søndag 7. april 2013

En smakebit på søndag [northanger abbey]

Stolthet og fordom. Jeg har lest boken. Jeg har sett filmen: "Jane Austens fantastiske verden fylt av romantikk, intelligens og sterke følelser tar ennå en gang plass på den hvite duken i en ny filmatisering av Stolthet og fordom". Etter de første sidene av Northanger Abbey lurte jeg på hvilken type bok jeg hadde i hendene:

No one who had ever seen Catherine Morland in her infancy, would have supposed her born to be an heroine.
s. 7


Jeg trodde dette var en type Stolthet og fordom, men etter som jeg fortsatte å lese de overdrevne beskrivelsene av miljø og personer måtte jeg på nettet for å undersøke boken nærmere og fant at de språklige virkemidlene er der utelukkende for å parodiere datidens samfunnsforhold, det er altså en satirisk komedie! 

Mansfield Park regnes som Austens mest ambisiøse roman, og hovedtemaet i alle bøkene hennes anses å være sosiale endringer, så jeg skal i tenkeboksen ovenfor Northanger Abbey. Den er ikke spennende å lese, men snarere interessant. Og det får meg til å tenke: vil noen om to hundre år sitte å analysere bøkene skrevet i tyvetretten og undres over våre sosiale strukturer?

Jane Austen

Smakebit

45 kommentarer:

 1. Interessant tema. Kan være artig å lese satire, hvis det er godt gjort. God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og Austen skriver bra - men jeg er ennå ikke sikker på hva jeg skal mene om boken. Satire er vanligvis sjeldent jeg leser.

   Slett
 2. Jane Austen var mycket före sin tid och det kan nog inte alltid ha varit så lätt. Personligen är jag inte så glad i hennes genre, men kanske en satirisk komedi skulle passa mig bättre ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror du har rett i at det ikke var så enkelt, jeg mener hun måtte bruke pseudonym.

   Slett
 3. Satire leser jeg aldri,uvisst av hvilken grunn. Denne ble jeg veldig nysgjerrig på. Kos deg med lesingen og ha en fin dag, Birthe:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er heller ikke noe jeg vanligvis leser så det er interessant sånn sett. Takk, Beathe, jeg leste en god del sider i går :)

   Slett
 4. Spennede! Jeg visste heller ikke at Northanger Abby er en satire. Nå er det vel alltid slik at vi har et annet blikk når vi ser oss tilbake, men akkurat sosiale strukturer vet jeg ikke akkurat om er det som først vil sett på i et satirisk lys (?). Men, det er nesten godt at det er et spørsmål vi ikke kan svare på :-) Ha en riktig fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan ha rett i at det nok vil være andre ting som blir sett på i et satirisk lys av våre etterkommere, men en interessant tanke er det: om de har helt andre strukturer om noen hundre år :)

   Slett
 5. Ja der lærte jeg også noe nytt om Northanger Abby, viste ikke at det var satire:) Gleder meg til å lese den, har den her hjemme klar til bruk. Når den blir lest, vil nå tiden vise, siden jeg er litt bissi for tiden:) Men gleder meg til å høre mer om den etterhvert:) Ønsker deg en fin søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kommer nok til å skrive mer om boken, satire er ikke noe jeg vanligvis leser. Skjønner godt at det er travelt nå som du har mange oppgaver å levere :)

   Slett
 6. Tack för smakbiten! Det är är den enda av Jane Austens romaner som jag inte har läst än, om man bortser från den där som inte blev klar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Jeg ser frem til å lese mer av Austen. Noen av bøkene hennes ble utgitt posthumt, noe som i seg selv er interessant :)

   Slett
 7. Jeg har ikke lest Northanger Abby, men har sett filmen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Filmen har jeg veldig lyst til å se, den skal jeg se etter :)

   Slett
 8. Jag har faktiskt inte läst något av Jane Austen trots att jag länge funderat på det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er det på tide at du kaster deg over en av bøkene hennes :)

   Slett
 9. Interessant! Jeg holder på å lese pride and prejudice, og filmen er min favoritt. Men jeg ble overrasket over hvor mye skildringer og hvor "komplisert" Austen skriver på. Er ikke vandt til slik lesing i det hele tatt. Ha en fin søndag! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt som med lesingen av Jane Eyre: jeg må konsentrere meg om språket og ofte slå opp ord og uttrykk. Men nydelig skrevet :)

   Slett
 10. Northanger Abbey er vel den jeg liker minst av Austens romaner, men det har variert hvor godt jeg har likt den med hvilket humør jeg var i når jeg leste. Det er en litt merkelig bok synes jeg, og jeg synes den uferdige Lady Susan funker bedre som satire, men Northanger Abbey har sin egen sjarme også, så den skal slett ikke avskrives.

  Ellers er jo 'dårlig Austen' bedre enn 90 % av alt annet som noensinne er skrevet... Alt er relativt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Foreløbig er jeg usikker på hva jeg skal mene om boken, men så har jeg ikke kommet så langt i den ennå. Som du sier, alt er relativt og de to andre jeg har lest likte jeg godt. Lady Susan skal jeg notere meg!

