søndag 20. januar 2013

Smakebit på søndag [karakteren Jane]

Charlotte Brontë, 1854.
Biografien The Life of Charlotte Brontë av Elizabeth Gaskell (1810-1865) ble publisert i 1857, en betydningsfull studie av forfatteren bak Jane Eyre. Elizabeth Gaskell var nær venn av Charlotte Brontë og ble  invitert til å skrive om Brontës offisielle liv. For å gjøre det kontaktet hun de som hadde kjent Charlotte og reiste rundt i England og Belgia for å samle materiale. En hovedkilde var en stor samling brev, men også intervjuer og observasjoner la grunnlag for å skrive om Charlotte Brontës liv fra hennes isolerte barndom, gjennom forfatterskapet og til ekteskapet i en alder av 38 og hennes død under et år senere. Biografien ble gitt ut posthumt og kan leses i sin helhet her.

Jeg nevnte tidligere at Jane Eyre kan sees på som første steg i retning av realismen og viktoriatidens litteratur. Boken ble møtt med hard kritikk da den kom ut, spesielt på grunn av det mange mente at Jane ikke hadde de kvalitetene en kvinnelig heltinne burde ha.

Gaskell skriver at de tre søstrene Charlotte, Anne og Emily Brontë hadde pleide å snakke sammen om det de hadde skrevet og innimellom leste de for hverandre for å høre hva de andre mente om det. Charlotte fortalte Elizabeth Gaskell at disse bemerkningene sjelden hadde en influerende effekt når det gjaldt å forandre på arbeidet, og det var i en av disse anledningene Charlotte bestemte seg for å skrive en heltinne som var helt enkel og lite attraktiv.   

"She once told her sisters that they were wrong - even morally wrong - in making their heroines beautiful as a matter of course. They replied that it was impossible to make a heroine interesting on any other terms. Her answer was, 'I will prove to you that you are wrong; I will show you a heroine as plain and as small as myself, who shall be as interesting as any of yours.' Hence Jane Eyre, said she in telling the anecdote: 'but she is not myself, any further than that.' As the work went on, the interest deepened to the writer. When she came to 'Thornfield' she could not stop. Being short-sighted to excess, she wrote in little square paper-books, held close to her eyes, and (the first copy) in pencil. On she went, writing incessantly for three weeks; by which time she had carried her heroine away from Thornfield, and was herself in a fever which compelled her to pause."
Sitat fra en artikkel i The Daily News ("the death of Currer Bell")

Det kan være vanskelig for den moderne leser å se det nyskapende aspektet ved romanen fordi det er blitt så velkjent, men Charlotte Brontë lykkes med sin målsetting og skapte en trend med ordinære og alminnelige heltinner.

Smakebit

43 kommentarer:

 1. Det är lite synd att trenden med alldagliga hjältinnor kom av sig. Jag tycker alla nu för tiden är så otroligt vackra igen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ofte slik at heltinnene er forbløffende vakre. Synd, for det er lettere å identifisere seg når de er mer hverdagslige.

   Slett
 2. Flott smakebit som skaper nysgjerrighet! Vill lese om Brontë-søstrenes liv. "Jane Eyre" er en av mine favorittbøker! ;)
  Takk! Ønsker deg en god søndag! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende og interessant å lese om forfatteres bakgrunn og liv, spesielt når en liker bøkene de har skrevet og Jane Eyre er nok allerede en favoritt hos meg, selv om jeg ikke har lest den ut ennå. Greit at teksten om Charlotte Brontë finnes på nettet :)

   Slett
 3. Jeg har ikke lest noe av Charlotte Bronte, kanskje det er på tide? Skal jeg begynne med Jane Eyre da?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jane Eyre er et godt valg, ja, men selv har jeg ikke lest noe annet av Charlott Brontë. Jeg leste "Stormfulle høyder" av søsteren for en tid tilbake, det er også en god bok - men Jane Eyre liker jeg bedre.

   Slett
 4. nydelig smakebit :)
  fin søndag til deg !

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Håper du har hatt en fin søndag også :)

   Slett
 5. En fin smakebit! Det var et tragisk dødsfall tenker jeg, bare et år etter at hun giftet seg. Og så ung.
  Jane Eyre står på min leseliste, men det har gått trått med klassikere i det siste. Men det snur nok igjen :-)
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. SV: Det er virkelig gøy og jeg anbefaler det høyt! Vi har en side på Facebook kalt Geacaching Dilla hvor du kan følge våre krumsprang :-)
   https://www.facebook.com/pages/Geocaching-Dilla/324081491042913

   Slett
  2. Ja, og hva hun egentlig døde av er ikke helt avklart: Dødsårsaken skal være tuberkulose, men mange biografer antyder at hun døde av svangerskaps-komplikasjoner. Tragisk uansett.
   Håper innleggene mine om Jane Eyre inspirerer til å lese boken :)

   Takk for at du delte siden på fb, den skal jeg sjekke ut!

