tirsdag 19. august 2014

Boken på vent: Baader-Meinhof. Historien om Røde Armé Fraksjon

Det har vært stille her på bloggen den siste uken, lite lesing har det også blitt. Holder fremdeles på med Guden for små ting og The Graveyard Book og neste uke starter skolen igjen, nesten uvirkelig at jeg nå er halvveis og har bare to år igjen før jeg er utdannet førskolelærer. I dag tok jeg sykkelturen innom høgskolens nye bygg på Kronstad og synes det ser digert ut! Kanskje jeg skulle meldt meg på omvisning for å finne ut hva som er hvor, men det er kun to dager i uken og så lenge jeg finner de to rommene kommer det andre etterhvert. I mellomtiden forsøker jeg å motivere meg til å starte repetisjon av pensum i pedagogikk ettersom det er muntlig eksamen til høsten.


Grønn te kan fungere som motivasjon,
men strengt tatt merker jeg ikke noe til det.

Men ja, boken på vent - jeg har funnet frem Baader-Meinhof. Historien om Røde Armé Fraksjon av Stefan Aust som jeg kjøpte for en stund siden etter at jeg leste anmeldelsen til Anne. Det er en dokumentar, og forlaget skriver "Den endelige nedtegnelsen av sju år som endret Tyskland - like spennende som en førsteklasses thriller." Videre:

Baader-Meinhof-gruppens vekst og fall er ett av de mest bemerkelsesverdige politiske fenomenene i Europa etter krigen. En gruppe unge mennesker, de fleste med en solid middelklassebakgrunn, tok loven i sine egne hender og forsøkte å endre retningen innen nasjonal og internasjonal politikk ved hjelp av mordbrann, bombing, kidnapping og drap.
Stefan Austs fengslende fortelling om disse hendelsene har fått helt ny aktualitet etter 22. juli. Anders Behring Breivik nevner Baader-Meinhof-gruppen flere ganger i sitt såkalte manifest og har i politiavhør innrømmet at han var inspirert av deres metoder da han laget bomben.


Boken på vent

22 kommentarer:

 1. Ukjent bok for meg, og har hatt det litt som deg, dårlig leselyst. Men har som mål å bli ferdig med Gaimanboka på onsdag og skrive anmeldelse av den enten på torsdag eller lørdag. Forhåpentligvis på torsdag. Må sette meg mål kanskje det blir lettere med lesemotivasjonen da? Det sa bare stopp i forrige uke uansett hvilke bøker jeg leste i og jeg har ikke noe i mot noen av bøkene jeg leser i, men lysten var ikke der. Så har tenkt å forandre på det og få til en anmeldelse på torsdag. Lese mye i Gaimanboka i kveld og i morgen. Da regner jeg med den blir ferdiglest.

  Lykke til med skolestart og krysser fingrene for at vi begge får igjen leselysten snart ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den leselysten har vi snakket om tidligere og den har ikke innfunnet seg ennå, dermed har jeg kun kommet bittelitt lengre i Gaiman-boken. Du har kanskje skrevet om den allerede, jeg skal i så fall ikke lese anmeldelsen før jeg er ferdig med boken. Jeg har min siste fridag i morgen og har planlagt en sofa-lese-dag med et snarest innlegg :)

   Takk for lykkeønsker for skolestart, dette året skal jeg blant annet ha drama som er et fag jeg har gruet meg veldig til!

   Slett
 2. En interessant bok på vent. Jeg har hørt biter av historien opp igjennom, men nok ikke så mye at jeg har forstått bakgrunn og sammenheng.
  Lykke til på skolen! Det høres virkelig fint ut å få studere litt, men muntlige eksamener; ikke fult så gøy :-) Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det husker jeg også. Muntlige eksamener var noe herk. Håper Birthe mestrer det bedre enn det jeg gjorde:)

   Slett
  2. Ja, denne ser jeg frem til å starte på. Som deg har jeg også mangelfulle kunnskaper om dette og tenker at boken kan gi forståelse for bakgrunn og sammenheng.

   Tusen takk for lykkeønsker, og skrekk-og-gru; muntlig eksamen! Har aldri hatt det (alltid streik når det var snakk om å komme opp i muntlig) så det gruer jeg meg skrekkelig til :)

   Slett
  3. Rufsetufsa, det var alltid streik når vi skulle opp i muntlig og dermed fikk jeg aldri erfart denne eksamensformen, og jeg liker ikke slike settinger på noen som helst måte. Gi meg noe å skrive, men det å skulle improvisere...vel, jeg skal gjøre mitt beste :)

