mandag 21. mai 2012

Mansfield Park ~ Jane Austen

Mansfield Park er en roman skrevet av Jane Austen som hun startet på i 1811 og gjorde ferdig sommeren 1813. Romanen ble publisert i mai 1814 og var hennes tredje publiserte bok, men som med alle hennes romaner som ble publisert mens hun levde, ble også denne gitt ut anonymt, med påskriften "By a Lady".

"Fanny Price flytter fra enkle kår i Portsmouth til sine rike slektninger på det elegante godset Mansfield Park. Både på grunn av sin beskjedne bakgrunn og sitt stilferdige vesen blir hun en outsider i den fornemme familien Bertram. Familiefaren, Sir Thomas Bertram, er bortreist, og ungdommene rår grunnen alene. Mary Crawford og hennes bror Henry besøker godset. De bringer med seg en smak av storbylivet i London, av flørt og sanselighet som står i skarp kontrast til de solide verdier livet på Mansfield Park er tuftet på. Krisen uteblir da heller ikke, med dramatiske følger for flere av beboerne."

Som jeg har nevnt, ble boken stående lenge i bokhyllene etter at jeg hadde begynt på den og det til tross for at jeg hadde en del igjen å lese. Mest på grunn av andre bøker som var mer interessante. Fra før har jeg lest Stolhet og fordom og synes den var bra på den måten at den var vanskelig å legge fra seg. Motsatt er det med Mansfield Park, historien er rett og slett langdryg. Det kan også komme av at hovedpersonen, Fanny Price, er så annerledes enn Elizabeth Bennet. Fanny står fast ved sine prinsipper uansett hva som skjer og i alle anleggenheter, som visselig nok setter henne på prøve gang på gang, men det virker litt irriterende. Skjønt, i sin motsetning til andre litterære skikkelser er det greit å lese om en som er annerledes enn hva som forventes av en sentral karakter. Der andre helter har mye å lære har Fanny alle egenskapene fra naturens side som forventes av en lady i denne tidsperioden.

Mansfield Park regnes som Austens mest ambisiøse roman og hovedtemaet er som i alle hennes bøker ansett å være sosiale endringer. Selv om historiene hennes er underholdende er de samtidsromaner som påpeker kjønnsrollemønsteret og hva samfunnet forventer, det er dette som holder denne romanen oppe for å lese om de strenge kravene som møter spesielt kvinner er nyttig innblikk i datidens britiske samfunn. Austen kritiserer det aristokratiske klassesystemet hvor den førstefødte sønn arver alt mens de yngre tvinges til å finne andre måter å tjene til livets opphold. Jentene ble sett på som finansielle eiendeler når de giftet seg og arvet kun hvis de ikke hadde brødre, men i Mansfield Park får alle som de fortjener til slutt og godt er det!
"Mansfield Park står som Austens granskende blikk av politikk, hennes respons på datidens kriger og revolusjoner."
~ Amanda Claybaugh, engelsk litteraturkritiker

6 kommentarer:

 1. Det varr spændende, Melusine. Jeg har endnu ikke læst noget af Jane Austin - kun set en film om hende - men det er altså 'Stolthed og fordom', jeg skal vælge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er det på tide å lese en av hennes romaner, og jeg ville valgt "Sotlthet og fordom" uansett om det er bok eller film - i alle fall til å begynne med :)

   Slett
 2. Yes, Jane Austen is one of the main responsible of the literature by women is now at least at parity with men. Although I think at a higher level.

  SvarSlett
  Svar
  1. You are right, and at that point I think Austen is adequate for female history despite the novels enjoyment :)

   Slett
 3. Å har så sansen for Jane Austen sine bøker, men denne tror jeg ikke at jeg har lest :0)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fascinerende historier hun har skrevet, og med sine feministiske undertoner går de rett hjem hos meg også :)

   Slett