søndag 13. mai 2012

En smakebit på søndag [mansfield park]

De siste søndagene har jeg hatt utdrag fra bøkene Trainspotting og The Moonstone, men det gikk opp for meg at jeg faktisk leser i enda en bok og da er smakebiten hentet fra den. Det er en stund siden jeg har åpnet den, rett og slett fordi de andre bøkene har vært mer interessante.

Jane AustenMansfiels Park av Jane Austen har faktisk blitt stående i bokhyllen og jeg var redd innholdet var gått tapt for meg, men nå som jeg hentet den frem og slo opp på siden jeg sist leste var det som om hele historien åpnet seg og heldigvis blir det ikke nødvendig å lese den om igjen.

Boken var bokmerket to sider ut i kapittel 35 og kapittelet starter med at den elegante og verdensvante Henry Crawford har fridd til hovedpersonen, Fanny Price, som har avslått. Dette skuffer slektningene hennes, som hun bor hos, de bettrakter det nemlig som et godt giftermål for en fattig jente som henne, men hun føler avsmak for Henrys upassende flørting med kusinene hennes og hun nærer dessuten en dyp kjærlighet til Edmund. Henry bestemmer seg imidlertid for å fortsatt gjøre kur til Fanny i håp om at hun vil skifte mening.

Fra side 345: "Edmund hadde bestemt at det måtte være opp til Fanny å velge hvorvidt forholdet mellom henne og Crawford skulle omtales dem imellom eller ei, og at han ikke ville berøre emnet med mindre hun kom inn på det; men etter et par dager med gjensidig forbeholdenhet fikk hans far ham til å ombestemme seg og prøve å gjøre sin innflytelse gjeldende til beste for sin venn."


Smakebit

16 kommentarer:

 1. Tusen takk for smakebiten:-) har enda tilgode å lese noe av jane Austen, tror jeg må endre på det snart... ha en fin helg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er det på tide, ja :)
   Skjønt; jeg har kun lest "Stolthet og fordom" fra før og syntes den var mye bedre enn denne.

   Slett
 2. Jeg leste den for rundt ett år siden og var bare sånn passelig fornøyd, men man kan jo ikke like alt her i verden heller. ;) Og jeg burde absolutt ha lest mer Austen enn de 2 romanene jeg så langt har lest... Vel, vi får se hva sommerferien bringer. ;)
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant, mang en bok jeg har lest som jeg har vært så som så fornøyd med og denne er ikke den beste av Austen heller. Nå har jeg bare lest en før, men siden den var bedre...:)
   Sommerferien vil være en greit tid til lesing av Austen :)

   Slett
 3. Det er egentlig når hun bryder reglerne at Austen hæver sig op og rammer evigtgyldige menneskelige spørgsmål. Spørgsmålet om par-dannelse har til alle tider været et spørgsmål, som optager sindene, og forskellen mellem mandens syn og kvindens syn bliver sjældent behandlet på en fyldesgørende (uddybende) måde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hennes romantiske romaner utgjør ikke bare underholdning, men også kritikk mot samtiden og urettferdigheten i forventningene til kjønnene.

   Akkurat Mansfield Park med sin litt for åpenbart lykkelige slutt blir noe søkt synes jeg, men den viser perioden den ble skrevet og historien underveis gir innblikk i hvordan samfunnet var på den tiden.

   Slett
 4. Mansfiels Park av Jane Austen, har jeg ikke lest:) Er veldig glad i Austen så denne skal opp på leselista mi også:) Takk for smakebiten:) Ha en flott søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tidligere har jeg bare lest en bok av Austen, "Stolthet og fordom" som jeg syntes var veldig bra. Neste tror jeg må bli "Fornuft og følelse" :)

   Slett
 5. Jeg har ikke lest denne Austen - romanen, men de jeg har lest har jeg likt godt.

  God søndag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da liker du helt sikkert denne også, skjønt den ikke er blant de beste fra Austen :)

   Slett
 6. Denne har jeg lest. Ikke min favoritt-Austen, men bra allikevel :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er jo i god Austen-stil :)
   Selv liker jeg bedre "Stolthet og fordom", flere har jeg ikke fått lest ennå.

   Slett
 7. Leste denne for et par år siden, og har egentlig glemt mesteparten av innholdet. Sier meg enig med Anja i at denne ikke er min Austen-favoritt heller, men det er jo bare fint å bli minnet på hva man har lest :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja det er veldig greit å bli påminnet om bøker man har lest - selv har jeg en del som jeg absolutt ikke husker hverken forfatter eller tittel på :)

   Slett
 8. Jeg elsker Jane Austen, men har kun lest henne på engelsk. Smakebiten tilsier at det nok er best å holde seg til engelsk. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan tenke meg at opplevelsen blir en helt annen å lese Austen på engelsk, kanskje jeg skal gjøre det med neste - takk for tips!

   Slett