lørdag 28. desember 2013

The History of Love ~ Nicole Krauss

Nicole KraussNicole Krauss (født 1974) er en amerikansk forfatter, bosatt i Brooklyn, New York City sammen med sin mann, forfatteren Jonathan Safran Foer og deres to barn. Krauss er best kjent for sine tre romaner, Man Walks Into a Room (2002), The History of Love (2005) og Great House (2010).

The History of Love handler om fjortenåringen Alma Singer som gjør alt hun kan for at moren ikke skal være så trist og ensom. Hun tenker løsningen finnes i en gammel bok som moren holder på å oversette, og forsøker å finne forfatteren. Så er det Leo Gursky, en eldre mann som prøver å holde fast ved livet en stund til. Hans tanker kretser om henne han forelsket seg i for over seksti år siden i Polen, og som inspirerte ham til å skrive en bok. Selv om han ikke vet om det, har boken overlevd. Den krysset hav og generasjoner, og den forandret liv.

Romanen er litt treg i starten, men etter hvert klarte jeg knapt å legge den fra meg og leste den ferdig en uke før julaften. Jeg satt ved frokostbordet, kaffen ble kald og gjøremålene ble utsatt. Dette var en fin historie! Eller, egentlig er det flere historier, de krysser hverandre og jeg liker måten Krauss binder trådene sammen. Til tider er det hjerteskjærende og jeg kjenner på meg at denne boken kommer til å sitte lenge. Kjærlighet, mysterier, tap. Ta for eksempel Alma Singer, som etter farens død forsøker å gjøre moren lykkelig ved å finne en ny kjæreste til henne. Hun er oppkalt etter en person i The History of Love, boken moren oversetter, og jakten på en kjæreste til moren fører henne ut på leting etter sin navnesøster. Leo Gursky på sin side har mange tanker i hodet på tampen av livet, og sin egen leting han strever med. Litt etter litt møtes de parallelle historiene; oppklaringen på mysteriene er overraskende og sår lesing. Jeg opplevde boken som rørende og sterk. Anbefales!  

Once upon a time there was a boy who loved a girl, and her laughter was a question he wanted to spend his whole life answering.
s. 11


De ulike personenes historier blir fortalt etter hvert, det er en form for stream of consciousness, og om den komplekse strukturen har Krauss sagt at hun bestemte seg for at boken ikke skulle ha et plot, men etter hvert som hun skrev kom det flere og flere elementer til; "The plot was just a way of giving everything I was thinking about a place: a street, an alley, a square, a boulevard, a bridge". Krauss' The History of Love og ektemannens Extremely Loud and Incredibly Close ble utgitt samme år, og har visstnok mange likhetstrekk, men sistnevnte har jeg ikke lest. Den står i bokhyllen på syttenåringens rom så jeg tar den nok frem en dag.

The History of Love av Nicole Krauss
Penguin Books, 2006
Engelsk
255 sider
Pocket, kjøpt
Lesesirkel 1001 bøker

10 kommentarer:

 1. Jeg visste ikke at Krauss er gift med Jonathan Safran Foer, og følte plutselig at jeg burde lese hans bok så snart som mulig siden jeg har den også. Spesielt hvis det er grunn til å sammenlikne dem. Jeg liker romanen veldig godt så langt, selv om jeg ennå ikke har kommet til oppklaringen av mysteriene. Jeg irriterer meg litt over den norske oversettelsen, men ikke nok til at det ødelegger boken. En flott historie!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg visste det heller ikke før jeg leste det på wikipedia. Det var interessant å lese at de to bøkene kan sammenlignes, og det til tross for at forfatterne har sagt at de aldri leser hverandres skriverier før bøkene er ferdige. Ja, dette var en virkelig fin historie :)

   Slett
 2. Jeg har lest Foer (og Krauss). Han er en forfatter som skiller seg ut, med sin egen stil. En av hans bøker var den første jeg leste som skrev om 11.09 i romanform.

  Jeg visste at disse to var gift ja. Finnes en del forfatterektepar, i farten kommer jeg på Siri Hustvedt og Paul Auster. Liker begge godt jeg og synes de er ulike.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan tenke meg å lese den boken du nevner av Foer, interessant at han har sin egen stil og at de to bøken likevel kan sammenlignes. Men bøker kan være ulike og likevel ha sine likhetstrekk.

   Slett
 3. Der fikk jeg en tilleggopplysning.
  Så bra.
  Kommer en liten anmeldelse av en bok jeg tror du har lest, siden i dag.
  Klem :)
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er alltid gøy å føye ny informasjon til det vi allerede vet :)
   Jeg skal titte innom og lese om den boken - sender klemmer tilbake!

   Slett
 4. Heisann!

  Det er ikke blitt noe lesing på meg i jula, holder fortsatt på med Havets katedral som jeg begynte på i påska , tror jeg!
  Vi skal ha pinnekjøtt i dag, de skal bare først litt inn i grillen. Vi har kun kålrot/gulrotstappe til dem... kanskje med svartbærgeléen, ripsgelé eller rørte tyttebær, bare å velge.

  Ønsker deg alt godt for det nye året, klem fra meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er greit å ha en bok liggende som kan plukkes opp når en har lyst og/eller anledning, lesing skal være kos og ikke noe pliktløp :)
   Spennende at dere griller pinnekjøttet først, det har jeg ikke hørt om før. Nå har jeg ihvertfall printet ut oppskriftene du hadde på siden din. Gleder meg til å prøve dem!
   Godt nytt år til deg :)

   Slett
 5. Flott omtale:-) Du er så flink til å finne ekstra informasjon om bøkene/ forfatterne. Denne har jeg blitt veldig nysgjerrig på og det skal ikke forundre meg om jeg kommer til å bestille den en av dagene. Extremely Loud and Incredibly Close har jeg ikke lest men sett filmen flere ganger,kanskje på tide å få lest boken også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Beathe! Og for kommentaren om ekstra informasjon - jeg synes det er interessant å lese mer om forfatterne og bøkene og kommer over en del underveis. Boken du nevner skal jeg lese, men det spørs når. Kanskje jeg skal se filmen først.

   Slett