søndag 28. oktober 2012

The Forsyte Saga ~ John Galsworthy

John Galsworthy

The Man of Property 1 

Boken var forbausende vanskelig å komme inn i og første siden ble lest flere ganger, og jeg er ikke helt sikker på årsaken for etterhvert gikk lesingen lettere og jeg trengte ikke slå opp ord hele tiden. Kanskje det bare var en kode jeg måtte knekke for å komme i gang, jeg skjønte rett og slett ikke hele innholdet av de første avsnittene. Selv om jeg oversatte ordene fikk jeg ingen sammenhengende betydning, noe som ble maktpåliggende for å fortsette - det var tross alt introduksjonen! Men som sagt, det gikk til slutt og jeg kunne starte lesingen av denne fascinerende historien, skjønt jeg er langt fra ferdig!

Familien Forsyte presenteres som en velstående familie i den øvre middelklassen på slutten av Victoriatiden, med problematiske forhold som skjules bak en vellykket fasade. Som hos alle familier med respekt for seg selv har Forsytene hemmeligheter (som alle vet om), for eksempel at Irene angrer på at hun giftet seg med Soames Forsyte. Hun har nemlig bedt om separate soverom, et rykte som når alles ører. Irene er blendende vakker og tiltrekker seg menns oppmerksomhet (og begjær), noe Soames er lite fornøyd med. Han liker ikke at Irene omgås andre mennesker, og spesielt ikke menn. Han ser at hun blomstrer og stråler i selskap med andre enn ham selv, og han kan ikke forstå den dype underliggende uviljen hun har mot ham.

The gods had give Irene dark brown eyes and golden hair, that strange combination, provocative of men's glances. The full soft pallor of her neck and shoulders, above a gold-colored frock, gave to her personality and alluring strangeness.

Søsknene som utgjør den eldre generasjon Forsyte lever i luksus arvet fra en suksessfull arbeidsmann, og de er hele tiden bevisst på sine posisjoner og eiendeler for de er fullstendig klar over at deres rikdom er av det "nye" slaget. The Man of Property handler hovedsaklig om Soames Forsyte fra den yngre generasjonen, en mann som har gjort det svært godt som sakfører og har samlet alt hva han kan ønske seg som en "Man of Property" - bortsett fra sin kones kjærlighet. For å gjøre noe med dette får han arkitekten Phillip Bosinney til å designe og bygge et praktfullt hus på landet. Bosinney er forlovet med datteren til Soames fetter, June, og blir møtt med mistro fra hennes familie ettersom han ikke har noen formue og mistenkes for å være ute etter Junes penger; hun er nemlig arvtaker etter gamle Jolyon Forsyte. Oppriktig misbilligelse og mistro hindrer ikke familiemedlemmene i å samles hos gamle Jolyon for å feire hans barnebarns forlovelse, det er den første sammenkomsten på tolv år og til tross for sine ulikheter har de nå gått sammen mot en felles fare; en inntrenger.

Feiringen presenterer Forsytene og som leser får jeg et godt inntrykk av de ulike karakterene, for eksempel er den eldste, tante Ann, en sterk personlighet som ser alle Forsyter som kjøtt og blod, ikke hvor mange penger de har. I alle fall på sine gamle dager holdt hun fast ved dette og skyver unna alt om deres små hemmeligheter og hvorvidt de tjente penger eller ei. Det er hennes verden, som hun i sin favorittnevø, Soames, ser en sikker verge av familieånden, men når hun spør ham hvordan det går med hans kone skjønner jeg at her er et forhold som ikke er det beste. Da hun dør er derimot denne familieånden også på vei nedover og utgjør Forsytenes fall ("Pride comes before a fall!").

Soames Forsyte fremstår som en frastøtende karakter der han ser på sine eiendeler som inkluderer sin kone. Han synes det er hardt for en mann å ikke få noe igjen etter å investert tid og penger, for "out of all his other property, out of all he had collected, his silver, his pictures, his houses, his investments, he got a secret and intimate feeling; out of her he got none."

He had married this woman, conquered her, made her his own, and it seemed to him contrary to the most fundamental of all laws, the law of possession, that he could do no more than own her body...
s. 50
En vårdag ved det uferdige huset minnes Soames første gangen han så Irene og opplevde "what novelists and old ladies call love at first sight". Irene bodde med sin stemor, faren var død, og stemoren ønsket å bli kvitt henne. Han erindrer alle gangene han fridde, men Irene avslo hver gang, inntil ett år senere hvor hun går med på å gifte seg med ham. Soames skjønte aldri hvorfor hun ombestemte seg og hun forble en gåte for ham.

