søndag 7. juli 2013

En smakebit på søndag [dager i stillhetens historie]

Dager i stillhetens historie av Merethe Lindstrøm har jeg hatt på vent en stund, og som jeg endelig har startet på. Jeg lånte den på biblioteket og leser den sammen med Hedda. Boken handler om et eldre ektepar som har inngått en stilltiende pakt om ikke å snakke om sin fortid. Men fortiden lar seg ikke overse og den dukker ikke bare opp igjen, den har vært der hele tiden.

Jeg har aldri likt å bli tatt bilde av, men jeg husker spesielt godt et fotografi som ble tatt med denne boksen. Jeg har det fremdeles, jeg ser mitt eget ansikt på det fotografiet, det halvlange blonde håret som jeg klippet selv med kjøkkensaksen i pussige ujevne etasjer. Jeg trekker meg bakover for å unngå nærheten, hvorfor gjør jeg det, det er et bindeledd mellom redselen og samtidig tilfredsheten i uttrykket mitt, som gjengis nærmest perfekt i dette fotografiet. Det er en ting med denne unge jenta som jeg ser på bildet av meg selv, noe som alltid forundrer meg: det virker ikke som hun lar seg merke av tiden. I dette øyeblikket, i motivet, finnes det heller ikke noen fortid, tenker jeg. Ikke når du er så ung, ikke når der er ung som på bildet. Mellom alt som har skjedd og alt som skjer, går et skille, tydelig og definert, som en mur, og på baksiden holder fortiden til, stengt av, glemt.
s. 62

Merethe Lindstrøm

Smakebit

38 kommentarer:

 1. for en fin smakebit :)
  denne har eg vurdert flere ganger om eg skulle lese, og nå er eg iallefall overbevist :D
  ha en flotters søndag !

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du ble overbevist om å lese den, jeg tror ikke du vil bli skuffet. Mange synes den er treg og stillestående, men jeg liker den :)

   Slett
 2. Har hatt denne lenge på leselisten min,kanskje jeg må få den til å rykke litt fremover for det virker som en fin bok:) Takk for fin smakebit! Ha en fin fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes boken er bra, du får titte innom i slutten av uken og lese omtalen jeg har planlagt å poste da :)

   Slett
 3. Som jag känner igen mig i din smakebit, jag flyr nämligen så fort jag ser en kamera :-)

  Håller dock på att försöka ändra inställning till just den biten men det är svårt att bryta någonting som man har "levt med" i så många år.

  Författaren du skriver om har jag dock aldrig hört talas om så jag tackar så mycket för tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, jeg er også litt sånn og er heller å finne bak kamera enn foran! Håper du leser boken en gang, jeg synes i alle fall den er bra :)

   Slett
 4. Det är nog omöjligt att fly från sitt förflutna, det hinner alltid ikapp :)

  SvarSlett
 5. Det var en fin smakebit. Dette er en bok som jeg tror står på leselisten min, og hvis den ikke gjør det så burde den det :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, boken kan jeg anbefale - selv om jeg ikke er ferdig med den ennå :)

   Slett
 6. Den hadde jeg som et tilbud fra bokklubben. Hadde, fordi etter at jeg leste smakebiten din bestemte jeg meg for å velge denne. Må bare passe på å nevne at Jane Eyre har jeg planlagt å lese i ferien. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at smakebiten inspirerte deg til å kjøpe boken! Jeg så også at den var på tilbud, men nå hadde jeg allerede lånt den på biblioteket. Jeg er spent på hva du vil synes om Jane Eyre :)

   Slett
 7. Har tänkt läsa något av Merethe Lindström men det har inte blivit av ännu. Nu blir jag lite mer nyfiken på den här boken, tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du leser denne, det kan jeg trygt anbefale :)

   Slett
 8. Tack för smakebiten. Det var en okänd författare för mig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid moro å bli kjent med nye forfattere :)

   Slett
 9. Denne leste jeg tidligere i år og likte den veldig godt. Spent å høre hva du syntes om den. Ha en fin ettermiddag,Birthe!

  SvarSlett
  Svar
  1. Foreløbig liker jeg den godt. Har planer om å lese den ferdig i løpet av uken.

   Slett
 10. Denne ga jeg en 5`er da jeg leste den. En strålende bok med andre ord. Har også hørt henne foredra på Bergen Offentlige bibliotek, og det ga definitivt mersmak på hennes bøker. En veldig sjarmerende og reflektert dame: http://tinesundal.blogspot.no/2013/04/mte-med-merethe-lindstrm-pa-bergen.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker godt boken foreløbig, og går ut i fra at det vil vedvare. Kjedelig at jeg gikk glipp av foredraget hennes, men nå har jeg abonnert på bibliotekets oppdateringer :)

   Slett
 11. Tack för tipset! Nytt för mig, låter bra. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Selv om jeg ikke har lest ut boken, kan jeg her og nå anbefale den :)

   Slett
 12. Tusen takk for smakebiten! :) Denne har jeg skikkelig lyst til å lese! Håper den er like bra som den høres ut som :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes i alle fall den er bra foreløbig, du kan jo kikke innom i slutten av uken for å lese omtalen min :)

   Slett
 13. Heisann! Er bare innom en kort tur mellom slagene - for å hilse på... rekker ikke å lese, bare nyte coveret som er illustrert av mine norske favoritter på malerfronten, Ida Lorentzen. Se http://www.nnkm.no/Ida%20Lorenzens%20interiormaleri.htm
  Ha en fin dag ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du titter innom! Takk for link, her var mye interessant og ikke bare om kunstneren, men også noe om Woolf ser jeg. Artikkelen skal leses mer nøye. Fremsiden på boken liker jeg godt, og illustrerer innholdet slik jeg oppfatter det; tankevekkende :)

   Slett
 14. Spent på hva du synes om denne.Jeg leste den i lesesirkelen min- og personlig synes jeg den var for langsom for meg..Jeg hadde muligens for store forventinger, men det ble ingen halleluja for å si det sånn. Men det er ingen tvil om at hun skriver godt..
  Ha en fin dag:::)

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres spennende ut med en egen lesesirkel, er det den som er avsluttet eller har du en annen (bortsett fra 1001)? Mine forventninger til denne boken var at jeg la den til på leselisten etter en artikkel i lokalavisen da den ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris 2012 og Kritikerprisen. Begrunnelsen tiltalte meg og foreløbig liker jeg det jeg leser.

   Slett
  2. Det er en lesesirkel i et lukket forum på nett med Bl a Reading-Randi og Rose-Marie . Vi valgte den av samme grunn som du. Ellers er jeg avstandsmedlemi en lesesirkel i Trondheim og blir aktiv der igjen når jeg flytter tilbake. So bra at du liker boka da.:)

   Slett
  3. Ah, sånn sett - ja, det er fint med lesesirkler, både å få lest annet enn man ellers hadde gjort og det å diskutere og høre hva andre mener om samme bok :)

   Slett
 15. Heisann! I går fikk jeg stelt en times tid mellom husveggvasking, og da kom en bortgjemt, nydelig rose fram. Det såkalte ugresset hadde stengt fullstendig for den lille skjønnheten! Gjelder å glede seg over de små ting...
  Ha ei flott uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenk at den har vært gjemt blant ugresset! Godt den fikk vise seg frem - nydelig rose :)

   Fin uke til deg!

   Slett
 16. Har aldri hørt om boka, men pent bokomslag:) Kos deg med lesingen!

  SvarSlett
 17. Jeg må virkelig ta meg sammen for å ikke lese det som står i mitt hode. Det er ingen kritikk til deg, men jeg faller ut og plutselig leser jeg noe som ikke står der...
  Som f.eks: Og der var det bort igjen!

  Nåja. Du er nå alltid her, så jeg kan prøve igjen.

  Klemmer deg en god uke. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er lett for, og spesielt når det gjelder dette med fortiden. Den er der for så å bli borte, og likevel...er den der. Hehe, minte meg om et morsomt uttrykk jeg hørte i min ungdom: uansett hvor du er så er du der - akkurat som meg :)

   Ha en fin uke du også!

   Slett
 18. Tack för smakbiten och tipset :) Det låter som en intressant bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Jeg liker den foreløbig :)

   Slett