   Slett
 3. Guden for små ting fikk jeg kjøpt meg brukt men den stinker gammel røyk så jeg må legge den til lufting før jeg leser den :( Jeg syntes du er både flink og tøff som går på skole i voksen alder og jeg tenker det blir godt å bli ferdig. Her i huset blir det lite lesing for tiden, meg og Victoria er litt hektet på tv-serier på netflix og det stjeler mye lesetid, så jeg gleder meg til streiken er over og jeg er alene hjemme på dagtid, da kan jeg konsentrere meg om lesingen igjen. Boken du har på vent har jeg ikke hørt om men den virker veldig interessant så jeg ser frem til omtalen din av den når du kommer så langt. Lykke til med eksamens forberedelser og ha en fin dag, Birthe:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ush, gammel røyk er mye verre enn mugg! Håper du fikk luftet boken godt :)
   Takk for fine ord, Beathe, om det å gå på skole nå - jeg er jo halvveis, men jammen er det litt av en utfordring, både skolemessig og på hjemmebane. Ungene er i en aldre der de trenger både det ene og det andre og med halv stilling og bittelite i studielån går det akkurat og knapt nok det økonomisk.

   Koselig å sitte sammen og se serier, men selvfølgelig ikke i ukevis. Min yngste (Skranevatnet) og eldste (Nordahl Grieg) har streik fremdeles, hvordan er det med Victoria? (Hvilken skole går hun på?).

   Jeg ser frem til å lese denne boken, håper på i løpet av høsten/vinteren :)

   Slett
  2. Hun fikk plass på Nordahl Grieg som var andre valget hennes, men slik jeg har forstått det så er den en av få skoler som ikke har Kinesisk slik at hun fikk ikke fortsette med det og det var dumt, men sånn er det. Huff,ja,kjenner til det der med barna som er i en alder hvor de trenger mye,og når en går på skole blir det ikke rare inntekten, det sier seg jo selv, nei, det er en balansegang og få det til.
   Den brukte boken har blitt litt bedre og stinker ikke fullt så mye og ja, det er en grusom lukt.

   Slett
  3. Dumt at hun ikke får fortsette med språket hun har valgt på ungdomsskolen, men da får hun anledning til å lære enda ett :)
   Min eldste sønn kom inn på Sandsli, som var hans andrevalg, han ønsket Nordahl Grieg, men trives foreløbig etter to uker (de var ikke tatt ut i streiken). Ja, det er en balansegang, men sånn får det bare være den tiden det tar :)

   Fint at boken er bedre :)

   Slett
 4. Baader Meinhof gruppen fascinerer meg. Fortsatt etter så mange år. Mest nysgjerrig er jeg på Ulrike Meinhofs historie. Hvorfor hun tok de valgene hun gjorde.
  Eksamen er kjipt, men snart er du førskolelærer :)
  Og The Graveyard Book er en perle!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er noe som også fascinerer meg, spesielt det at jeg selv er til venstre politisk og dermed interessant hvordan noen kan bli så til de grader ekstremistiske.

   Ja, eksamen...huff! Men noe en må gjennom og jeg ser frem til å være ferdig utdannet førskolelærer :)

   Slett
 5. Dette er noe jeg godt kunne tenke meg å lese, men akkurat nå kjenner jeg at det ble for heftig. Noterer meg boken bak øret. Spent på omtaler av Guden for små ting, jeg begynte å lese den, men ga meg etter 100 sider siden jeg tross alt leste den da den kom ut. Den gang syntes jeg den var god, men nå passet den meg ikke, sånn kan det gå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg forestiller meg at det er heftig lesing, ja, og tenker jeg må rydde tid for denne boken for ikke å bli distrahert. "Guden for små ting" liker jeg veldig godt så langt, men har halve boken igjen, og mesteparten av oppklaringene. Skjønt, mye er kommet frem og det med et godt språk. Ja, det er sånn innimellom, at bøken passer noen ganger og andre ganger ikke :)

   Slett
 6. Dette høres ut som en bok som bør leses. Lykke til videre med studiene. Du har en viktig jobb i vente. Selv har jeg vært barnehagelærer (som det nå heter)i 14 år

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig nysgjerrig på denne boken og ser frem til å lese den.

   Takk for lykkeønsker! Som utøvende profesjonell i 14 år vet du hva jeg går til, det blir spennende :)

   Slett
 7. Husker Baader Meinhof godt.. tror jeg kan tenke meg å lese denne boka:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg husker også denne gruppen godt, men har ikke nok kunnskaper om utviklingen deres så jeg ser frem til å lese boken. Håper du gjør det også :)

   Slett
 8. Ikke lenge siden jeg lest en lang artikkel i en avis om gruppen. Kunne vært en interessant bok å lese. Hver gang jeg leser en god faktabok tenker jeg at jeg burde bare lese faktabøker. Men det hadde vel blitt for ensformig i lengden tenker jeg. Lykke til med studiene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir interessant å lese om denne gruppen. Faktabøker kan være spennende, men en god roman må til også, som du sier kanskje litt ensformig i lengden. Takk for lykkeønskninger :)

   Slett
 9. Denne boka virkar interessant - takk for tips.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Ja, det blir en interessant bok å lese :)

   Slett