søndag 8. april 2018

En smakebit på søndag: Orlando

Denne uken begynte jeg å lese Orlando av Virginia Woolf, en ganske annerledes bok i forhold til Til Fyret for eksempel. Mer humoristisk, men samtidig dypt seriøs. Jeg skal lese den i sammenheng med 
Indiskresjoner og andre essay, for jeg håper at den kan gi meg en bedre forståelse av budskapet i boken. Men heldigvis har oversetteren et forord med hvor hun forklarer en god del, og på bakgrunn av det synes jeg boken er svært bra så langt. For hva slags bok er egentlig Orlando? På tittelbladet står det at det er en biografi, og det er til og med bilder av Orlando. På et tidspunkt treffer biografen på et problem:

Biografen står nå ovenfor et problem som det muligens er bedre å erkjenne enn å tilsløre. Så langt i nedtegnelsen av Orlandos livshistorie har skriftlige kilder, så vel private som historiske, gjort det mulig å innfri det viktigste kravet som stilles til en biograf, nemlig å traske i sannhetens uutslettelige fotefar, uten å skjele til høyre eller venstre; uten å la seg lokke på avveier av blomster; uten å akte på skygge; stadig og planmessig videre, til vi ramler bums ned i graven og skriver finis på gravsteinen over vårt hode. Men vi kommer nå til en episode som ligger rett i vår vei, slik at det ikke nytter å overse den. Likevel er den mørk, mystisk og udokumentert, og lar seg dermed ikke forklare. Bindsterke fortolkninger kunne avfattes, hele religioner kunne grunnlegges på dens betydning. Vår enkle plikt er å konstatere fakta så langt de er kjent, og overlate til leseren å få ut av dem hva han kan.
s. 44Denne forsiden er fra 1928, hentet fra wikipedia.


24 kommentarer:

 1. Jag vet att vi läste en del Virginia Woolf i gymnasiet, men jag har inte gett mig på henne som vuxen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan jeg anbefale å gjøre, for i voksen alder kan vi se og oppdage kvaliteter med bøkene som ikke var åpenbare tidligere :)

   Slett
 2. Virginia Woolf är bra, tror inte jag läst hela denna men något utdrag och flera andra böcker. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun er en av mine yndlingsforfattere :)
   Håper du har en fin søndag!

   Slett
 3. Det låter intressant :) Tack för smakbiten och ha en fin söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, svært interessant! Håper du har en fin søndag også :)

   Slett
 4. Jeg har ikke lest noe av Virgina Woolf, utenom et essay eller en sammenstilning av Til fyret da jeg tok litteraturfag i fjor. Jeg trodde egentlig det var hele boken, men jeg har ikke merket den på Bokelskere og da kan jeg ikke ha lest hele :-)
  Jeg likte det jeg leste, så jeg må hvertfall lese hele boken!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Til fyret er ikke så veldig tykk, men om boken du har lest er mer et essay så er det nok ikke selve boken :) Anbefaler å lese den, utrolig bra skrevet. Jeg kan ennå hensette meg i atmosfæren. God søndag videre!

   Slett
 5. vet inte hur många gånger jag försökt läsa just den här boken men gått bet. jag har sett filmen ett par gånger för att försöka förstå. men det hjälper inte. hoppas att du lyckas bättre. annars brukar det gå bra att läsa Woolf. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skjønner at denne boken er ganske annerledes enn det som er vanlig for Woolf, så det er forståelig at du har problemer med den. Jeg liker den så langt :)

   Slett
 6. Filmen har jag sett i varje fall. Bara läst en bok av Woolf tidigare, skulle vilja prova något mer, men kanske inte just denna. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Filmen har jeg svært lyst til å se! Den skal jeg sette på listen over filmer å se :)

   Slett
 7. Det lät ambitiöst att läsa just den, verkar inte så lättillgänglig, tack för smakbiten

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må jeg se når jeg er kommet litt lengre, men foreløbig er det nydelig språk, litt morsomt og med forordet i bakhodet synes jeg det er fornøyelig lesing :)

   Slett
 8. Har ikke lest noe av Virginia Woolf men har lenge hatt planer om det og har flere av bøkene hennes i hyllen. Essayboken av henne som du nevner holdt jeg faktisk i her om dagen og la den fra meg,det skulle jeg ikke ha gjort for den kunne kanskje vært nyttig når jeg om ikke lenge skal i gang med nettopp Orlando. Kom over en YT-video hvor det ble anbefalt å begynne med essayene til Woolf om man er "nybegynner", men at Orlando var boken å begynne med om man ikke ville lese essayene for starters. Hun frarådet å begynne med Bølgene som selvfølgelig var den jeg begynte på, og kanskje derfor jeg ikke kom lenger enn til forordet den gang.
  Men jeg har ikke tenkt å gi opp for dette er en forfatter jeg er veldig nysgjerrig på og ser virkelig frem til det!

  SvarSlett
 9. Ja, jeg tenker at essayboken er nyttig når man skal lese Woolf. I alle fall synes jeg man blir bedre kjent med forfatteren og mennesket Virginia Woolf ved å lese den. Orlando er kanskje mer tilgjengelig enn de andre bøkene (jeg har foreløbig kun lest Til fyret) på grunn av språket og "lettheten". Skjønt, det er ikke så lett, det er forelskelse, kjærlighetssorg, smerte. Men også glede og... ja, livet :)

  SvarSlett
 10. Virginia Wolf är en sån där författare som jag tänker att jag borde läsa något av, men än så länge har det inte blivit av.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en fantastisk forfatter, så jeg anbefaler henne på det varmeste :)

   Slett
 11. Svar
  1. Ja, denne kan absolutt leses flere ganger :)

   Slett
  2. har även dvd i bokhyllan, loppisfynd

   Slett