   Slett
 11. Denne er jeg spent på. Har bestillt den og siden jeg ikke leser så mye engelsk blir dette en skikkelig utfordring for meg i april og lesesirkelen. Har forresten kjøpt Stolhet og fordom, TV-serien på dvd da jeg var hjemme før påske.
  Flott at du gjør litt forarbeid Melusine.;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Språket er ikke så ille, du må nok belage deg på å ha ordboken klar, men jeg synes det er mer omstendelig språk i Jane Eyre for eksempel. Jeg har sett en tv-serie, men kunne godt tenke meg å se den om igjen. Bare hyggelig, greit å være oppmerksom på bokens intensjon :)

   Slett
  2. JA, det er jeg. Men jeg har fortsatt ikke fått boken, så jeg håepr den kommer snart.:) Har forresten lånt Jane Eyre-filmen fra 2011 på biblioteket i dag. Kjøpte jo boka, men den ligger hjemme i Trondheim... Er det dumt å se filmen først???

   Slett
  3. Jeg er nok ikke den rette til å svare på det for jeg så filmen og tv-serien før jeg begynte på boken. Min generelle oppfatning er at det er bedre å se filmen først, ettersom det er så mye som ikke er med i forhold til boken.

   Slett
  4. Da synes jeg du er akkurat rette person til å svare på dette.:) Det du sier er at det absolutt ikke gjør noe..

   Slett
  5. Hehe, når du sier det sånn :)

   Slett
 12. Känner ju igen titeln men har inte läst den!
  Har också ibland undrat hur man kommer att analysera vår tids litteratur...

  SvarSlett
 13. Jag har inte läst den men den står i bokhyllan. Blev lite mer sugen på den nu när jag vet att det är en satirisk komedi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint! Kanskje du plukker den frem om ikke så lenge :)

   Slett
 14. Jag har läst den här och var tyvärr inte särskilt förtjust i den. Jag har lite svårt för Jane Austen, tyvärr.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke alle bøker man liker :) Jeg har likt det jeg har lest av Austen hittil, så jeg er spent på fortsettelsen av denne.

   Slett
 15. Jeg elsker Austen, hun er en av mine favorittforfattere! Leser bøkene hennes om igjen og om igjen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bøkene er gode. Jeg har lyst til å lese "Stolthet og fordom" på engelsk, det skal jeg sannelig sette opp på leselisten!

   Slett
 16. I en film (filmen var ikke noe spesielt god) som handler om en gjeng som går sammen og lager en lesesirkel der de leser alle romanene til Austen, synes de at denne boka er den dårligste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da satser jeg på at siden filmen ikke var spesielt god, så var ikke karakterene spesielt gode på å bedømme bøker :)

   Slett
 17. takk for fin smakebit og boktips :)

  SvarSlett
 18. Det var da et godt spørgsmål, Melusine! Jeg tror at de værker, som vækker interesse om 100 eller 200 år vil være bøger, der ligesom de klassiske forfattere formår at se det store perspektiv i små historier - bøger, som fortæller i et sprog, der rummer en rigdom af korte, forståelige beskrivelser, og som derved giver nuancer på personernes adfærd. Jeg kommer til at tænke på at nogle af den græske storhedsperiodes dramaer kan blive "levende" hvis de oversættes frit. Der er en scene i et skuespil af Terence Rattigan, "The Browning Version", hvor en elev tager sig en frihed i en oversættelse og minder læreren om at han selv har sagt at det er en gribende historie - men hvor mange af eleverne i klassen forstår det, hvis man ikke må oversætte frit? -Donald-

  SvarSlett
  Svar
  1. Og interessant det du sier her, og jeg tror du har mye rett. Bøker vi leser fra andre tider har noe ved seg i det de beskriver personer i datidens samfunn. De hadde det da, og har det i dag. Når jeg tenker etter har det gitt meg mye historisk forståelse for menneskers livskår å lese eldre skjønnlitteratur. Og det å oversette fritt bare meningen og innholdet er korrekt må være et godt utgangspunkt for oss moderne mennesker for å forstå. En del klassikere er for eksempel filmatisert, og da med en frihet fra teksten som gjør at det fenger og er forståelig til tross for et opprinnelig vanskelig språk.

   Slett
 19. Har sett denne boka og hørt om den så mange ganger. Nå. NÅ, skal jeg jammen lese den!!! TAkk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Nå har jeg kommet et stykke ut i del 2, og med utgangspunkt i det jeg har funnet ut om boken anbefaler jeg den absolutt :)

   Slett
 20. Innleggene dine gir meg lyst til å "strekke" meg hva angår bøker. Den eneste boken jeg har av Austen er Stolthet og fordom på norsk. Men jeg har ikke lest den eller andre bøker. Men filmatiseringer av bøkene har jeg sett mange av. På TV, og noe er kjøpt. Har bl a The Jane Austen Collection der Northhanger Abbey er en av filmene. Var innom Jane Austen museet i Bath da jeg var der i 2010; moro selv om jeg hadde dårlig tid. I Northanger Abbey starter handlingen i Bath. Nå fikk jeg veldig lyst til å kjøpe og lese bøkene hennes. Men først er det Jan Eyre. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Stolthet og fordom er et bra sted å starte. Språket i den jeg leser nå er ikke så vanskelig faktisk. En del ord må jeg slå opp, men stort sett flyter det greit. Jane Eyre er mer omstendelig må jeg si. En slik samling med filmatiseringen av Austens bøker kunne jeg godt tenke meg, foreløbig har jeg kun sett Stolthet og fordom (to forskjellige).

   Slett