lørdag 28. september 2013

Löwenskölds ring ~ Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf Löwenskölds-trilogien av Selma Lagerlöf har jeg lenge ønsket å lese og da Hedda skulle lese Lagerlöf denne måneden ble det til at jeg fant frem trilogien fra bokhyllen. Jeg har lest den første, det var greit nok siden den ikke er særlig lang. Bøkene er basert på et folkesagn som ble fortalt "i skymningen vid eldbrasan" da Lagerlöf i Lagerlöfs barndomshjem Mårbacka.

Trilogien kom ut i 1925 og er en slektskrønike som strekker seg fra begynnelsen av 1700-tallet frem til midten av 1800-tallet, og starter med Löwenskölds ring som er en spøkelsesfortelling og en skjebnehistorie om forbannelsen som skal hvile over familien Löwensköld i generasjoner. Det har seg nemlig sånn at gamle general Löwensköld hadde skaffet Löwensköldene både navn og gård og adelskap, og etter tro tjeneste under kong Karl den tolvte fikk Hedeby herregård som lønn. Han fikk også en signetring som han hadde villet ha med seg i graven. Mange mente det var feil at ringen lå unyttig i en tilskrudd kiste nede i en gjenmurt gravkjeller for det var mange som kunne tenke seg å eie kostbarheten. Når ringen blir stjålet fører dette til mange hendelser som får betydning for mange i flere generasjoner fremover.

Handlingen er lagt til Lagerlöfs hjemsted Värmland og rammen er historien om ringen som er årsak til at generalen går igjen, han får ikke hvile før ringen er på plass i graven. I dette har Lagerlöf flettet inn mange personskildringer og det er deres historier som utspinner seg i den korte boken.  Her er mye mystikk, sagn og overtro, men også rasjonalitet ved at noen evner å se naturlige årsaker til mystiske hendelser. Likevel er mystikken hele tiden til stede og overtroen følger menneskene hele veien, og det religiøse går hånd i hånd med myter og overtro. Til tross for spøkelser og tragiske hendelser er det også mye humor i teksten, Lagerlöfs skrivestil er fornøyelig å lese! Hun hadde mye igjen for den muntlige fortellertradisjonen hun vokste opp med, hvor det overnaturlige hadde en naturlig plass. Kjærlighet er det også, og nå som jeg har kommet et godt stykke inn i Charlotte Löwensköld er jeg spent på hvordan forholdene utvikler seg. Plutselig kan historien ta en annen retning enn det først ser ut som, Lagerlöf hadde en stor porsjon fantasi!

Selma Lagerlöf (1858-1940) debuterte med Gösta Berlings saga i 1891. Hun arbeidet som lærer og guvernante frem til hun fikk kongelig stipendium og kunne være forfatter på heltid, og i 1909 ble hun tildelt Nobelprisen i litteratur, som første kvinne.

Löwenskölds ring av Selma Lagerlöf
Originaltittel: Löwensköldska ringen
i bindet Löwenskölds-trilogien
Oversatt av Per Qvale
De norske Bokklubbene as, 2012 for denne utgaven
Norsk, bokmål
661 sider
Innbundet, kjøpt

14 kommentarer:

 1. Yes, this book seems very interesting, I wish you a good day!

  SvarSlett
  Svar
  1. It is quite interesting and I'm looking forward to read more :)

   Slett
 2. Etter å ha lest dette innlegget leste jeg første kapittel i Gösta Berlings saga. Jeg kan umulig ha lest den jf at jeg ikke husker noe. Tenker jeg må lese den før jeg kjøper bøkene i denne triologien som Bokklubben nå selger for femti kroner. Men det frister veldig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du har startet på Gösta Berlings saga! Ja, du hadde nok husket de om den var lest før. Et veldig godt tilbud fra Bokklubben, det går jo an å kjøpe og lese senere - hehe, det er i alle fall det jeg tenker hver gang jeg fyller bokhyllen :)

   Slett
 3. God omtale, denne frister. Jeg er en skikkelig sucker for en god slektskrønike :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, slektshistorier er noe jeg også liker godt :)

   Slett
 4. Jeg er meget imponeret over alt det, du når at læse - og denne bog får jeg også lyst til at gå i gang med. Selma Lagerlöf skrev jo fantastisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nåja, jeg skulle helst sett at jeg fikk lest enda mer! Men noe blir det jo og Lagerlöf er absolutt verdt tiden man nok skulle brukt til andre ting :)

   Slett
 5. Nu blev jag allt sugen att läsa Selma Lagerlöf igen! Tack för ett fint inlägg. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at innlegget inspirerte til mer lesing av Lagerlöf :)

   Slett
 6. Gleder meg veldig til å komme i gang med Löwensköld-trilogien, jeg også! Virker veldig flott, som alt av Lagerlöf. Håper du koser deg med Atwood nå!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fra før hadde jeg lest Gösta Berlings saga og etter det visste jeg at det måtte bli mer Lagerlöf! Planen var å fortsette med "Keiseren av Portugalia", men så kjøpte jeg denne trilogien som jeg nå ser frem til å lese videre i. Det blir ikke denne måneden, tenker jeg har mer enn nok med Atwood (som jeg koser meg med) og "Hollases krønike". Sistnevnte ser jeg på hver gang jeg kommer inn på rommet mitt siden jeg har lagt den på en synlig stol innenfor døren :)

   Slett
  2. "Kejsarn av Portugallien" kan virkelig anbefales! Har lest den på svensk, synes den er utrolig nydelig. Men det er sikkert greit å bli ferdig med Löwensköld-universet først. Jeg kom hjem fra studietur i går, hvilket betyr at det er fri i dag. Nå blir det sofaen og Fagerholm! Fortsatt god helg til deg;)

   Slett
  3. Ja, den får komme senere, men jeg har virkelig lyst til å lese den og ser at den ikke koster mye heller. Håper du hadde en fin og lærerik studietur med mye stoff til oppgaven :)

   Slett