søndag 9. desember 2012

En smakebit på søndag: Kattedamen

Det er sant: Jeg kommer til å få benevnelsen Kattedamen ute blant folk! 
Tre katter begynner å bli litt i meste laget vil nok mange tenke. Det tenkte jeg også, 
men hva gjør man ikke når ens datter fortvilet ringer og
forteller at husverten ønsker pusen hennes ut.
I løpet av uken...
Det er ikke meningen at den skal bo hos oss permanent, det er ment som et midlertidig hjem. 
Et fosterhjem. Til vi finner noen som har lyst på en liten og kosete pus. 

Møtet med de to andre pelsdottene som bor her oppleves litt skummelt:Lørdagskveld med bok og en pus å stryke, hva mer kan en ønske! Boken er Skuggen og dronninga av Lars Amund Vaage, en gripende fortelling om psykisk lidelse og møtet med omverden og psykiatrien (sinnsykehuset er vel mer korrekt å si), og ikke minst det å være annerledes.

"Sara studerte seg sjølv ute i mørkret. Samansokken sat ho i stolen med hendene på armlena. Den raude kjolen var blitt nesten brun. Det maskeaktige ansiktet lyste bleikt. Det kvite håret stod opp som ei såte. Ho var på ein båt, tenkte ho. Ho reiste ut fjorden saman med dei andre båtane. Ho kjende vinden frå dei båtane som kom imot, andre vegen. Så kjende ho også bølgjene som breidde seg og tok tak i skroget under henne. Men ho var glad for at ho skulle ut i verda. Ho var ferdig med livet sitt her. Kor godt det var at dette livet var slutt."
s. 93

Smakebit

48 kommentarer:

 1. Pus! Så nydelige farger, helt skjønn. Jeg har to bortskjemte pelsdotter hos meg, det er mye kos (og masing på godter) med dem. :)

  Ja boka høres interessant ut og. ;) Ha en fin søndag videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sant hun er søt! De blir gjerne litt bortskjemte, men på den annen side er det de som regjerer så det skulle bare mangle...hehe!

   Ha en fin uke :)

   Slett
 2. Det var en riktigt söt katt :)

  Jag läste Beate Grimsruds En dåre fri tidigare i år. Är den här boken något liknande den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er samme tema, men i "En dåre fri" er handlingen fra nyere tid. Jeg skal lese den etterpå og er spent på forskjeller/likheter.

   Slett
 3. Neimen, nei, for en søt pus, trillrunde øyne. Jeg har vært kattedame, vi hadde før 4 puser + et kull, så ble 7 i en periode. De ble gamle og fikk sånne sykdommer som eldre puser ofte får. Nå er det bare Bella og Vincent som kommer på besøk av og til. Fint ute i dag, ha en flott dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fire puser! Ja da trenger jeg gjerne ikke være redd for klengenavnet Kattedamen ennå :) Koselig med katter og hund, jeg hadde hund da jeg bodde hjemme hos mine foreldre.
   Ser ut som det blir fint vær også i dag, rosa skyer i horisonten - ha en fin uke!

   Slett
 4. For en fin pus:-)Victoria maser om at vi må få flere katter, men eldstemann er allergisk så da skal jeg være glad så lenge vi kan beholde hun vi har, ellers kunne jeg tenkt med denne søte pusen. "Dumme" husvert! Men over til boken ja,denne kunne jeg tenkt meg å lest så tusen takk for smakebiten:-) Ha en fin dag videre da,catwoman:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Med allergier er ikke husdyr det beste, men fint dere kan ha en pus i alle fall :) Ja, den husverten skulle jeg likt å kverke! Hehe, Catwoman...den likte jeg!

   Slett
 5. "Skuggen og dronninga" er en veldig sterk og god bok. Jeg har nettopp lest den og skrevet om den på bloggen min. Anbefales varmt!

  Ha en fin dag sammen med katten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv om boken ikke er ferdiglest skjønner jeg hva du mener med at det er sterk lesing! Bra omtale du har skrevet om boken, jeg ser også frem til "Syngja" - men først "En dåre fri" :)

   Slett
 6. Å så nydelig! For en liten storsjarmør! Og det er ingenting galt i å være en kattedame ;) Selv om jeg personlig ikke tenker man er det før man er oppe i et titalls katter! Boken høres også interessant ut :) Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du rett i, og her er god plass for dem til å utfolde seg og slik at de ikke går oppå hverandre :)
   Fin uke til deg!

