søndag 10. august 2014

En smakebit på søndag (guden for små ting)

I helgen startet jeg på Guden for små ting av Arundhati Roy som er månedens 1001-bok i Lines lesesirkel. Boken er Arundhati Roys første og så langt hennes eneste roman, utgitt i 1997 og den vant Bookerprisen samme år.

Baksideteksten forteller at handlingen foregår i en landsby i Kerala, sentrert rundt en syrisk-kristen familie, i det øvre sosiale sjikt i lokalsamfunnet. Romanen er en familie- og kjærlighetshistorie, med uforglemmelige enkeltpersoner og det indiske kaste- og klassesamfunnet som bakgrunn. 


Arundhati Roy

Fra spisestuevinduet der hun stod med vinden i håret, kunne Rahel se regnet tromme ned på det rustne blikktaket på det som en gang hadde vært bestemorens pickles-fabrikk.
Paradise Pickles & Hermetikk.
Den lå mellom huset og elva.
De hadde laget pickles, saft, syltetøy, karripulver og hermetisk ananas. Og banansyltetøy (ulovlig) etter at næringsmiddelkontrollen nedla forbud mot det fordi det ifølge deres spesifikasjoner verken var syltetøy eller gelé. For tynt til gelé og for tykt til syltetøy. En ubestemmelig, uklassifiserbar konsistens, sa de.
Ifølge deres regler.
Når Rahel tenkte seg om, slo det henne at disse problemene som familien hadde med klassifisering, stakk mye dypere enn spørsmålet om syltetøy eller gelé.
Kanskje var det Ammu, Estha og hun selv som var de verste synderne. Men det var ikke bare de. Det var de andre også. Alle sammen brøt de reglene. Alle sammen krysset de grenser til forbudt territorium. Alle sammen tuklet de med lovene som fastslår hvem som skal elskes og hvordan. Og hvor mye. Lovene som gjør bestemødre til bestemødre, onkler til onkler, mødre til mødre, kusiner til kusiner, syltetøy til syltetøy og gelé til gelé.
Det var en tid da onkler ble fedre, mødre elskerinner, og kusiner døde og ble begravd.
Det var en tid da det utenkelig ble tenkelig og det umulige virkelig skjedde.
s. 31-32

Arundhati Roy, indisk forfatter som skriver på engelsk. Hennes mest kjente verk er den internasjonale bestselgeren The God of Small Things fra 1997. Roy har senere blitt kjent som aktivist og forfatter av politiske essays (fra Store norske leksikon). 

Smakebit

22 kommentarer:

 1. Denne har jeg hørt om, men ikke lest. Den hørtes veldig fin ut, det vil si at jeg likte det jeg leste i smakebiten. Så jeg skal hvert fall skrive den ned :-)
  Ønsker deg en fin søndag, Birthe!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du likte smakebiten såpass at du ble fristet til å lese boken! Jeg må innrømme at jeg ikke har kommet lengre, har lest i The Graveyard Book :)

   Slett
 2. Denne skal jeg prøve å få med meg denne måneden.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, en hektisk måned, spørs om jeg klarer å komme i mål :D

   Slett
 3. Takk for boktips. denne skal jeg titte nærmere på. Ha en fin søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Fint at du ble fristet :)

   Slett
 4. Men denne har jeg i bokhylla... Takk for påminningen! ;)
  Fortsatt god søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så du har den i bokhyllen! Så bra, da er det bare å starte :)

   Slett
 5. Denne var jeg heldig og fikk tak i brukt, men vet ikke om jeg rekker å lese den denne måneden, det gjenstår å se. Tusen takk for smakebiten :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en hektisk lesemåned ja, og jeg lurer på om jeg klarer å komme gjennom den selv ettersom det hittil har vært lite lesing for meg :)

   Slett
 6. Låter som en intressant bok. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har hørt mye positivt om den :)

   Slett
 7. Den här läste jag när den var ny, men föll inte tyvärr.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, da blir det spennende om jeg kommer til å like den :)

   Slett
 8. Den väntar i bkhyllan. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at den venter i hyllen, håper du leser den snart :)

   Slett
 9. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 10. I min utgave av 1001 står det at boken er utgitt i 1967, men det nå jo være feil når hun er født i 1961. Jeg kjøpte boken da den kom ut og leste den da, så når jeg nå tok frem boken for å lese den på nytt var det ikke mye jeg husket. Jeg slet litt, og kom ikke inn i den. Det ble for mye hopping frem og tilbake og for mye snakk om politikk. Siden jeg tross alt har lest den og krysset den av i 1001 satt jeg den tilbake i hyllen uten noe mer om og men. Nå gleder jeg meg til omtalene som forhåpentligvis kommer i forbindelse med Lines lesesirkel :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Står 1961 på wikipedia også, merkelig da! Men fint at du nevner din leseopplevelse, det er jo mye hopping, men foreløbig (jeg har dessverre ikke lest lengre enn sitatet ennå) liker jeg boken. Politikk har jeg sett lite til, men det kommer vel :)

   Slett
 11. Så fin smakebit! Og tusen takk for titten hos meg i dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Og - bare hyggelig :)

   Slett