Bosinney får etterhvert et godt øye til Irene, noe de andre Forsytene legger merke til. James, faren til Soames, drar for å se på huset og snakke med Bosinney, men nevner ikke dette til sin sønn. Han ser for seg en mulig skandale, noe som for all del ikke måtte skje!


Og det er omtrent hvor jeg er kommet, til side 114. Jeg hadde som mål å fullføre den første, men det var visst for ambisiøst oppi pensumlesingen! Jeg har likevel lyst til å lese ferdig The Man of Property, jeg vet strengt tatt hva som skjer; at Irene til slutt går fra Soames og det ikke blir noen lykkelig avslutning. Men jeg vil jo lese om det, hva som fører dit og hva de andre Forsytene foretar seg, og jeg ser det som en forutsetning for å kunne lese de neste bøkene i serien.

Jeg liker fortellerstilen og det engelske språket, men lar meg samtidig irritere over samfunnsnormerne som hindrer folk i å leve slik de ønsker. Den konservative Soames faller for eksempel mellom to stoler i sitt ønske om å opprettholde disse normene, men på den andre siden forsøker å passe inn i det moderne England. Det er interessant å lese om denne tidsepoken og karakterene som på mange måter ikke helt klarer å holde tritt med endringene i samfunnet. Irene klarer jeg ikke helt å finne ut av, men så har jeg jo noen sider igjen. Hun giftet seg med Soames utelukkende på grunn av penger og sosial status, men siden ekteskapet er alt annet enn lykkelig er jeg spent på om hun er en karakter som blir bedre beskrevet etterhvert. Hva fører til at de skiller lag? For hun kan ikke klare seg økonomisk utenfor ekteskapet, men så leste jeg et sted at hun gifter seg med en annen Forsyte. Nå har jeg veldig lyst til å se filmatiseringen, men først skal jeg lese ferdig boken!


The Forsyte Saga, utgitt mellom 1906 og 1921, består av tre bøker: The Man of Property, In Chancery og To Let (det er disse tre jeg har i en samlet utgave), samt to korte historier: Indian Summer of a Forsyte og Awakening. Historien fortsetter med A Comedy, The White Monkey, The Silver Spoon og Swan Song (1924-1929).

John Galsworthy (1867-1933) var en engelsk romanforfatter og dramatiker, mest kjent for romanserien The Forsyte Saga. Galsworthy skrev kritisk om de sosiale forholdene i England, spesielt klassesystemet og et tema som går igjen er kvinner i ulykkelige ekteskap. Selv var han født inn i den privilegerte overklassen som ble tema for det han skrev, for eksempel hindret de sosiale konvensjonene ham i å gifte seg med sin kjæreste. Forsytesagaen ble godt mottatt, til tross for tema som den erotiske lidenskapens makt og det umenneskelige i samfunnets moral. Den negative kritikken bestod i at han var for konservativ og snever i sitt syn på sosiale fenomen. I 1932 fikk John Galsworthy Nobelprisen i litteratur "for sin ypperlige fortellerkunst, som når sitt høyeste nivå i The Forsyte Saga". 

Boken leser jeg i forbindelse med Lesesirkel 1001 bøker, og jeg fikk den av Line etter at jeg ble trukket ut som månedens vinner i september.

~

24 kommentarer:

 1. Jeg synes, det er flot, at du læser den på engelsk! Jeg læste dem på dansk og var meget begejstret for bøgerne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Madame, men jeg hadde kanskje kommet gjennom boken om jeg hadde lest den på norsk :)
   Men pytt, det gjør meg i alle fall mer kjent med det engelske språket, og Forsytesagaen har begeistret meg også :)

   Slett
 2. Jeg har sett filmatisering av Forsyte sagaen og jeg ELSKER den<3. Men jeg synest det er litt rart at Irene er blendende vakker. I filmen er hun ikke blendende vakker og er heller ikke en mannmagnet etter min mening. Men kjenner meg igjen i det du skriver og ser også at enkelt er unnlatt i filmen. Ellers er det mye å se fram til:)).

  SvarSlett
  Svar
  1. Filmatiseringen har jeg veldig lyst til å se, og har en anelse om jeg kommer til å kose meg glugg i hel. Tenkte å se etter serien nå til helgen, og selv om en del er utelatt i forhold til bøkene tror jeg ikke det gjør noe :)

   Slett
 3. Deilig gjensyn, med Forsyte-sagaen. God engelsk litteratur. Etter min mening.
  Hm. Når alt er bedre på øyefronten må jeg legge litt mer i lesingen tenker jeg. Det går trått.
  Kos deg videre, men ikke la det gå ut over pensum-litteraturen, så veldig mye :-)
  Vakker søndag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig i at dette er god engelsk litteratur og jeg liker å lese og bli bedre kjent med det engelske språket.
   Håper øynene gir deg bedre dager snart slik at du kan lese mer :)
   Selv skal jeg passe på å få lest det jeg skal, det går greit foreløbig og jeg er i rute :)

   Slett
 4. Dette var interessant lesning! Ordtaket 'å falle mellom to stoler' har jeg ikke hørt eller sett brukt før; jeg likte den.