   Slett
 7. Så fint at hun kan bo hos deg inntil videre. Jeg er så glad i katter, men kan ikke ha for tida pga at dattera mi har astma; derfor har vi 2 stk Bichon Frise. Jeg hadde 2 katter tidligere. Boka du gir oss en smakebit fra er nok en sterk bok en ikke kommer uberørt fra. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, godt det ordnet seg - forhåpentligvis blir det midlertidig!
   Jeg har lest at pelsen til Bichon Frise ikke røyter? I så fall må den være utmerket sammen med astmatikere :) Min yngste datter hadde astma før, men heldigvis er hun friskmeldt nå og reagerer ikke på kattene.
   Ha en fin uke :)

   Slett
 8. Smakebiten var trist, det er nok en tung bok vil jeg tro. Godt du hadde pus da til selskap :) Jeg selv hadde to katter og hunden i sofaen igår kveld da jeg satt og leste. Sambo bortreist, Hormonella på fest og storebror hadde besøk i kjellerstua. Sånne lørdagskvelder er gull verd alene :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sterkt å lese om hvordan annerledeshet ble møtt den gangen - jeg velger å tro at det er andre metoder nå. Det vil jeg kanskje få lese om i "En dåre fri".
   Herlig med alenekvelder! Jeg hadde en lignende; husbonden på julebord, 16-åringen på venninnebesøk og ellers dataspilling, så jeg hadde stuen for meg selv :)

   Slett
 9. En interessant smakebit. Jeg har lest flere bøker om psykiske lidelser, men denne hadde jeg ikke fått med meg. Takk for tips!
  Jeg skulle ønske jeg også hadde en pus å stryke! Jeg hadde en tidligere men her hvor vi bor er det ikke lov med dyr :-(
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken er ikke ferdiglest ennå, men jeg kan uansett anbefale den. Ja, jeg har også lest en del bøker om temaet og synes denne er godt skrevet slik at den får bra frem hvordan det kan arte seg å ha en virkelighets-forstyrrelse.
   Så kjedelig at det ikke er lov å ha dyr der du bor! Min datter fikk beskjed om at det var i orden med katten, men så plutselig snudde husverten fullstendig om.

   Slett
 10. Så søt pusekatt! Aww~ Og takk for den fine smakebiten. : )

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun er søt og kosete, sitter fremfor meg og følger med på tastingen akkurat nå :)

   Slett
 11. Så nydelig pus!:) Heldig som har puser, her har vi en allergiker, men huff hvor jeg ønsker meg en:) Katter er jo så herlige dyr:) Fin var den:) Lykke til med å finne ett nytt hjem:)Takk for smakebiten! Måtte notere ned boken. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, katter er herlige dyr - men ikke helt passende for allergikere. Der er visst noen hunderaser som kan fungere, det kommer sikkert an på hvilken type allergi det er snakk om.
   Boken anbefales :)

   Slett
 12. Tack för smakbiten. Det var en dramatisk sådan! Lycka till med katterna:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det virker dramatisk å leve med en virkelighetsoppfatning som går på tvers av hva som karakteriseres som normalt.
   Takk, det går bra foreløbig med kattene - har vært lite krangling :)

   Slett
 13. Sterk og dramatisk smakebit, og pusen var utrolig vakker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er sterk lesing om det å være annerledes.
   Enig i at pusen er vakker - så får vi se om hun kommer til å bli værende :)

   Slett
 14. En söt katt! Vi har en katt hos oss, men han är van till att vara ensamkatt, så det blir inga fler katter än en hos oss, han skulle bli väldigt sårad om han fick konkurrens tror jag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke alltid like enkelt å få konkurranse, og den eldste katten er er nok litt overbærende ovenfor nykommeren, slik hun var når nr. 2 kom inn her - men hun vet at det er hun som er Dronningen :)

   Slett
 15. Åh, for en fin pus også to forskjellige farger på øynene da. Boka hørtes interessant ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun er nydelig og nå har vi to med disse fargene. Den tredje er "vanlig" huskatt-type :)

   Slett
  2. Det synes jeg er ganske kult :-D

   Slett
 16. Fine pusen! Vi har også fått en ungdomspus i hus, da min sønn tok over den etetr faren sin. Hatt den her en uke. BOka er knallbra og sterk. Kos deg..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende å få en ungdom i hus! Håper den finner seg til rette :)
   Ja, boken er veldig bra og kommer etter all sannsynlighet til å bli ferdiglest i løpet av dagen.

   Slett
 17. Så søt .... og snill er du som stiller opp som fostermor! Håper lillepusen finner seg til rette fort!

  God uke til to og firbente!

  Irene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hva gjør man ikke når ens "små" er fortvilt :)
   Pusen fant seg fort til rette, og det har vært lite krangling mellom kattene.
   Ha en fin uke du også!

