tirsdag 10. september 2013

Boken på vent [det golde landet]

En nykommer til hyllen min er Det golde landet av T. S. Eliot, en gjendikting av hans berømte dikt The Waste Land som kom på norsk første gang i 1949.

Om den ikke har stått lenge i min hylle har den sannelig gjort det i min mors uten at jeg fattet noen interesse for den, ja altså jeg var faktisk ikke klar over at den stod der i det hele tatt! Så kom hun en dag med tre kasser fulle av bøker og der lå den. Nå har jeg sett Eliot nevnt både her og der hvilket har gjort meg nysgjerrig på forfatteren.

Eksemplaret jeg har er utgitt av Den Norske Bokklubben i forbindelse med Århundrets Bibliotek, en liste som skulle omfatte de 100 beste og mest sentrale bøker i det 20. århundre. Jeg må si jeg er spent på lesingen av denne, men vet nok ikke helt hva jeg går til og håper noen andre kan gi meg en pekepinn. "Et poetisk dokument om vår tids sivilisasjon" ifølge bokklubben, og "goldheten rår i et samfunn der menneskene mister troen på det godt". Diktet er blitt tolket opp og ned i mente, jeg har for så vidt fått med meg at det handler det om å finne mening i tilværelsen.

Store norske leksikon har dette å si om boken: 


The Waste Land, dikt av T. S. Eliot, utgitt i 1922. Det står sentralt i 1900-tallets engelske lyrikk og i den modernistiske poesi overhodet. Diktet er rikt på symboler, allusjoner og små dramatiske episoder. Det uttrykker en undergangsstemning som bunner i dikterens personlige følelser, men som også avspeiler en utbredt oppfatning i tiden: at kulturens livskilder er inntørket. Eliot fikk hjelp av Ezra Pound til den endelige utformingen. Norsk gjendiktning ved Paal Brekke, Det golde landet (1949, ny utg. 1988).


Boken på vent

12 kommentarer:

 1. Denne har eg i bokhylla og takka vere deg skal den få "lufte seg" i kveld. God fornøyelse :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende, Aina! Håper du skrive litt om den :)

   Slett
 2. Dikt har jeg ikke lest mye av, kanskje jeg burde prøve meg på denne?

  Ha fortsatt en fin høstuke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke ofte jeg heller leser dikt, men liker godt poesi så kanskje denne boken får meg i rette lune :)

   Slett
 3. Jeg leser ikke mye dikt,så der har jeg litt å gå på. Har sett litt på den listen inne på Bokklubben og vurdert å melde meg på der, jeg får se hva det blir til. Tror jeg må titte litt nærmere på denne, tusen takk for tips.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke jeg heller, men skulle nok lest mer ettersom jeg liker poesi og er glad jeg har noen diktsamlinger i bokhyllen som startkapital :)

   Slett
 4. Kos deg med boken! Har dessverre ikke lest noe av forfatteren:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper boken gir meg noe, når jeg en gang får lest den :)

   Slett
 5. Heldig du er som har tilgang til gamle bøker på den måten. I boka Hurtigruta som jeg leser nå, er det så mange bøker fra tidligere tider som er omtalt. Og som jeg får lyst til å lese. Ofte kjøper jeg dem på nettet, Finn, og det har gått greit hittil. Men jeg betalte for en bok for snart to uker som ennå ikke er kommet, og selger svarer ikke på purringen. Håper det bare er fordi han er på ferie.... Uansett, god lesing til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Min mor har mengder av sånne gamle bøker som jeg klør i fingrene etter å åpne og lese - men alt til sin tid :) Takk for tips til hvor jeg kan finne bøker billig, akkurat nå har jeg lyst til å kjøpe Jølsen! Håper du får boken snart :)

   Slett
 6. Det var dejligt at få tre kasser bøger! Jeg har kun hørt The Waste Land og T. S. Eliot, men det er jo en af de forfattere, man bør læse. Ha' en fin høstuge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg var jo helt i ekstase :) T. S. Eliot gleder jeg meg til å stifte bekjentskap med!

   Slett