søndag 13. november 2022

The Heart of Redness ~ Zakes Mda

The Heart of Redness har jeg lest i forbindelse med lesesirkelen 1001-bøker. Zakes Mda er en sørafrikansk forfatter, akademiker og maler som, ifølge snl, har arbeidet innenfor mange sjangere. Han er mest kjent som romanforfatter og romanene karakteriseres som magisk realisme, "der han ofte tar utgangspunkt i konkrete historiske hendelser som han så bearbeider for å vise sammenhengen mellom historie og samtid og hvordan historien til Sør-Afrikas mange kulturer står i konflikt med og gjensidig avhengighet til hverandre."

Romanen minner litt om Petals of Blood, som tar for seg Kenyas historie, samt politiske tema som kapitalisme, korrupsjon, nykolonialisme og modernisering etter frigjøringen fra kolonimakten England, uten sammenligninger for øvrig. Men også Cry, the Beloved Country (1948) ga meg bedre innsikt i sørafrikansk historie.

The Heart of Redness blir vi kjent med hendelser fra det nittende århundre som følger menneskene inn i den nye tiden. Tenåringsjenten Nongqawuse fikk i 1856 et syn som førte til at xhosaene drepte kveget sitt. Dette fordi åndene skulle til gjengjeld kaste de britiske nybyggerne på sjøen, fylle opp kornlagrene og gi folket flottere og friskere kveg.  Men profetien mislykkes og splittet xhosaene i to grupperinger; Believers og Unbelievers. Nå er det 150 år senere, og de to gruppene er fremdeles i konflikt med hverandre.   

Det er en del mennesker i romanen, men hovedpersonen er Camagu, som er kommet tilbake til Johannesburg etter å ha vært mange år i Amerika under apartheid. I Sør-Afrika opplever Camagu å bli temmelig desillusjonert, spesielt fordi han oppdager at ting fungerer annerledes enn i Amerika og hans utdanning, erfaring og kunnskap ikke betyr noe uten nettverksbygging og lobbyvirksomhet. Han havner i Qolorha hvor han inngår forbindelser med begge de rivaliserende gruppene og følger en pågående konflikt angående planer om å bygge et stort kasino og turist resort i landsbyen. Han dras inn i deres fortid og fremtid, og samtidig i et merkelig kjærlighetsforhold med Xoliswa Ximiya på den ene siden og Qukezwa på den andre. De to kvinnene står for to ulike perspektiver, både for leseren og for Camagu. Xoliswa Ximiya er symbolet på den nye tiden, mens Qukezwa står med begge føttene plantet i den gamle. 


She played the umrhubhe, the musical instrument that sounded like the lonely voice of mountain spirits. She sang of the void that the demise of Gxagxa, Twin's brown-and-white horse, had left in their lives. She cursed the lungsickness that had taken him away. She spat at those who had brought it into the land.
[...]
Through the voice of the umrhubhe she saw the new people riding on the waves, racing back according to the prophecies, and led by none other than Gxagxa and the headless patriarch. 
  
The song of the umrhubhe creates a world of dreams.
s. 154
Zakes Mda skriver levende og innsiktsfullt, og fletter inn historiske begivenheter på en fin måte, men det kan noen ganger være en smule komplisert å følge med på da det er mange navn og hendelser å holde rede på. Med denne romanen retter han søkelys på den vanskelige situasjonen til det fattige og undertrykte folket i Sør-Afrika som et resultat av kolonialiseringen, apartheid, og det å skulle forholde seg til den nye tiden.

Som smussomslaget sier, er The Heart of Redness "a seamless weave of history, myth, and realist fiction. It is, arguably, the first great novel of the new South Africa - a triumph of imaginative and historical writing." Og det er grunn nok til å lese den!The Heart of Redness av Zakes Mda
Farrar, Straus and Giroux, 2002
Utgitt første gang, 2000
Engelsk
278 sider
Innbundet, kjøpt
Lesesirkel 1001 bøker

8 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten! Hade inte hört talas om boken förut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fint å utfordre meg på ukjente bøker og forfattere, synes jeg, og da er 1001 lesesirkelen super :)

   Slett
 2. Jag kan se att två av hans tidigare böcker finns på biblioteket här översatta till svenska. Denna titel finns ej, ännu. Låter ganska komplicerad, tack för smakbit

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fant ikke denne på norsk heller, så det ble engelsk. Men språket er ikke vanskelig, bare litt mye å holde rede på innimellom :)

   Slett
 3. Tack för smakbiten! Nytt för mig, kände varken till bok eller författare tidigare.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjente heller ikke til forfatteren, men synes det er fint å lese nytt, man får litt andre perspektiver selv om det kan være krevende :)

   Slett
 4. Det slår mig at læseglæden kan hæmmes af mange navne og komplicerede udsving i handlingen. Hvis en forfatter er opmærksom på dette, så vil hendes/hans fortælling blive lettere at læse. Det må være et vigtigt element i "creativ writing" at øve dette.

  "Apartheid" USA, "segregation", blev forsvaret som lovlig, constitutional!
  Der måtte også lovgives: The U.S. Supreme Court upheld the constitutionality of segregation in Plessy v. Ferguson (1896), so long as "separate but equal" facilities were provided, a requirement that was rarely met in practice.

  Det er altså næsten det samme som i South Africa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Donald! Det må sies, at min strategi er å konsentrere meg om hovedpersonene og så kommer de andre etter hvert. Men ja, det kan absolutt bli komplisert når det er mye å følge med på. Samtidig krever det mer av leseren, noe jeg synes kan være positivt.

   Nå har jeg nettopp lest en aktuell bok om rase, fattigdom og krevende familieforhold. Aktuell i kjølvannet av Black Lives Matter-bevegelsen, skrevet av Jesmyn Ward. Håper du titter innom og leser anmeldelsen :)

   Slett