søndag 14. april 2013

En smakebit på søndag [northanger abbey]

Jeg plukker opp tråden fra forrige søndag hvor jeg presenterte hovedkarakteren Catherine i Northanger Abbey. Hun er fremdeles ingen "heroine". Catherine sammenligner menneskene rundt seg med karakterene fra bøkene hun leser, noe som fører til misforståelser og problemer. Hun ser ikke hva som skjer mellom andre rundt seg, og ettersom hun har problemer med kommunikasjonen utad får hun ikke med seg at John Thorpe beiler til henne og fritter henne ut om ekteskap:

[...] she hurried away, leaving him to the undivided consciousness of his own happy address, and her explicit encouragement.
s. 116  


Jane Austen


Smakebit

49 kommentarer:

 1. Jag blir faktiskt lite nyfiken på denna :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken er er bedre enn jeg først antok :)

   Slett
 2. Jeg begynte på Stolthet og Fordom av samme forfatter, men ga meg midt i. Det er noe med språket og den litt banale handlingen som ikke fenger. Liker engelske kostymedrama på tv, men de gamle tekstene fenger ikke meg.
  Husker du skrev om Northanger Abbey sist uke, og det pirret unektelig nysgjerrigheten min :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Handlingen i Northanger Abbey er også ganske banal, men det er nok for å få frem det samfunnskritiske. Sosiale endringer anses å være hovedtemaet i alle bøkene hennes. Jeg liker også de kostymedramaene på tv - så at Mansfield Park er på netflix, kanskje jeg ser den i kveld :)

   Slett
 3. Jeg har også stolthet og fordom av samme forfatter men ikke lest den enda. Jeg er litt dårlig på å lese klassikere så jeg må skjerpe meg litt.
  Så ble det regn og blåst i dag og ikke noe vær å gå tur i,ikke for meg i hvert fall. Ha en fin søndag,Birthe:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn sett er det supert å være med i lesesirkelen 1001 bøker; det blir mange klassikere. Ikke noe turvær i dag, og nå som vi var blitt så vant til sol og finvær! Håper du har en fin søndag likevel :)

   Slett
 4. Har inte läst Northanger Abbey, men är intresserad av att läsa den nång gång :)

  SvarSlett
 5. må få lest noe jane austen snart :D

  SvarSlett
 6. Jag kanske skulle ta och läsa om den för att se om jag tycker bättre om den idag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan jo hende du ser på den med et annet blikk :)

   Slett
 7. Tack för smakbiten. Jane Austen har jag inte läst men varit sugen på länge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Begynn gjerne med Northanger Abbey, skal visst være bra introduksjon til forfatterskapet hennes :)

   Slett
 8. Eg merker at eg sliter meir med denne enn andre Austen-bøker, men det kan vera fordi Catherine er ingen typisk heltinne, og ho er for naiv for min smak:-) Fin smakebit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig naiv og uerfaren, men etter det jeg leste bakpå boken ender det med at hun lærer litt av verdt. Tror jeg må ta meg en leseøkt i løpet av dagen :)

   Slett
 9. Venter fortsatt på denne boken fra Amazon..begynner å bli litt stressa, trenegr vel tiden på å lese den nå. Får bestille den på biblioteket i tillegg tror jeg..

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldigvis ingen murstein, men 236 sider tar tid å lese likevel, i alle fall om du har bestilt den på engelsk :)

   Slett
 10. Tack för smakbiten. Kort och talande.

  SvarSlett
 11. Nettopp ferdiglest denne og må si jeg likte denne noe satiriske boka av Austen. At den peker en ikke så veldig liten smule narr av de romantiske, gotiske romanene på 17-1800 tallet syns jeg er festlig. Spesielt siden vi leste Udolpho av Radcliffe nå nylig i lesesirkelen. Fryktelig naiv heltinne, pengegriske venninner og dydige skjørtekanter - det var Northanger Abbey for meg. Men, utrolig festlig bok å lese likevel :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker også boken, det er artig å lese hvordan Austen gjør narr av både de gotiske romanene og samfunnsstrukturene. Blir interessant å se i slutten av måneden hva andre mener :)

   Slett
  2. Ja det ser jeg også fram til, spesielt i lys av Udolpho som mange har med seg i sekken :o) Jeg må få skrevet omtalen nå som boka er fersk i minnet!

   Slett
  3. Ah, nå angrer jeg jo skikkelig på at jeg hoppet over den boken!

   Slett
 12. Nå ble jeg fristet til å sette meg ned å se filmen igjen slik at jeg kan følge deg. Men først må jeg lese i boka jeg driver på med. Har ikke lest noe idag. Og det burde jeg få til på en søndag... Takk for smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har heller ikke lest noe i dag...hm, får legge inn en liten leseøkt tenker jeg :) Jeg fant Mansfield Park på netflix, så kanskje Northanger Abbey også er der - det skal jeg sannelig sjekke.

