onsdag 27. august 2014

The Graveyard Book ~ Neil Gaiman

Det har vært så som så med lesing i det siste, men nå er jeg ferdig med The Graveyard Book av Neil Gaiman, en bok jeg har lest sammen med Rufsetufsa. Boken kom ut første gang i 2008 (på norsk i 2010) og er Gaimans mestselgende barnebok som også er tildelt flere priser.


Jeg likte The Ocean At The End of The Lane, men synes The Graveyard Book er hakket bedre, noe som kan komme av at førstnevnte ble lansert for voksne mens jeg synes det er lite som skiller de to bøkene sådan. Den kunne like gjerne vært en barnebok og jeg kunne ønske jeg hadde oppdaget Gaiman da ungene mine var yngre. Uansett, jeg har kost meg med The Graveyard Book, som handler om Nobody (Bod) Owens, en gutt som vokser opp på en kirkegård etter at familien hans blir myrdet av en mann ved navn Jack. Gutten på atten måneder våknet den natten av lyder, klatret ut av sengen og stabbet ut av huset og videre opp bakken til kirkegården. Ekteparet Owens (gift i 250 år) finner ham og blir straks henrykte, de har nemlig aldri hatt barn. Guttens familie viser seg, og moren ber Owens innstendig om å beskytte ham fra mannen kalt Jack, som fremdeles er etter ham. På kirkegården møter han derimot motstand og må dra med uforrettet sak. Den lille gutten får bo hos ekteparet på kirkegården, de kaller ham Nobody Owens (forkortet til Bod) ettersom han ligner på "nobody but himself". En av beboerne, Silas, går med på å være hans verge og han får the Freedom of the Graveyard som betyr at han kan gjøre mye av det de døde kan, blant annet å se i mørket, gjøre seg usynlig og gå steder levende ikke kan. Silas er hverken død eller levende og kan forlate kirkegården for å skaffe mat til Bod. Han lærer også Bod blant annet å lese, men flere spøkelsene har andre kunnskaper de lærer bort til gutten. For eksempel overtar Miss Lupescu når Silas er borte og hun har viktig lærdom til Bod. Det skal komme godt med!

Hvert kapittel er viet hendelser i Bods liv etterhvert som han vokser opp, det er både farlig og utviklende, og ikke helt enkelt å balansere på grensen mellom de dødes og de levendes verden. Mannen kalt Jack er fremdeles på jakt etter ham for å avslutte det han startet. Det viser seg at Bod er den som kan forandre alt, han er midtpunktet for kampen mellom det gode og det onde som blant annet Silas og Miss Lupescu har kjempen i årtusener.

Fantasy er en sjanger jeg har likt siden jeg selv kunne gå på biblioteket og låne bøker, det var da jeg oppdaget de spennende bøkene. The Graveyard Book er ingen kosebok for små barn. Her er drap, skremmende vesener, død og ondskap. Men Bods utvikling mot ungdom byr også på visdom og vennskap. Det er uendelig fint, og samtidig litt trist. Bod kan ikke bli værende på kirkegården, hos sin familie som har tatt seg av ham fra han var bitteliten. Han må gå sine egne veier, sette spor etter seg i den levende verden. Han har steder å besøke, ting å gjøre: “Face your life, its pain, its pleasure, leave no path untaken.” (s. 288).

The Graveyard Book kan jeg varmt anbefale, og har du barn vil dette være boken å finne frem sammen hvis de for eksempel liker Harry Potter. Eller kanskje de ennå ikke har oppdaget fascinasjonen som ligger i fantasiunivers som det Gaiman her tryller frem? Da har mange noe virkelig spennende i vente.

