onsdag 22. januar 2014

Kain ~ José Saramago

José SaramagoKain kom ut i 2009 og er José Saramagos siste bok; han døde 18. juni 2010, 87 år gammel. Saramago regnes som den mest betydeligste nyere portugisiske romanforfatter og selv om skrivestilen kan være krevende og temaene kontroversielle har han oppnådd en stor leserkrets. Bøkene er oversatt til nærmere tretti språk, og i 1998 ble han tildelt Nobels litteraturpris med begrunnelsen: "Med sine lignelser som bæres av fantasi, medfølelse og ironi, gjør han det stadig og på ny mulig å gripe en flyktig virkelighet". Ja, det må jeg si at han gjør! Dette var fornøyelig lesing! Samtidig har hans ironiske blikk på det gamle testamentet også en alvorlig undertone.

Menneskets historie er historien om dets uoverensstemmelser med gud, ikke forstår han seg på oss, og ikke forstår vi oss på ham.


Den bibelske historien fra 1. Mosebok om Kain og Abel er egentlig ganske kort, men en av de mest kjente i Det gamle testamentet. Boken starter med at Adam og Eva blir forvist fra Edens hage, det var slutten på det gode liv. De slår seg ned et sted utenfor og får to sønner, Kain og Abel . Kain ble bonde og Abel sauegjeter. De er bestevenner, helt til de skal bære frem et offer for Herren som tar i mot Abels offer, men ikke Kains. Kain blir misunnelig og sjalu, og kan ikke forstå hvorfor Gud ikke vil ta i mot hans offer. Han dreper broren og utfører dermed det første drapet i Bibelen. Gud dømmer Kain til å være en fredløs flyktning, og setter samtidig et merke i pannen hans for at ingen som møter ham skal drepe ham. "Slik gikk det til at han flakket omkring".

Bibelen forteller at Kain vandret til han kom til landet Nod, øst for Eden, hvor han slo seg ned og giftet seg. Med sin kone fikk han sønn, Hanok, og Kain bygget en by som fikk navn etter sønnen. Saramago lar oss istedet følge Kain på sin vandring gjennom flere bibelske hendelser og setter spørsmålstegn ved dem. Gjennom Kain fikk jeg et høyst bemerkelsesverdig perspektiv på det gamle testamentet. Alle grusomhetene satt i sving av Herren selv får Kain til å utbryte "at vår gud, himmelens og jordens skaper, er splitter pine gal", fordi "bare en gal mann uten noen bevissthet om hva han gjør, ville være ved at han var direkte skyld i at hundretusener var døde, for etterpå å oppføre seg som om ingenting hadde hendt, hvis det da ikke er snakk om galskap, en ufrivillig, uforfalsket galskap, men ren og skjær ondskap". Til slutt møter han Herren og får sagt ham noen sannhetens ord.

Som nevnt er dette mitt første møte med en forfatter som er kjent for å fremstille historiske begivenheter i nye perspektiver. Han brukte også lange setninger med en ukorrekt tegnsetting, for eksempel komma der det ville vært naturlig å bruke punktum. I begynnelse var det litt heseblesende, som om det ikke fantes pauser slik det ville vært med flere punktum, men jeg kom fort inn i det og oppdaget en glimrende forteller! Blandingen av vittig ironi og alvorlig undertone fungerer så godt at jeg ser frem til å lese Klosterkrønike, som var blant bøkene jeg fikk av min mor i høst.


Kain av José Saramago
Originaltittel: Caim
Oversatt av Kjell Risvik
Cappelen Damm, 2012
Norsk, bokmål
152 sider
Pocket, kjøpt
Lesesirkel 1001 bøker

22 kommentarer:

 1. Så kjekt å se at du også likte Kain! Jeg må si jeg hadde noen fortreffelige timer med Saramago i sofaen. Den mannen vet å fortelle. Blasfemisk, ironisk, humoristisk og direkte - likevel med en lun undertone. Den mannen kan virkelig skrive! Jeg har ingen andre bøker av Saramago, men det går det fort an å rette på :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi er visst veldig enige om denne boken - det skal bli spennende å lese mer av Saramago :)

   Slett
 2. Enig i at denne merkelige tegnsettingen, og bokas egne regler for stor forbokstav, var forvirrende og krevende i starten, men at man fort kom inn i det. Virker som vi er flere som vil utforske Saramago fremover!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den merkelige tegnsettingen gjorde leseropplevelsen enda bedre! Skal bli gøy å lese mer av denne forfatteren :)

   Slett
 3. Det var meget spændende at læse, Birthe, og det er en bog jeg gerne vil læse! Jeg kan huske, da han vandt den fine pris, og vi lavede et program om ham til DR's radioprogram 1, hvor jeg arbejdede.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende at du var med å lage et program om ham etter at han vant prisen! Jeg ser frem til å lese flere av bøkene hans :)

   Slett
 4. Heisann! Høres ut som en bok jeg kunne tenke meg å lese. Herren i huset har hatt opprydding i sine bokhyller, og jeg redda noen romaner før lasset endte hos antikvariatet. De bør opp på leselista aller først!
  Ha riktig go´hælj ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kan jeg absolutt anbefale! Fint at du fant noen bøker før de havnet hos antikvariatet, greit å lese dem først :)

