   Slett
 3. Bra boktips. Noterer meg denne. Godt nytt leseår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du ble inspirert! Ha et strålende leseår du også :)

   Slett
 4. Har lest denne jeg også og likte den godt. Ha et godt nytt leseår,Birthe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så fint at mange har lest den :)
   Ha et supert leseår du også!

   Slett