lørdag 13. april 2013

Utstilling - og etterarbeid

Jeg sliter. På mandag skal arbeidsboken i forming leveres inn til eksamen og vurderes. I den forbindelse må vi som studenter ha vært på en utstilling i hvert semester, og i dag har jeg vært på ”Doktor Proktors sensasjonelle samling av Dyr Du Skulle Ønske Ikke Fantes (D.D.S.Ø.I.F.)”. 

Fantastisk! Det er mitt inntrykk. Så kommer all skrivingen og det vanskeligste av alt; utvelgelsen av bilder og det faktum at å skrive oppgaver som dette skal være på et akademisk nivå. Uansett er det utviklende ettersom da jeg først leste oppgavetekstene lurte på hvordan jeg i alle dager skulle få råstoff nok til å kunne skrive noe som helst. Etterhvert som skrivingen skred frem fant jeg ut at det vanskeligste var å gjøre begrensinger! 

I denne utstillingen er det fantasi og humor som er i fokus:, og i et intervju med Dagbladet svarte Jo Nesbø slik på spørsmål om han ga fantasien totalt fritt spillerom:


Det kan ikke være anarki, anarki er kjedelig. Det må eksistere regler og en orden i kaoset. Men det morsomme ved å skrive for barn, er at barn hver eneste dag forholder seg til en verden som fortoner seg absurd. De får stadig ny informasjon som snur opp ned på verdensbildet deres, så når det kommer en månekameleon og en trussel om at verdens undergang er nær, er ikke det noe spesielt oppsiktsvekkende for dem. Barn takler den type informasjon mye bedre enn vi voksne gjør.
Fantasi og humor er gjennomgående i barnebokserien om Doktor Proktor, og bøkene kan gi inspirasjon til egne fortellinger og skrøner hvor man dikter seg selv inn i historien. Man later rett og slett som om man har vært i sin egen fortelling.

På utstillingen møter vi blant annet Månekameleonen (Kamelonus lunaris):Dette dyret kommer fra månen, og kan forvandle seg til hva det skal være. Ryktene sier at den kom til jorden ved å snike seg om bord i Apollo-11, altså den første månelandingen. Månekamelonen er det mest hensynsløse, utspekulerte, grusomme og morderiske i hele D.D.S.Ø.I.F., og den spiser mennesker som vi spiser kjøttkaker og er muligens opptakten til verdens undergang.
Og her har vi en liten Gul Neglelaks. Den suger seg fast på stortåen og blir sittende fas, og selv om man får løsnet den vil tåneglen blir gul og fargen vil ikke forsvinne. Neglelaksen har en forkjærlighet for menn over førti år:Alt er veldig bra laget til, med verksted for å lage egne fantasifulle dyr og en koselig lesekrok. Her er ekstremt mye å fabulere og undres over! Jeg bare tenker: oh my, så mye fantasien KAN gjøre om den blir verdsatt. 

Hva synes du - er det ikke spennende hva som kan komme frem i en kontekst som dette? 

13 kommentarer:

 1. Så gøy! Jeg er stor tilhenger av utstillinger som legger til rette for at vi tilskuere blir mer delaktige.
  Lykke til med oppgaven!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror det blir enklere å ta innover seg elementene i utstillingen når man er delaktig. Takk! Nå har jeg skrevet alt ferdig og skal bare skrive det ut og legge det i permen :)

   Slett
 2. Den månekameleonen var odentlig STYGG! å HUSJAMEI. Det er flott å bli frastøtt av og til. Fisken fikk meg til å le høyt. Fint at den foretrekker menn over tredve år, da er vi trygge :-D Å skrive på akademisk nivå tror ikke skal være noe hindring for deg: du er jo rå god på å skrive. Jeg heier på deg, masse lykke til! :-D

  Jeg sitter og tenker på hva jeg skulle ha laget hvis jeg skulle fått fritt spillerom og utstyr til en utstilling. Jeg hadde helt garantert tatt bilder av mennesker alene og mennesker med dyr, og selvportrett. Jeg ønsker meg et kamera, gitt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant! Og gjett hva som er i baken: hemorider! *humre*
   Takk, Heidi, for oppmuntringen - jeg ble ferdig nå i morges og trenger bare å skrive ut og legge i permen som skal leveres inn.

   Kamera ja, det kunne jeg ikke klart meg uten :)

   Slett
  2. Hemorider! Å fyy, det var mange, gitt! Flink du er, du ;-) Inspirerende!

   Slett
  3. Ja, jeg tenkte med en gang æææææsj! da jeg så dette vesenet!
   Takk igjen, det er motiverende å få positive tilbakemeldinger - nå er permen levert og for dette semesteret gjenstår eksamen i norsk og musikk.

   Slett
 3. Herlig fryd og der skulle eg ha vøri.
  Det er så flott å fore fantasien.

  Kjenner meg igjen i det å skulle begrense i forhold til innleveringsarbeid. Ikke like lett :)
  Men jeg tror du klarer det godt.
  Tvi - tvi :)
  Mormorklem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, fantasien trenger næring og på denne utstillingen var det masse!
   Takk, nå er jeg heldigvis ferdig med alt som skal leveres inn...puh, tørker svetten :)

   Slett
 4. Oj, dette visste jeg null om. Lurer på om jeg ikke må ta meg en tur og titte. Takk for tipset.:)

  Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det anbefaler jeg absolutt! Og jeg skal innom Litteraturhuset :)

   Slett
 5. Så spennende og moro - jeg likte veldig godt Gul Neglesaks! Moro med fantasien, det er jo kun den som kan sette grenser!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den fisken er artig - og artige skapninger var det mange av!
   Helt enig i det med fantasien!

   Slett