   Slett
 5. Hei :) Du vant The raft i giveawayen jeg hadde på bloggen min. Gratulerer! Min mail er: elin.foshaug@hotmail.com Send meg din adresse, så skal jeg sende deg boka :)

  SvarSlett
 6. Kain vil jeg lese! Det er fint for meg å lese omtalene til dere som leser 1001-bøker, da kan jeg filtrere hvilke bøker som er relevante for meg fra en liste (1001-boka) som allerede er filtrert av profesjonelle lesere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en grei måte å finne frem til gode bøker! Håper du leser denne boken, blir spennende å høre hva du mener om den :)

   Slett
 7. Etter din og Marianne sin omtale av denne boken så måtte jeg bare bestille den i dag sammen med Fuglen som jeg skal lese på samlesingen. Fin omtale:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du fikk lyst til å anskaffe boken! Håper du leser den snart og deler med oss dine meninger :)

   Slett
 8. Grundig forfatterresearch som alltid Birthe.:)
  Jeg er helt enig ang bokas fornøyelighet.
  Jeg synes derimot ikke den var krevende på noen måte. Selv om skrivestilen var spesiell, synes jeg det var lett å lese og det gikk raskt å komme inn i rytmen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Anita! Ja, det var artig å lese, og selv om jeg har lest en del av Det gamle testamentet synes jeg det er skremmende at dette faktisk har vært rettesnor for mange og fremdeles er det. Sånn sett var det befriende å få et ironisk blikk på det hele.

   Slett
 9. Tror kanskje dette er første gang vi ikke er helt enige om ei bok (med mindre jeg har misforstått noe i innlegget ditt). For min del holdt det nemlig med "Kain" i første omgang, sjøl om boka også innehar åpenbare kvaliteter. Jeg synes det blir litt spekulativt. Dessuten setter jeg nok mer pris på bøker med dybde, sjøl om det naturligvis kan leses inn her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror også dette er første gang vi er uenige :)
   Du har et interessant synspunkt på boken, som jeg nevnte, og det at du dveler ved hva Saramago ønsket å oppnå ved boken er spennende for det er absolutt er viktig aspekt.

   Slett
  2. En gang måtte jo bli den første!

   Men jeg tenker stadig på romanen, og det jeg kommer fram til, er: Når leseren, etter å ha lest grundig og ordentlig, tenkt lenge og vel, til og med lest partier på nytt, og fortsatt er usikker på hva som egentlig var forfatterens poeng, mening med det hele, eller hensikt; da er det ikke godt nok gjennomført. Kanskje kjipt å skrive, men jeg klarer ikke la være å tenke at dette var Saramagos siste bok, og nobelprisvinner som han er, der er det penger å tjene.

   Slett
  3. Godt tenkt! Jeg kommer heller ikke over hva den skal stå for. Det minte meg på Marianne Fredrikssons "Maria Magdalena" hvor menneskers livskår i en motsetningsfylt hverdag står i fokus, men mest av alt (for meg) viste den et bilde av hvordan det kunne ha forholdt seg, noe som ga de bibelske historiene en annen dimensjon. Noen mener "Kain" er kun underholdning, men ettersom Saramago var svoren ateist tenker jeg han ville noe mer med boken. Kanskje å vise hvor dogmatisk Bibelen er?

   Slett
 10. Takk for at du påpeker noe jeg ikke har sett noen andre si om Kain, nemlig at Saramago er en fantastisk god forteller! Det er jo så åpenbart når du sier det, likevel tenkte jeg ikke over det selv før nå. Men jo, Saramago er en sånn forteller som bare griper tak i meg på første side og sier "kom, så skal jeg fortelle, og du skal høre". Jeg elsker sånne forfattere! Da er det bare å henge seg på, og se hvor det ender. Jeg har allerede kjøpt Jesusevangeliet på grunn av Kain, og gleder meg til å lese mer Saramago.

  Jeg har i motsetning til Hedda ingen vanskeligheter med å finne dybde og poenger i Kain. Å vise hvor dogmatisk Bibelen er, og hvor latterlig disse dogmene virker når man ser på dem med et satirisk skråblikk, er bare én ting, og det er ingen liten ting. Jeg tror i alle fall det er viktig å huske at Saramago er portugiser, ikke norsk. Han er vokst opp i et land der katolisisme og bibelske dogmer behandles på en helt annen måte enn i protestantiske Norge. Norske lesere som er vant til blasfemisk ateisme tar nok litt lettere på kritikken hans enn et konservativt katolsk publikum. Jeg synes kritikken hans er forfriskende, poengtert og intelligent. Jeg har riktignok hørt mye av den før. Men jeg har aldri sett den behandlet med så god innsikt i bibelhistorien og fortalt i en så spenstig litterær form.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes også måten han forteller på gjør at jeg gleder meg til å lese flere av bøkene hans. Godt sagt; "kom, så skal jeg fortelle, og du skal høre". Jesusevangeliet skal jeg lese, men først blir det Klosterkrønike ettersom den står klar i hyllen. Førstnevnte skapte jo sterke reaksjoner i hjemlandet har jeg lest, så jeg er enig i at det er viktig å ha i bakhodet at det er store forskjeller på religion i Portugal og Norge. Men du verden så spennende å lese hans satiriske skråblikk på Bibelen!

   Slett