lørdag 24. august 2013

Rikka Gan ~ Ragnhild Jølsen

Ragnhild Jølsen er en norsk forfatter jeg ikke visste noe om før jeg leste innlegget til Hedda om Rikka Gan. Boken lånte jeg på biblioteket før ferien og leste den innimellom essayene til Woolf. Romanen er forholdsvis kort med bare 120 sider, men likevel til tider vanskelig å lese. Det skyldes nok de gotiske elementene og Jølsens fantasifulle skildringer. Hennes eget liv var også fascinerende med en gåtefull død står det på wikipedia og det er uvisst om det var planlagt eller ei da hun brått døde av en overdose sovemedisin. Også mens hun levde var samtiden fascinert over hennes skjønnhet og uborgerlige livsstil og i likhet med de mannlige bohemene kunne hun sjokkere, for eksempel en gang hun var i Roma så klatret hun opp i Trevi-fontenen og satte seg på hodet til Neptunstatuen. I norsk litteraturhistorie regnes hun som en viktig sjanger- og språkfornyer.

Ragnhild Jølsen
Ragnhild Jølsen (1875-1908) vokste opp på den gamle storgården Ekeberg i Enebakk. Hennes første bok, Ve's mor, kom ut i 1903 og er ifølge snl en kraftig og særpreget kvinneskildring. Slekten hadde sterke kunstneriske og tekniske interesser som felespill, treskjæring, oppfinnelser og sans for tekniske nyvinninger, og Jølsens dikting bærer preg av natur, sagn og tradisjon fra Enebakk. Da faren gikk konkurs måtte gården selges og familien flytte, noe som gikk hardt inn på Jølsen, og det er vanlig å lese Rikka Gan på bakgrunn av dette.

Rikka Gan er Jølsens andre roman, utgitt i 1904, og handler om Rikka Torsen som bor på slektsgården Gan. I innledningen presenteres gården som et mørkt og skyggefullt sted med "sagn som gnistret i mørket" og med en arv fra en slekt av sterke kvinner og svake menn som har gitt Rikka et stolt og stridig sinn. Det er tidlig på 1800-tallet og familien blir nødt til å selge gården til den rike Mattias Aga og for kunne fortsette å bo på gården må Rikka ofre drømmer, kropp og sjel. Med frykt for fremtiden, "som om ikke fortiden også hadde sine skygger", kommer det en klarhet til henne, at uansett hva hun gjorde så ville livet bli verdiløst for henne selv. Det handler om drømmer og lengsler, om lyst og erotikk, og hemmeligheter. Om sårhet, om et liv hun ikke kan få. Rikka klarer ikke å se lyst på tilværelsen, hun ser "bare gråværet, [...], sort sorg og sort natt". I sin ensomhet plages Rikka av sine egne tanker og andres fordømmelse. Likevel fremstår hun aldri som et passiv offer, hun er viljesterk og freidig. I etterordet skriver Astrid Lorenz at få norske forfattere er kommet nærmere et mesterportrett av en farlig, sterk og sammensatt kvinne.

I Rikka Gan har Ragnhild Jølsen skildret kvinners følelser og erotiske begjær, noe som var dristig den gangen for en kvinne. Rikka søker tilflukt i skogen og skildringene av naturen er fantastisk lesing, sammen med bildene av samfunn og mennesker i oppløsning. På denne tiden var mye i oppbrudd og Jølsen levde i brytningstiden mellom bygdesamfunnet og det moderne industrisamfunnet, og sånn jeg forstår det handler romanen mye om kvinners rolle i denne nye tiden og konfliktene som oppstår på det personlig plan ved å leve i et kjønnsdelt samfunn. Denne boken likte jeg! Det er en bok som har festet seg og som jeg kommer til å bære med meg i lang tid. Nå gleder jeg meg til å lese oppfølgeren Fernanda Mona.


Rikka Gan av Ragnhild Jølsen
Den norske Bokklubben, 1988
Norsk, bokmål
120 sider
Innbundet, lånt på biblioteket

10 kommentarer:

 1. Jeg har lest begge disse bøkene, for en del år tilbake. Likte dem godt litterært, og synes jeg lærte noe om kvinners kår i tidligere tider.
  Jeg oppdaget bøkene via Jens Bjørneboes halvdokumentariske roman: Drømmen og hjulet, som handler om Ragnhild Jølsen. Kanskje du har lest den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du har lest dem! Ja, dette var virkelig god litteratur samtidig som en lærer noe mer om kvinners kår. Interessant er det også at Sigrid Undset anså Jølsen som en bedre forfatter enn seg selv. Jeg har ikke lest boken av Bjørneboe dessverre, den eneste av hans bøker jeg har lest er "Jonas", men den er satt opp på skal-lese-listen :)

   Slett
 2. Så koselig at du liker Jølsen, du også! Jeg synes hun er mesterlig, imponerende kompleks, spennende og akkurat passe dunkel. Jeg liker at ikke alt er opplagt, at hun hopper i tid, lader tekst og undertekst og forteller så diskret. Og hvordan hun bruker sagn, myter, motiver og kontraster! Det er inspirerende. Her er det mye å lære for dagens forfattere.

  Si ifra hvis du vil lese "Fernanda Mona" sammen:) Jeg har enda ikke lest den.

  Bare en liten korreksjon: i følge min utgave av boka, levde Jølsen fra 1875 til 1908. Hun var visstnok gravid for andre gang utafor ekteskapet da hun døde, noe som underbygger teorien om sjølmord. Men hva som er sant, får vi nok aldri vite. Jeg har planer om å lese Bjørneboes fiksjonsbiografi når jeg er kommet igjennom Jølsens forfatterskap, kanskje han kan kaste lys over mystiske Ragnhild?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette likte jeg å lese så takk for anbefalingen! Helt enig i at det er inspirerende, og så fascinerende å lese denne korte, men komplekse teksten som rommer så mye! Tror det må bli Fernanda Mona på denne siden av året :)

   Oj, det var bra du så - jeg har jo skrevet når faren levde, det må rettes med én gang! "Drømmen og hjulet" skal jeg sette på leselisten, interessant å lese mer om henne, selv om dette er mest fiksjon.

   Slett
  2. Er gjerne med på "Fernanda Mona"! Den er jo ikke så lang, og er fin å lese parallelt med studier. Kanskje i oktober? Og med tid og stunder blir det kanskje "Drømmen og hjulet" på oss også? ;)

   Slett
  3. Så bra! Jeg ser frem til å lese Fernanda Mona - vi snakket også om Mrs. Dalloway, hvilken vil du lese først?

   Slett
 3. Jeg husker ikke om jeg har lest Rikka Gan, men jeg har lest biografien om Ragnhild Jølsen som kom for få år siden og som jeg synes var sterk- og så har jeg lest Drømmen om Hjulet av Jens Bjørneboe, for mange herrens år siden, som handler Om Ragnhild Jølsen i romans form. Jeg anbefaler begge disse bøkene veldig sterkt!

  Så skal jeg lese innlegget ditt om igjen i morgen, siden jeg er så altfor trøtt nå til å kommentere det og lese det skikkelig..Nattinatt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kunne godt tenke meg å lese mer om Jølsen, hvilken biografi er det du har lest? Også boken til Bjørneboe, den har jeg allerede lagt til på leselisten :)

   Slett