You're always you, and that don't change, and you're always changing, and there's nothing you can do about it.
s. 280

Edit: Rufsetufsa har skrevet begeistret om boken (her) og gitt den terningkast 6 :)

The Graveyard Book av Neil Gaiman (2008)
Illustratør: Chris Riddell
Bloomsbury Publishing, 2009 - min utgave, 2001
Engelsk
289 sider
Pocket, kjøpt

20 kommentarer:

 1. En fin omtale av en fin bok :-) Jeg har lest denne ett par ganger og synes den er like fin hver gang :-) Nå er jo Neil Gaiman en av mine største favorittforfattere og jeg har lest alt han har gitt ut. Men det har alltid vært noe spesielt med Kirkegårdsboken. Jeg får den siste boken hans i posten når som helst nå, og gleder meg sikkert like mye som en unge :-) Ønsker deg en fin dag,Birthe!

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange takk, Astrid Terese! Det var særlig pga din begeistring for Gaiman jeg ble nysgjerrig på forfatteren og i ettertid har jeg også lest andre svært positive anmeldelser av bøkene, men også negative. Virker som folk har et enten-eller forhold til ham og bøkene, men Gaiman har i alle fall fenget meg foreløbig :)

   Slett
 2. Jeg har lest om denne boka mange ganger, men ikke lest den selv. Skal spørre datteren min om hun har lest den - den må være midt i blinken for henne som elsker Harry Potter og nå leser hun den siste HP -boken enda en gang på engelsk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Min datter har elsket Harry Potter siden jeg leste bøkene for ungene mine da de var yngre, siden leste hun dem selv både på norsk og engelsk. Høres ut som din datter også er en lesehest, spennende om hun har oppdaget Gaiman :)

   Slett
 3. Hei! Og beklager for forsinket tilbakemelding fra meg. Har ikke vært så ofte på nettet i det siste.
  Ser ut som vi slet med leselysten samtidig selv om det ikke hadde noe med boka ¨gjøre. Nå har leselysten min omsider kommet tilbake så smått og håper den har kommet for å bli.

  Kjempefin omtale og det ser ut som vi er enige i at dette er en fantastisk bok og det gjorde meg ikke noe å lese den to ganger. Det er en magisk bok på mange måter.

  Godt skrevet og takk for link:)

  Bare si fra hvis det er flere bøker du vil samlese. Ha en god helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. PS: Jeg er grådig med mine seksere, men denne gangen slo jeg til:)

   Slett
  2. Det gjør ingenting med sen tilbakemelding, jeg er også litt treg med denslags og har ikke vært særlig aktiv verken med blogging eller lesing i det siste :)
   Takk for fin kommentar! Ja, en fantastisk bok, magisk som du sier. Jeg kan godt tenke meg å lese flere bøker sammen, gjerne Gaiman. Skjønt, jeg fikk lyst til å lese Jungelboken - har du lest den?

   PS: Boken fortjener sekseren :D

   Slett
  3. Vi kan godt samlese jungelboken. Må bare bestille den først- Har ikke lest den før, men ble nysgjerrig på den etter å ha lest The graveyard book. Se om Jungelboken er helt annerledes enn disneyfilmen(e) eller ikke:) Så jeg blir med på det:)

   Og ja, sekseren er uten tvl fortjent. Likte atmosfæren og karakterene i The graveyard book så godt:) Men bare si fra hvis du heller vil lese Gaimanbok eller noe annet. Du skal få bestemme denne gang:)

   Slett
  4. Ja, jeg synes det virker interessant å se hvordan den er i forhold til disney-utgaven. Som med eventyrene; de er helt annerledes enn hva Disney fremstiller dem. For eksempel ble jeg temmelig overrasket da jeg leste Ringeren av Notre Dame. Vil du lese den på norsk eller engelsk?

