Men altså, kvinnehistorie i tegneserieformat! Som introduksjon, i tegneserieformat, forteller forfatterne om bakgrunnen for boken. De fant det deprimerende at historien i stor grad er fortalt av menn og om menn. En svensk undersøkelse fra 2015 viste at 87 prosent av alle personer som nevnes i skolens lærebøker, er menn. Av den grunn har de samlet seksti historiske kvinner som vi alle burde vite om.
Først ut er Camilla Collett som i 1855 fikk sitt gjennombrudd med Amtmandens døtre, og som i dag regnes som Norges første tendensroman, altså en samfunnskritisk roman som tar opp problemer og skjevheter i samfunnet.
Så nevnes Aasta Hansteen, som ble landets første kvinnelige profesjonelle kunstmaler. Hun stod på barrikadene for kvinners rettigheter og regnes som en pionér for kvinnebevegelsen. Som første kvinne som holdt offentlige foredrag i Norge, ble hun uthengt og karikert.
Sigrid Undset, "Bikkje-Lisa" Kristoffersen, Cathinka Guldberg, Fredrikke Marie Qvam, Amalie Skram og Ragna Nielsen. Gina Krog var med å starte opp fire kvinneorganisasjoner og hun var redaktør av kvinnesakstidsskriftet Nylænde fra første nummer 1887 til sin død, fra 1894 også utgiver.
Hanna Brummenæs og Bertha Torgersen, de første kvinnene i Europa som etablerer eget skipsrederi. Før dette hadde kvinner kun overtatt eller arvet rederier. Oda Krohg, som ble en av de mest myteomspunne kvinner i norsk kulturhistorie:
Fernanda Nissen, Ellisif Wessel og Marie Høeg. Betzy Kjelsberg var med å starte diskusjonsklubben Skuld, som ble en forløper for Norsk Kvinnesaksforening. Hun ble Norges første kvinnelige fabrikkinspektør og var en forkjemper for kvinnesaken. Hun er forøvrig Siv Jensens oldemor:
Katti Anker Møller, Kristine Bonnevie, Anna Munch, Nanna With, Elsa Laula Renberg, Aasa Helgesen, Cora Sandel, Synnøve Finden, Elise Ottesen Jensen, Pauline Hall, Hannah Ryggen, Ingeborg Refling Hagen, Birgit Nissen, Elisabeth Meyer, Åse Gruda Skard, Ingrid Bjerkås, Nic Waal, Lise Lindbæk, Inger Hagerup, Gerda Grepp, Annie Skau Berntsen, Henriette Bie Lorentzen, Sonja Heine, Solveig Muren Sanden, Halldis Moren Vesaas, Gunvor Hofmo, The Dandy Girls, Amtmandens Døtre, Bergljot Hobæk Haff, Karen-Christine "Kim" Friele, Randi Hultin, Ebba Haslund, Radka Toneff, Grete Waitz og Wenche Foss.
<--- Kurdiske Shilan Shorsh tok initiativ til å danne en kurdisk kvinneforening i Bergen, og var glødende engasjert i kampen for kvinners menneskerettigheter.
<--- Kurdiske Shilan Shorsh tok initiativ til å danne en kurdisk kvinneforening i Bergen, og var glødende engasjert i kampen for kvinners menneskerettigheter.
Mot slutten av boken presenteres vi for ulike foreninger og bevegelser, som Holmenkollstafetten, Engebret-Bevegelsen og Kvinnene på Våler Skurlag. Boken avsluttes med en tidslinje og et persongalleri.
En nyttig bok som er grei å ha tilgjengelig. Mange mener at den burde være pensum i grunnskolen, og det sier jeg meg enig i. Den er rask å lese, man får korte presentasjoner av hver kvinne og boken er enkel å bla i. Jeg savner utdypende tekst om hver enkelt person, men selvsagt, en bok i tegneserieformat må nødvendigvis være mangelfull i så henseende. Boken burde stå i enhver bokhylle!
60 damer du skulle ha møtt: norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt av Marta Breen og Jenny Jordahl
Forlaget Manifest, 2016
Norsk, bokmål
160 sider
Innbundet, lånt på biblioteket
Herlig innlegg. Du har gjort en stor jobb med å linke til mange av disse damene. Det er en flott oppslagsbok, som kan inspirere til mer lesing.
SvarSlettTakk for link.:)
Takk så mye, Anita! Vel, det tok litt tid med linkene, men jeg synes det står mye interessant om damene hos snl :)
SlettHurra for oppmerksomhet! Misunner deg ikke lenkejobben, men supert utført! :)
SvarSlettTusen takk, Eli! Håper linkene kan komme til nytte :)
SlettMå også klappe for den linkinga.
SvarSlettHar foreløpig bare lest halve boka, men liker den, som oppslagsverk, synes vel som deg at det er litt lite info om hver enkelt, men det fungerer som appetittveker. Samtidig føler jeg ikke noe spesielt behov for å lese den siste halvparten. Fin i hylla, og hvis jeg trenger den, ellers noe jeg lett utsetter.
Takk for det, Ingalill!
SlettSånn sett like jeg mye bedre Aasen sin litteraturhistorie, men denne er grei for de som ikke ønsker å lese så mye, kun oppdatere seg innen historie :)