   Slett
 6. Tusen takk for en innsiktsfull kommentar inn i en av våre store klassikere. Jeg er enig med deg i at hun satte en ny trend i gang med sine heltinner. Dagens forfattere har fremdeles en del å lære av henne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var fint at du fant innlegget interessant, og du har rett i at det fremdeles er en del å lære av henne - spesielt med tanke på at de smellvakre heltinnene ikke bidrar til identifisering med karakteren :)

   Slett
 7. Det er ganske pussig at jeg som er så opptatt av engelsk historie, har lest mye engelsk krim, er så glad i engelske filmer, ikke har lest Jane Eyre. Men det kan jeg jo gjøre noe med. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da er det bare å finne frem boken og begynne å lese! Jeg liker Jane Eyre veldig godt :)

   Slett
 8. Det verkar som en mycket intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er den, og heldigvis finnes hele teksten på nettet - det er der jeg leser den :)

   Slett
 9. Tack för smakbiten. Intressant med det perspektivet på Jane.

  SvarSlett
 10. Tusen takk for fin smakebit:-) Dette er en bok jeg absolutt skulle fått lest i løpet av året. Ha en fin dag videre i finværet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke for sent å sette den på leselisten, selv om årets liste allerede er klar :)

   Slett
 11. Jane Eyre skal jeg lese i år!Gleder meg veldig! Kunne godt tenkt meg å lese om forfatteren også, så takk for boktips! Virker som en interessant dame :) Ha en fin søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende at du skal lese boken, du har virkelig noe å glede deg til! Og så er det veldig interessant å lese om forfatteren :)

   Slett
 12. Jane Eyre er en roman jeg liker veldig godt, gjenleste (eller rettere sagt: lyttet til den på lydbok denne gangen) den for ikke så lenge siden i forbindelse med noe skriving om feministisk litteraturteori gjennom studiene. Takk for en interessant smakebit. Jammen skulle flere ha tenkt sånn fortsatt den dag i dag. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker også Jane Eyre og syens Brontës kritikk av kvinners posisjon kommer godt til uttrykk med Janes betraktninger. Dette skrev jeg litt om i et tidligere innlegg om boken, og det er blitt sagt at "den mest alarmerende revolusjonen i moderne tid har fulgt i fotsporene til Jane Eyres invasjon". At boken markerer et vannskille i litteraturhistorien. Spennende og interessant :)

   Slett
 13. Takk for en fin smakebit. Du gjør grundig arbeid med Jane Eyre.:) Ha en fin søndag.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes det er interessant å lese om forfatterens bakgrunn og bokens betydning, spesielt siden den er såpass gammel, men likevel aktuell :)

   Slett
 14. Interessant bok du leser, da!! Og smakebiten også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den boken er interessant, men jeg har den ikke sånn sett. Fant teksten på nettet og leser litt hist og pist :)

   Slett
  2. Å ja, sånn å forstå. Hva skulle vi gjort uten Internettet!

   Slett
 15. Bra smakebit! Systrarna Bronte fick ju skriva under mansnamn också.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, boken ble publisert under pseudonymet Currer Bell :)

   Slett
 16. Den biografi må jeg læse - tak fordi du fortæller om den! Det er lige noget for mig. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var fint at du fikk lyst til å lese den! Forresten finnes den på nettet, så det er ikke nødvendig å kjøpe den :)

   Slett
 17. Tusen takk for en flott smakebit! :)
  Ønsker deg en fortsatt fin Søndag!

  SvarSlett
 18. Det var ellers en mærkelig kritik af Gaskell's biografi! Sandheden er måske ikke altid god nok til litteratur, men det var jo en biografi! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også fundet Gaskell's bog som e-book m.v. på Project Gutenberg, og iøvrigt også Brontës bog "Wuthering Heights", de er der sikkert alle sammen, for Project Gutenberg må jo gerne distribuere alt, der er klassisk, hvor copyright er udløbet for længst :)

   Slett
  2. Tenkte du på kritikken som kom etter publiseringen av Jane Eyre? Kanskje jeg skrev det litt plundret, men kritikken var altså ikke rettet mot biografien. Ellers kan jeg se at det var noe merkelig, ja!

   Veldig greit bøkene finnes gratis på nettet, men ellers liker jeg helst å holde dem i hendene. "Wuthering Heights" lånte jeg på biblioteket for en tid tilbake, og likte den godt. Skjønt, Jane Eyre er bedre. Men jeg skal nok sjekke ut den siden, takk for tips :)

   Slett
 19. Spennende og annerledes smakebit! Og tusen takk for titten hos meg, alltid så koselig å lese kommentarene dine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du synes det, Anette! Takk for hyggelig kommentar :)

   Slett
 20. Det verkar vara en otroligt intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett