søndag 29. desember 2013

Marengshjerte ~ Frode Håkonsen

Frode HåkonsenJeg må le - julens bøker liksom! Lest har jeg, men kun kommet halvveis i Odinsbarn. Og så har jeg lest Marengshjerte som slett ikke var på listen, men da Beathe tilbydde seg å låne meg den ble det til at jeg satt med nesen i den noen dager. Det er jeg glad for!

Marengshjerte er Frode Håkonsens debutbok, og forlaget skriver at det er poesi om livet, guttens reise mot det å bli mann. For meg var det fantastisk å ta del i reisen. "Dikt kan være så mangt. Det kan være rim og regler. Det kan være lek med ord". For Håkonsen ble diktskrivingen en slags uttrykkskanal, har han uttalt. Poesien i Marengshjerte inneholder også eksistensielle spørsmål, som meningen med livet. Det handler om følelser. Savn, sorg, kjærlighet, lengsel.

Håkonsen håper at de som leser diktene finner en slags resonans i seg selv, kanskje reflektere over ting man ikke vil tenke på. Jeg fant det i mange av diktene, i helheten da jeg lukket boken, og det er dette jeg tror appellerer til folk flest og ikke kun et smalt publikum. Det er noe med å slakke på forsvarsverkene vi setter opp rundt sårbarheten, åpne opp for det som er innerst inne, som er for sårt til å vises frem. Det skal så lite til for å nærme seg hverandre, og likevel så mye. Det handler om å ikke ha mye å gi, men likevel alt. Hvor innestengt det føles med hemmeligheter, og drømmen om å bli fri, om å finne ro i uroen. Glede; gleden ved nærhet, kjærlighet og erotikk. Om å bli seg selv, være det som er en selv. Men også kraften som finnes i oss, hvor godt det er å kjenne når energien raser gjennom kroppen - kanskje vi burde slippe den til oftere? Diktene rører ved noe innerst inne i meg, får frem sårbarheten, følelser jeg nødig vil kjenne på. Dette er en svært fin poesidebut!

Innimellom er det lagt inn linker til multimedia som gjør det mulig å høre diktene opplest og tonesatt, samt ekstra dikt og en novelle. Håkonsen har sagt at han nok er mer litterært påvirket av karer som Bob Dyland og Ole Paus. Han er også veldig fascinert av Charles Bukowski og er farget av råheten, humoren og nakenheten hos ham. Nå har jeg enda en grunn til å lese Bukowski, som Heidi har skrevet mye om.

Frode Håkonsen (f. 1966) begynte å skrive dikt i godt voksen alder etter en fuktig aften på byen. Det begynte som en slags renselsesprosess og har etter hvert utviklet seg til en mer helhetlig uttrykksform, og publiserte diktene opprinnelig på bookface (en litterær gruppe på facebook). Han skriver både dikt, essay, kåseri og noveller. Det han skriver og da særlig poesien kommer brått til ham i inspirerte øyeblikk, enten fra egenopplevde situasjoner og innblikk i andres liv, eller gjennom litteratur, film og musikk som berører ham. På nettsiden hans finnes flere dikt og annet som er interessant å lese.

Marengshjerte av Frode Håkonsen
Nova Forlag, 2013
Norsk, bokmål
104 sider
Innbundet, lånt

18 kommentarer:

 1. Det var spændende at læse, Birthe - en rigtig flot poesidebut! Jeg har desværre slet ikke fået læst i julen. Her i Danmark har vi en 18-årig digter, der er braget igennem og folk er vilde med hans digte - Yahya Hassan hedder han.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette rørte ved noe langt inne i hjerterøttene! Jeg har fått med meg Hassans dikt og kan godt tenke meg å lese boken. Smakebitene jeg leste var opprørende!

   Slett
  2. Jeg har ikke læst Hassans digte selv, men meget om digtsamlingen og har set udsendelser på tv. Ja, det er oprørende læsning - han har sat landet på den anden ende. Ønsker dig et rigtig godt nytår, klem fra mig :)

   Slett
  3. Det er interessant hvordan han har klart å få frem følelser hos folk, og ikke minst tanker en ikke har lyst til å kjenne på. Denne boken må jeg se å få med meg. Godt nytt år til deg og :)

   Slett
 2. Så fint å høre at diktsamlingen falt i smak, Birthe:-) Tror det er mye å kjenne seg igjen i for de fleste av oss. Når det gjelder Charles Bukowski så har jeg ikke lest noe av ham, men det har jeg skjønt at jeg bør gjøre. Har ikke fått lest så mye denne julen jeg heller, kun en diktsamling og lest ferdig noen bøker som jeg har holdt på med i hele desember omtrent. Snart er det nytt år med nye muligheter. Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne likte jeg godt! Bukowski har jeg hatt på leselisten en stund, men det forekommer meg at han er noe vanskelig å lese så foreløbig har han blitt stående der på listen. Fint at du har fått lest ferdig påbegynte bøker, det er greit å bruke juleferien til :)

   Slett
 3. Denne må jeg også få lest en dag, siden alle skriver så fint om den.:) Før så leste jeg mye dikt og har masse diktsamlinger fra gamle dager.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kan jeg varmt anbefale, Anita! Og gamle diktsamlinger kan være interessante så det er bare å grave dem frem :)

   Slett
 4. Jeg har også hatt gleden av å lese Marengshjerter, og anbefales av de samme grunner som over . En ren fryd å lese - og å ta inn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er helt enig meg deg i at boken var en ren fryd å lese, og ta inn :)

   Slett
 5. Hm ... den vil jeg ha.
  Takk for tips :)
  Mormorklem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne anbefaler jeg virkelig! Minner mye om diktene til gamle ugle :)

   Slett
 6. Heisann!

  Blir nok flere falggspettbilder etter hvert siden de plustselig er blitt så mange, naboen mater dem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Det er et fint bilde du har av den så det blir artig å se flere :)

   Slett
 7. Jeg tror du rammer helt rigtigt: Det at slakke på forsvarsværkerne hjælper én med at tænke mere på følelser, se sine medmennesker som de er. Man kan gøre mere, når man ser klart.

  Jeg vil tro at der er en frigørelsesproces i litteratur, fordi det nedbryder de forsvarsværker, som ikke er fornuftsbetonede :)

  Godt Nytår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt sagt, Donald, og jeg er enig med deg i at det kan hjelpe å slakke på forsvarsverkene når en ønsker å se klarere.

   Godt nytt år til deg :)

   Slett
 8. " Det handler om å ikke ha mye å gi, men likevel alt. Hvor innestengt det føles med hemmeligheter, og drømmen om å bli fri, om å finne ro i uroen. Glede; gleden ved nærhet, kjærlighet og erotikk. Om å bli seg selv, være det som er en selv. Men også kraften som finnes i oss, hvor godt det er å kjenne når energien raser gjennom kroppen - kanskje vi burde slippe den til oftere?" Woah!!!! Flott! Denne boken havner på leselisten, ingen tvil om det.

  Tusen takk for link til bloggen min<3

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du leser den, Heidi! Diktene festet seg så godt at de sitter ennå, og jeg tror jeg blir nødt til å kjøpe boken slik at jeg kan ta den frem innimellom :)

   Slett