   Og Gaiman...jeg vil ha mer! Må tenke meg om hvilken som frister mest :)

   Slett
  5. Vi kan godt ta den på engelsk hvis du vil? Var flinkere til å lese engelske bøker før i tiden og prøver å ta meg sammen for å gjøre det oftere nå. Så hvis du ikke har noe i mot det så kan vi lese det på engelsk. Og bare rop ut hvis du har funnet ut hvilken Gaiman bok du vil lese neste gang:)

   Slett
  6. Og da er The Jungle Book bestilt:) Bestilte den på bokklubben.no

   Slett
  7. Supert! Jeg har lånt boken på biblioteket, men har altså ikke kommet i gang med lesingen. Er spent da :)

   Slett
  8. På engelsk, ja :)
   Jeg skal tenke på Gaiman og hvilken bok jeg har lyst til å lese, muligens den tegneserien. Hva synes du om det? Kan være et slags prosjekt :)

   Slett
  9. Hei. Beklager for sent svar fra meg. Ikke meningen det.
   Jeg har ikke fått The Jungle Book ennå, men skal si i fra når jeg har fått den. Når jeg bestiller engelske bøker gjennom bokklubben.no tar det gjerne litt tid, dessverre. Sånn er det bare.

   Når du tenker på tegneserien av Gaiman så tenker du på Sandman, ikke sant? Hadde vært et interessant prosjekt det. Det spørs bare på hvor tilgjengelig det er å få tak i det. Er den gitt ut som en bok eller er det serie og kan man bestille bøkene gjennom en norsk nettside. Avhengig av å bestille på nettsider der man kan velge faktura istedet for å betale med kort. Liker ikke tanken på å betale med kort på nettet. Er litt gammeldags av meg. Og beklager for sent svar igjen:/

   Slett
  10. Det er helt i orden, jeg holder fremdeles på med Guden for små ting. Helt utrolig egentlig - i forrige semester leste jeg minst en bok hver måned, men den siste tiden har jeg knapt lest fire sider. Det var før skolen startet opp. Jeg tar boken med meg over alt uten at den blir åpnet og har halve igjen å lese så det passer fint at du ikke har fått Jungelboken ennå. Jeg har lånt den på biblioteket og den ligger klar og venter :)

   Ja, jeg tenkte på Sandman. Har hørt så mye om den og er veldig nysgjerrig på den. Aner ingenting mer enn det vi snakket om tidligere, men kan høre på biblioteket når jeg er der neste gang. Hvis det er så mange serier kan vi ta dem litt om litt på siden av det andre vi leser - hvis ikke, har du forslag til andre?

   Slett
  11. Huff da, ikke bra å ha leselysten på sin side, men det er sånt som skjer, men det er imponerende at du leste så mye mens du studerte.

   Jeg er med på Sandman jeg. Den skal visst være legendarisk av Gaiman. Og jeg også har vært nysgjerrig på den og jeg har ikke noe i mot å prøve meg på tegneserier. Så hadde vært fint om du spurte biblioteket for oss begge om det fins som et eksemplar eller om det er en hel serie. Og hvis det ikke blir noe av blir jeg gjerne med på å lese Stardust eller Neverwhere. Men er med på Sandman foreløpig, og håper det er lett å skaffe seg. Vil helst kjøpe boka/bøkene. Sjeldent jeg bruker bibliotek/er i nærheten av et.

   Slett
  12. Nå er heldigvis leselysten tilbake! Kanskje det rett og slett dreide seg om at det ble for mye på en gang å skulle lese så mye som mulig før skolen startet igjen. Uansett er jeg klar for Jungelboken. Og Gaiman etterpå, gjerne en av de du foreslår. Jeg skal sjekke når jeg leverer inn Guden for små ting :)

   Slett
 4. Hei!
  Litt off topic, men nå har jeg fått The Jungle Book jeg også, og jeg jeg begynner å lese den når du begynenr:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy! Skal vi starte i helgen? Resten av denne uken ser temmelig hektisk ut for meg, men tenker jeg skal kose meg med boken fra lørdag av :)

   Slett
  2. Det går bra. Vi kan starte fredag eller lørdag. Du skal få bestemme:)

   Slett