lørdag 21. desember 2013

Utsikten fra Castle Rock ~ Alice Munro


Alice MunroAlice Munro regnes som en av de fremste novellefortatterne og fikk nettopp Nobelprisen i litteratur. Hun ble født i 1931 i Ontario, Canada, hvor hun vokste opp og senere studerte. Munro har vunnet en rekke priser og utmerkelser, blant annet to av Canadas mest ettertraktede, The Governor General's Award og The Scotiabank Giller Prize. I 2009 mottok hun The Man Booker International Prize.

master of the contemporary short story


Den første novellesamlingen, Dance of Happy Shades, kom ut i 1968 og mange av fortellingene finner sted i Canada, slik også Utsikten fra Castle Rock gjør. Skjønt, den første delen handler om forfedrene fra 1700-tallet i Skottland som tidlig på 1800-tallet emigrerte til Canada. I andre del skildrer Monro historier som er inspirert av hendelser fra sitt eget liv. Boken kom ut i 2006, og Munro har skrevet i forordet at hun samlet materiale om familien gjennom flere år. Informasjonen tok etterhvert form som noveller, og selv om dette er en slags slektshistorie og novellene er fortalt innenfor rammene av en sann beretning, har de glidd over i fiksjon.

Så heldig hun er som har brev og erindringer fra generasjoner tilbake! Sånn sett er det synd at brevskriving nærmest har forsvunnet som kommunikasjonsmiddel. Moren het Anne Clarke og faren Robert Eric Laidlaw, det er denne grenen hun skriver om i Utsikten fra Castle Rock. Laidlaw'ene kom fra Ettrick, en dal som omtales i Statistisk årbok for Skottland fra 1799 som et sted uten fortrinn. Tittelen viser til gutten som blir fortalt at det er kysten av Amerika de kan se fra Castle Rock, mens det egentlig er Fife. Drømmen om "den nye verden" fører dem til Canada og det er fantastisk hvordan Munro gir liv til disse skikkelsene fra så lenge siden, og så livaktig! Og like levende skriver hun om opplevelser fra barndommen og videre frem til hun i voksen alder utforsker landskapet i Ontario. Hun beskriver natur og landskap så uttrykksfullt at det ikke var noe vanskelig å se det for meg. Selv om jeg skummet noen deler av fortellingene nøler jeg ikke med å anbefale boken, dette er stor fortellerkunst!

Her er også forbindelser til Brontë-søstrene: En av slektningene skrev en livaktig beskrivelse av en storm som ble trykt i bladet Blackwoods Magazine. Munro skriver at "dette var de unge søstrene Brontës yndlingslesing på prestegården, og når barna lekte og skulle velge en helt, valgte Emily gjeteren fra Ettrick" og hennes store roman, Wuthering Heights (Stormfulle høyder) starter med beskrivelsen av en fryktelig storm.

Utsikten fra Castle Rock av Alice Munro
Originaltittel: The View from Castle Rock
Oversatt av Aase Gjerdrum
Gyldendal forlag, 2009
Norsk, bokmål
316 sider
Innbundet, lånt på biblioteket

10 kommentarer:

 1. Det lyder vel nok spændende, Birthe - lige en bog for mig med en slags slægtshistorie og sand beretning, der glider over i fiktion. Tak for anbefalingen! Ønsker dig en fin fjerde søndag i advent :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Munro kan jeg anbefale å lese, Madame! Håper du har en fin juletid :)

   Slett
 2. Hm ... Jeg tror jeg har vært borti den damen.
  men noe klart avtrykk har hun ikke satt hos meg.
  Får lete i bokhaugen for det høres interessant ut.
  Klem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den første novellesamlingen jeg leste, "For mye lykke" satte spor - den kan jeg absolutt anbefale :)

   Slett
 3. Hei på deg! Har ikke blogget eller lest andre blogger på evigheter. Men nå fant jeg ut det var på tide å stikke inn hos deg for å ønske deg en riktig God Jul!
  Klem fra Mandy Lou og diamantene

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar! Sender klemmer tilbake og ønsker om en fin juletid :)

   Slett
 4. Searching for beauty and find hope
    Merry Christmas and Happy New Year 2014! Hugs from Spain. Leovi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks for your lovely comment! Wishing you a wonderful holiday and a happy New Year :)

   Slett
 5. Så moro med parallellen til Brontë! Og boka virker spennende. Munro er på lista mi, men jeg er usikker på hva jeg skal velge. Fint å lese om forskjellige titler.

  Jeg har forresten begynt å lese "Døden kommer til Pemberley". Jeg veit at vi skulle vente til januar, men den 28.12. begynner det en miniserie på NRK basert på boka, og den vil jeg så gjerne se. Og tenkte det var fint å lese boka først. Håper det er ok!

  Fortsatt god romjul til deg og dine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes det var interessant med den opplysningen om Brontë. Denne boken er ganske annerledes enn "For mye lykke" som jeg leste først, ikke godt å si hvilken en bør starte med. Av disse to ville jeg nok lest "For mye lykke" om igjen :)

   Den serien skal jeg også se, men boken står fremdeles i hyllen og jeg får nok ikke lest den i dag. Jeg holder på med en diktsamling og skal lese den ut før jeg starter på "Døden kommer til Pemberley". Det blir nok i løpet av helgen :)

   Slett