fredag 25. mai 2012

Boktema [favorittforfatter H]

Bergljot Hobæk Haff er en forfatter jeg setter svært høyt og selv om jeg har lest flere av bøkene hennes er det ennå noen uleste og det har jeg tenkt å gjøre noe med. Mitt første møte med denne forfatteren var for mange år siden da jeg leste Skammen, en roman som Dagbladet kåret som nummer to på listen over de beste norske samtidsbøkene. Noen ganger oppdager man bøker helt tilfeldig og en tenker at hvorfor i himmelens navn har jeg ikke lest noe av denne forfatteren før! Jeg stod og kikket i min mors bokhylle, som jeg forøvrig fremdeles gjør når jeg er på besøk, og var i beit for lesestoff så jeg lånte med meg Skammen. Forfatteren hadde jeg ikke hørt om, hun er jo mediasky, men boken gjorde et slikt sterkt inntrykk at jeg ennå kan huske følelsen jeg satt igjen med under lesingen. Fascinerende at det går an å skrive slik!  

Hobæk Haff debuterte i 1956 med Raset, en sterk ekteskapskildring som tematiserer kvinneskjebner i konfrontasjon med et utenforstående mannssamfunn,  og videre i sitt forfatterskap "ble hun ved å fortelle sine medrivende og fargesterke historier der andre forfattere av hennes generasjon svermet for 60-tallets modernisme." (dagbladet.no).

Bergljot Hobæk Haff ble født i 1925 og har bodd mange år i Danmark, for tiden er hun bosatt Oslo. Hun har fått Kritikerprisen og har vært innstilt til Nordisk Råds litteraturpris to ganger.
Renhetens pris og Skammen har jeg skrevet litt om i min gamle blogg, samt Den guddommelige tragedie og hvorfor Skammen er en av vår tids beste bøker kan du lese om her :)
Jeg har skildret mange maktfulle mennesker som styrtes ned fra selvforherligelsens tinder. Det er ingen tilfeldighet. Selv står jeg på utskuddenes og tapernes side. Jeg har ingen dragning mot seiersrusen. Suksessen er alltid banal. Nederlaget er mer interessant. Men det må være et ordentlig nederlag. Det er alltid betagende med noe stort og vakkert som går under. Jeg føler meg like fremmed for storborgerlighet som for småborgerlighet, alle deres gjerninger og alt deres vesen.
~ Sitat funnet hos Dipsolitteraten.
Bibliografi
Raset (roman) 1956
Liv (roman) 1958
Du finner ham aldri (roman) 1960
Bålet (roman) 1962
Skjøgenes bok (roman) 1965
Den sorte kappe (roman) 1969
Sønnen (roman) 1971
Heksen (roman) 1974
Gudmoren. En menneskelig komedie (roman) 1977
Jeg, Bakunin (roman) 1983
Den guddommelige tragedie (roman) 1989
Renhetens pris (roman) 1992
Skammen (roman) 1996
Sigbrits bålferd (romen) 1999
Den evige jøde (roman) 2002
Attentatet (roman) 2004Anettes Bokboble
"Sannheten er ikke noe som kan stadfestes én gang for alle, den er hele tiden i vekst og forvandling, likesom vårt opphav naturen er det. (...) det er fantasien som er vår guddomsgave, den er uten grenser og foregriper begivenheter som det blir ettertidens sak å bevise og sette ut i livet." 
~ fra Den evige jøde (dagbladet.no)

4 kommentarer:

 1. Nydelig innlegg! Nå er forresten pakken din sendt i posten og jeg håper du får glede av bøkene - og overraskelsen, klem fra Anette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Anette!
   Jeg er helt sikker på at jeg får glede av bøkene - og en overraskelse, så spennende :)

   Slett
 2. Veldig fint innlegg og jeg ble nysgjerrig på forfatteren og bøkene, tusen takk for tips! Ha en fin pinsehelg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Beathe!
   Jeg anbefaler forfatteren på det sterkeste :)

   Slett