  Jeg synes du er flink som leser engelsk! Og pensum! Lykke og kos videre i lesningen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du fant det interessant, det er jo alltid risiko ved å publisere noe offentlig; at kanskje ingen fatter interesse for det. Men det er også en av fordelen ved bloggingen, for min del, at det skjerper hva og hvordan jeg skriver.
   Jeg koser meg med lesingen, både pensum og Forsytesagaen - de to andre bøkene ligger mer på vent må jeg innrømme, men jeg leste to dikt i går kveld før jeg sovnet :)

   Slett
  2. Det høres godt ut. Har tilside satt diktboka jeg også..Jeg skal sette meg ned å oversette litt mer dikt ikveld. Skal bare vente litt... Hehe.

   Det er en stor fordel med å blogge, enig til tusen! Kjenner meg igjen.

   Slett
  3. I kveld skal jeg legge meg tidlig, det gjorde jeg også hin dagen og var mye mer opplagt dagen etter. Faren med å legge seg tidlig er derimot at jeg alltid blir liggende å lese: bar en side til...
   Og vet du; i dag kjøpte jeg en ny bok...hehe, og så med en bokhylle som er full av uleste bøker! Men den kostet bare 79 kroner.

   Slett
  4. Åh, hvilken bok da? Det var ikke noe gal pris nei!

   Nå har det kommet masse nye bøker i hus her også, jeg må lage et nytt innlegg over alle bøkene som har kommet i hus igjen snart kjenner jeg.

   Ikke overraskende så satte jeg meg ikke å oversatte igår. Jeg er helt umulig.

   Slett
  5. "En dåre fri". Jeg har hørt mye positivt om denne boken, men også enn del om at boken var vanskelig - så jeg tenker å gjøre meg opp min egen mening for temaet er interessant.

   Ja! Skriv snarest et innlegg om dine nyankomne bøker, det er så spennende å se hva du leser!

   Slett
 5. Det er enkelte bøker som tar litt tid å pløye seg gjennom:)

  Lykke til videre!

  psst..Forresten så har jeg gitt deg en pris på bloggen min ( http://ininasbokverden.wordpress.com/2012/10/28/awards/).

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal være sikkert og visst!
   Takk for award, det gjorde meg veldig glad å lese at du hadde gitt meg en :)

   Slett
 6. Fin omtale! Jeg skal nå til å skrive min og vi har nok mange sammenfallende synspunkt. Jeg ga opp å lese boka/bøkene på engelsk og forsatte på norsk. Lykke til med pensumlesingen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Bente!
   Jeg skulle nok ha gjort det samme for i det hele tatt hatt en mulighet til å bli ferdig til bloggdatoen :)
   Da skal jeg klikke meg inn og lese din omtale.

   Slett
 7. Heisann!

  Jeg ga nettopp bort hele serien til et bokmarked. Moren min leste den i sin tid, men jeg har ikke plass til flere bøker i huset, mangler veggplass!
  Så den som serie på TV i min ungdom ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, da skulle jeg vært der! Hele sagaen i en samling hadde vært fint å ha i bokhyllen (selv om jeg strengt tatt ikke har plass til flere...hehe!).
   Jeg ser frem til å se serien på dvd :)

   Slett
 8. Så flink du er, frister sikkert mange til å lese bøkene etter omtalen her. Ha en flott dag, sol og greier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar!
   Veldig fint om andre fristes til å lese serien etter å ha lest her :)

   Slett
 9. Du verden, så mye du har fått ut av boken etter å ha lest så lite! Og veldig artig å lese et innlegg der boken ikke er ferdiglest ennå. Jeg er glad jeg kjøpte bøkene på norsk. Mye dyrere, men jeg tror de er lettere å lese på mitt eget språk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg måtte jo lese ganske nøye i og med at det var en del ord som måtte slås opp - jeg skulle nok ha lest serien på norsk, men i grunnen liker jeg godt det engelske språket så da får det heller ta lengre tid :)

   Slett
 10. Jag blir nyfiken på Forsythesagan :) Ska skriva upp den på TBR-lista.

  SvarSlett
  Svar
  1. Forsytesagaen er veldig spennende, og godt skrevet :)

   Slett