   Slett
 18. Heldige du - har ønsket meg katt i flere år, men må stadig vente ettersom det ikke er lov med husdyr der jeg bor.

  Må si jeg er blitt nysgjerrig på Vaage etter å ha sett intervju med han i forbindelse med at han fikk årets Bragepris i kategorien, skjønnlitteratur.
  Vil først og fremst lese boken han fikk prisen for - boke, Syngja, og etterhvert også denne du har gitt smakebit fra, dersom jeg liker skrivestilen hans.

  Takk for fin smakebit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er trasig når det ikke er lov å ha kjæledyr, og frustrerende med tanke på at det for mange er bra for helsen! Håper den regelen blir omgjort for deg.

   Jeg har også lyst til å lese "Syngja", men først er det "En dåre fri" som står på programmet - er spent på om det går an å sammenligne de to bøkene. Skrivestilen i denne liker jeg godt, selv om det til tider blir litt uoversiktlig.

   Slett
 19. Åh, vilken söt katt! Helt ljuvlig.

  Boken verkar intressant och bra :) Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun er superskjønn :)
   Boken er interessant og sterk lesing om psykisk lidelse.

   Slett
 20. Jeg er også kattemenneske, men allergi i huset setter en stopper for dyrehold, dessverre :( Så hva er ikke bedre enn nydelige bilder av en søt, liten pus! Smakebiten din var virkelig noe å tygge på. Det virker som om dette er en bok som kanskje gjør leseren litt klokere. Takk for tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Trasig med allegi, men det er bra du kan kose deg med bilder :)
   Ja, jeg synes boken ga meg innsikt i hvordan det er å leve med psykisk syke mennesker. Nå leser jeg "En dåre fri" som er enda mer fra innsiden.

   Slett
 21. He-he... Kattedamen,ja.. Jeg har akkurat kommet inn igjen fra to timers tur med tre hunder. I 17 minus. Resultat; meget fornøyde hunder- og jeg har fått en gedigen blåveis på hofta; av og til går det litt for fort over stokk og sten, og da jeg lå der i snøhaugen tenkte jeg: En dag kommer det til å stå om meg i avisa.. "Dame savnet etter luftetur med hundene sine!" Evt: "Lå ute med brukket lårhals; funnet ved en tilfeldighet av jegere." Så blir jeg sannsynligvis "Den sprø hundedama".
  Jaja... Vi har alle vårt!

  SvarSlett
  Svar
  1. "Dame savnet etter luftetur..." hehe, definitivt den sprø hundedamen! Men tipper du er like fornøyd som hundene etter turene. Jeg husker godt hvor herlig det var med de lange turene sammen med hunden vi hadde da jeg bodde hjemme hos mine foreldre :)

   Slett
 22. Helledussen så søt hun er. Og hun er lik Fina også =) Hun har samme øyner som Fina noe som er skummelt egentlig, men utrolig gøy også. Jeg tipper dere vil beholde henne fordi hun er jo vanskelig å ikke bli utrolig glad i ser jeg =)
  Hun har forresten lange ører som Fina og jeg lurer på om hun har lang hale også som Fina?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempesøt! Og jeg har veldig lyst til å beholde henne, det er ikke helt avgjort ennå...
   Lang hale har hun, det er noe vi la merke til - utrolig artig at hun er så lik Fina. Og navnet, Luna, fikk meg enda mer til å tenke på dere :)

   Slett
  2. Ja, det kan jeg godt forstå du har lyst til. Tre katter er mye da, men går de godt sammen så kan det jo gå an å ha tre katter :)
   Jeg får nesten en klump i halsen så lik er hun, Fina har litt mer hvitt i pelsen ser jeg ellers så skulle jeg tru de var i slekt. Og den lange halen er noe vi også la merke til med Fina da hun var liten. Ja, navnet Luna hadde sikkert Fina fått hvis jeg hadde tenkt i de baner den gangen, men Fina passer godt til navnet sitt :) Nå snorker hun på sofaen og gidder ikke å bry seg om noe fordi støvsugeren har vært i bruk ;)
   Har du forresten fått julekortet?

   Slett
  3. Det går bedre enn da vi fikk Nikita, alle er mye roligere. Luna er den som har lyst til å leke, ungdommen! Og så ligger hun seg på fanget når jeg sitter i sofaen, er veldig kosete og kjælen. Ja, veldig lik - det var det første jeg tenkte da jeg så henne. Jeg skal poste noen flere bilder av henne. Herlig er de, ikke sant :)
   Ja, julekortet er fremme og hengt på veggen sammen med de andre - takk for det :)

   Slett
 23. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett