søndag 28. april 2013

En callgirls intime betroelser ~ Belle De Jour/Brooke Magnanti

Belle De Jour/Brooke Magnanti
Belle er ung, velutdannet - og luksusprostituert i London. Dette er hennes historie om tiden som callgirl, og boken starter slik:

For det første skal du vite at jeg er en hore.
Jeg mener ikke å ta lett på det. Jeg bruker ikke begrepet som en analogi til en skrivebordjobb eller ærlig slit innenfor våre nye medier. Mange venner av meg vil si at å gå i et årelangt vikariat eller å ende opp som selger, kan sammenlignes med prostitusjon. Det kan det ikke. Det vet jeg fordi jeg både har jobbet som vikar og pult for penger, og beskjeftigelsene har ingen likhetstrekk overhodet. De tilhører ikke samme planet, knapt nok samme solsystem. 

Historien er basert på dagboknotater opprinnelig publisert i en blogg som The Guardian kåret til årets beste i 2003. Her skrev Belle De Jour i over et år om livet som luksusprostituert. Hun valgte selv å selge kroppen sin for å spe på studielånet i forbindelse med sin doktorgrad i nevrologi, men livet som callgirl er ikke uproblematisk. Hun er hele tiden redd for at venner og familie skal oppdage hvordan hun tjente penger, og selv om kjæresten er forståelsesfull er det likevel ikke enkelt å kombinere. 

Jeg regnet etter - husleie, antall dager i en måned, nettofortjenesten etter kvelden. Jeg hadde ventet å føle anger eller forundring over å ha latt meg bruke mot betaling, men kjente ikke noe slikt i det hele tatt. De hadde hygget seg, og for et velstående par spilte ikke utgiftene til middag og drosje noen rolle. Og når sant skal sier, hadde jeg ikke opplevd det som noe ork.
s. 13

Boken ble en suksess og lå lenge på engelske bestselgerlister, men ærlig talt kan jeg ikke skjønne hvorfor. Javel, det er grei underholdning. Den er ganske morsomt skrevet. Og til tider er det interessant å lese om hennes opplevelser. Likevel endte jeg opp med å skumme gjennom den uten å lese alt. Og jeg fant ikke ut om greide "å overleve som et helt menneske" som det spørres om på baksiden. Den alfabetiske guiden til sexarbeid i London er til tider artig, men de siste bokstavene gadd jeg ikke lese. Ikke var det noe het, dampende sex heller - jeg hadde håpet å få en innføring i den populære fiftyshades-serien, men den gang ei.

I november 2009 ble Belles identitet avslørt, og kvinnen bak er Brooke Magnanti. Hun uttalte da at det føltes mye bedre å slippe løgnene og å kunne forsvare sine erfaringer som sexarbeider for skeptikere og tvilere. Hun har senere skrevet flere bøker under pseudonymet, samt The Sex Myth: Why Everything We're Told Is Wrong (2012) som er signert med sitt egentlige navn. Denne tar opp emner innen seksualstudier og sosiologisk forskning på effektene av voksen underholdning og sexarbeid. Mens noen mente at boken er en skarp analyse av seksualpolitikk, har andre kritiserte den. Blant andre feministen Julie Bindel som uttalte: "I disagree with just about everything she has to say". 

En callgirls intime betroelser av Belle De Jour
Bazar, 2005 (min utgave: 2012)
Språk: Norsk bokmål
Sider: 386
Pocket

7 kommentarer:

 1. Interessant omtale. Leste en gang boka Men tankene mine får du aldri, som gjorde et sterkt inntrykk. Det var forfatter Sverre Asmervik (??husker jeg rett?) som skrev den utfra historier han kjente, Den handlet om to prostituerte- den ene ung på dop og med vanskelig oppvekst, den andre luksusprostituert for å tjene penger, men med grei oppvekst. Den som kom værst ut av det var den luksusprostituerte som hadde startet med dette som et ebvisst valg, men det gjorde etterhvert så mye negativt med selvfølelsen hennes at det ikke gikk særlig bra, såvidt jeg husker.. Ha en fin helg.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den boken har jeg ikke lest, kun hørt om. Høres interessant ut, om den får frem hvordan det bevisste valget innvirker på selvfølelsen. Boken jeg leste hadde ingen utvikling, så vidt jeg kunne se (men så orket jeg ikke lese alt).

   Håper du har hatt en fin helg, Anita, med feiringen :)

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Fin omtale:) Har ikke lest boka, men har sett ett par episoder av tv-serien som er basert på denne boka. Mens den gikk på en eller annen norsk kanal. Dette er egentlig ikke bøker for meg, så kommer vel ikke til å lese boken. Tror nok jeg ikke hadde kommet så langt skulle jeg lese en sånn bok he he hadde nok fort blitt lei:) Ha en god helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, jeg ble oppmerksom på at det er laget en tv-serie, men har ikke sett den. Nei, denne boken vil jeg ikke anbefale...
   Ha en fin søndag :)

   Slett
 4. Woopsi, da skal jeg ikke lese denne nei.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nope, denne boken kan du med god samvittighet unngå :)

   Slett