   Slett
 13. Mne tänk ändå så fint Jane Austens böcker stått sig- somliga böcker från den här tiden är närapå oläsliga, men hennes böcker kunde nästan vara skrivna idag.

  SvarSlett
 14. Har lest et par Austen-bøker, men ikke denne. Et av lesemålene mine i år er å lese noen flere klassikere. Austen må vel sies å være i den kategorien; kanskje denne blir en av dem jeg tar fatt på etter hvert?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og Northanger Abbey er på 1001 bøker å lese listen så den kan du trygt lese som klassiker :)

   Slett
 15. Ønsker deg en fin ny uke i regnværet, som nå er blitt så uvant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Eneste fordelen er at jeg kan starte sykkelsesongen :)

   Slett
 16. Gillar Austen och har av någon anledning missat läsa denna. Tack för en bra smakbit:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da er det bare å gå i gang med den - anbefales :)

   Slett
 17. Takk for smakebiten! Du har kommet lenger enn meg! Håper det blir lettere å lese etterhvert, for jeg må innrømme at jeg synes det er tungt å henge med i svingene ...

  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå har jeg omtrent hundre sider igjen som forhåpentligvis blir lest før bloggdatoen. Jeg går ut i fra det, men når hovedvekten av lesingen foregår til frokost blir det litt smått. Jeg synes jo det var tøft gjort av deg å lese boken på engelsk når du var forberedt på en norsk utgave - men det går lettere etterhvert som du blir varm i trøya :)

   Slett
 18. Jeg er ikke med på denne månedens lesesirkel, men koser meg med de fine utdragene dine :) Jeg ser frem til omtalen din når den tid kommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du koser deg med utdragene selv om de er korte :)
   Det blir spennende å lese de andres betraktninger om denne boken!

   Slett
 19. Jeg har lest tre av Jane Austens romaner på engelsk, utfordrende men særdeles tilfredsstillende å ha gjort det. I tillegg har jeg sansen for historiene hennes, kanskje fordi jeg har sett flere av bøkene dramatisert før jeg faktisk har lest dem? Når det er sagt er jeg ikke helt sikker på om jeg plukker med meg alt det jeg bør fra bøkene. Rett og slett fordi jeg er veldig glad i kjærlighetshistoriene som er mellom permene, Persuasions Anne Elliot og Captain Wentworth er favorittparet.

  Northanger Abbey skal jeg få med meg en eller annen gang, men først skal jeg igjennom Mansfield Park. Det er den eneste av Jane Austens bøker som jeg har her på norsk, fra et Mammutsalg noen år tilbake. Skal bli spennende å se hvordan Austen fungerer i norsk språkdrakt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kunne godt tenke meg å lese dem alle sammen på engelsk selv om det er som du sier utfordrende. Til nå er Northanger Abbey den eneste. Mansfield Park er ganske annerledes enn Stolthet og fordom synes jeg. Den regnes som Austens mest ambisiøse roman, men om man går glipp av temaer og slikt tror jeg ikke det vil ødelegge leseopplevelsen - jeg tenker det er individuelt hva man ser etter og hva som gir en god opplevelse. Slik jeg husker boken, fungerte Mansfield Park bra på norsk, men jeg vil helst ha med meg alle nyansene i det engelske språket. Så det blir spennende å se hva du mener om det :)

   Slett
 20. Heisann!

  Hva ble det til på BSW, fikk du tatt sykkelturen? Jeg har ennå ikke fått tid til å lage en samlesiden, så hvis du har noe bidrag, så la meg få vite det. Ser ikke noen annet enn bokstoff på bloggen din, mer enn bra nok det, altså.
  Kunne jo få med deg Piken på den blå sykkelen eller hva tittelen er på den boka jeg tenker på!
  Ha ei flott uke ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble dessverre ingen sykkeltur, men denne uken startet jeg sykkelsesongen og er kommet i gang med utelivet. Ja, du har helt rett; bloggens tema er blitt mer og mer over til bøker og det er etterhvert lite annet her :)

   Håper du har hatt en fin uke, snart helg nå!

   Slett
 21. Uff da, ikke så greit å være Catherine (eller beileren sikkert heller)!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, nei det skal være sikkert - men det går seg til :)

   Slett
 22. Denne vil jeg lese :D Jeg har så mange Jane Austen bøker men jeg har bare lest to av de :( Det er en skam! Tusen takk for smakebiten, den var veldig fin :)

  SvarSlett
  Svar
  1. To er ikke verst, det er samme antall som jeg også har lest (bortsett fra Northanger Abbey). Du kommer nok i gang en dag :)

   Slett