søndag 5. mars 2017

En smakebit på søndag: Olav Audunssøn i Hestviken

For tiden leser jeg Olav Audunssøn i Hestviken av Sigrid Undset sammen med Hedda, og vi er begge enige om at dette er en fantastisk historie! Nå har jeg kommet til slutten av del tre, Ingunn Steinfinnsdatter, og ser frem til fortsettelsen. Bakpå boken, som ble utgitt første gang i 1925, står det:

"Olav Audunssøn i Hestviken" er første bok i tobindsverket om Olav som hele livet fører kampen mellom egen vilje og Guds lov. Handlingen foregår rundt Oslo-fjorden på slutten av 1200-tallet og begynnelsen av 1300-tallet. 

Olavs sjelekvaler dreier seg om de allmenngyldige og menneskelige emnene; om forholdet mellom begjær og kjærlighet, ektemann og hustru, foreldre og barn. Fortellingen om den unge Olav og Ingunns reise til Hamar der de oppdager hverandre som mann og kvinne, er en vakker kjærlighetshistorie. Men alt har sin pris, og mørke krefter driver inn i Olavs sinn og gjerning.


Og hun kjente gleden piple opp i sitt hjerte - over at verden var full av sol og fagerhet og glede. Om hun hadde satt seg selv utenfor, dømt seg til kroken. Det var da godt at det var så godt å leve likevel - for noen andre, for alle som ikke hadde ugjort seg.
s. 281


Smakebit

16 kommentarer:

 1. jag läser Kristin Lavransdotter. får kanske fortsätta med att läsa om Olav Audunssøn. tack för smakebiten och påminnelsen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kristin Lavransdatter er fantastiske bøker! Jeg vil absolutt anbefale å fortsette med Olav Audunssøn om du liker dem :)

   Slett
 2. Så hyggelig å samlese!
  Jeg hadde ikke hørt om disse bøkene og måtte virkelig slå dem opp. Det var litt rart å se hvor mange bøker hun har skrevet som føltes som ukjente. Det er nok slik med de fleste forfattere, men hun føles som en nasjonalskatt vi vet mye om. (I tillegg til at jeg tar litteratur dette året og har passert tidsepoken hun skrev i ) :-D
  Håper du får en skikkelig fin søndagskveld, Birthe!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er hyggelig å lese sammen, og så får en andre perspektiver og tanker om bøkene som en kanskje ikke hadde sett eller tenkt på selv. Undset anbefaler jeg virkelig å lese, ikke bare er hun en kjent forfatter, men bøkene er fantastiske :)

   Slett
 3. Tack för smakbiten. Den här står faktiskt oläst i hyllan. Jag tyckte mycket om Kristi Lavransdotter och skaffade den här.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Om du likte Kristin Lavransdatter anbefaler jeg virkelig bøkene om Olav :)

   Slett
 4. Jag har nog aldrig läst en hel bok av Undset, men ju mer andra skriver om hennes böcker desto mer nyfiken blir jag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bøkene hennes er verdt å lese, jeg kan varmt anbefale dem :)

   Slett
 5. Tack för smakbiten. Jag har läst trilogin om Kristin Lavransdotter och blev helt frälst, älskar de böckerna. Jag borde verkligen läsa mer av Sigrid Undset, kanske den här som du tipsar om :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Jeg liker også bøkene om Kristin Lavransdatter, de er på min favorittliste. Og ja! det er absolutt verdt å lese mer av Undset :)

   Slett
 6. Nå gleder jeg meg enda mer til å begynne på disse bøkene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Da ser jeg frem til å høre hva du synes om dem :)

   Slett